Harva lisäisi presidentin valtaoikeuksia – Kaksi ehdokasta tekee poikkeuksen

Jari Pietiläinen

Uutissuomalaisen vaalikoneen esittämä kysymys tasavallan presidentin valtaoikeuksien lisäämisestä ei juurikaan jaa presidenttiehdokkaiden mielipiteitä.

Kaikista kahdeksasta ehdokkaasta vain Laura Huhtasaari (ps.) ja kansanliikkeen Paavo Väyrynen olisivat halukkaitalisäämään maan päämiehen valtaoikeuksia. Heistä tiukemmin valtaoikeuksista pitää kiinni Huhtasaari.

Sekä Tuula Haatainen (sd.), Pekka Haavisto (vihr.), Merja Kyllönen (vas.), Nils Torvalds (r.), Matti Vanhanen (kesk.) kuin kansanliikkeen Sauli Niinistökin ovat ehdottomasti valtaoikeuksien lisäämistä vastaan.

Haavisto luopuisi tietyistä valtaoikeuksista

Pekka Haavisto olisi valmis luopumaanarmahdusoikeudesta, koska armahdusoikeuden käyttö on hänen mukaansa ollut ailahtelevaa eri presidenttien välillä. Armahdusoikeuden Haavisto siirtäisi Korkeimmalle oikeudelle.

– Kiinnittäisin huomiota tiedonkulkuun presidentin ja hallituksen välillä muun muassa sotilaalliseen harjoitustoimintaan liittyvissä asioissa. Puolustusministerin, ulkoministerin ja presidentin yhteistyön on oltava saumatonta. Nyt ei näin aina ole ollut, Haavisto muistuttaa.

Haaviston mukaan Euroopan unioni käy Brexitin jälkeen läpi suurta murrosta.

– On esityksiä tiiviimmästä yhteistyöstä, EU:n puolustusulottuvuus kehittyy ja EU:n yhteinen ulkopolitiikka toivon mukaan vahvistuu. Presidentti ei voi olla kaikesta tästä EU:n kehityksestä ulkopuolinen, vaan tässäkin valtioneuvoston ja presidentin yhteydenpitoa on tiivistettävä, Haavisto korostaa.

Väyrynen kritisoi Niinistön toimintaa hallitusta tehtäessä

Paavo Väyrynen puolestaan haluaisi vahvistaa valtaoikeuksia ainakin käytäntöjen kautta – tämä koskee muun muassa hallituksen muodostamista.

– Vuonna 2011 tasavallan presidentin olisi tullut vaikuttaa siihen, että kaikki vaihtoehdot olisi tutkittu. On ilmeistä, että tuolloin olisi voitu muodostaa SDP:n johdolla hallitus yhdessä Keskustan ja Perussuomalaisten kanssa. Se olisi ollut maan kannalta parempi kuin pihtisynnytyksellä aikaansaatu kokoomusjohtoinen koalitio, Väyrynen toruu.

Väyrynen ottaa esimerkiksi sopimattomasta tasavallan presidentin toiminnasta viime kesän tilanteen.

– Tuolloin Sauli Niinistö puuttui suoraan hallituskriisiin ja myötävaikutti perussuomalaisten hajoamiseen. Tämä vahvisti Kokoomuksen ylivaltaa hallituspolitiikassa.

– Myös eduskunnan hajottamisesta päätettäessä presidentin asemaa tulisi vahvistaa. Tämäkin voisi ehkä toteutua perustuslain kirjainta muuttamatta, Väyrynen pohtii.

Tutki vaalikoneen avulla, kuka on sinulle sopivin presidenttiehdokas.

Nämä ovat tasavallan presidentin valtaoikeudet

Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Voi pääministerin aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan määrätä ennenaikaiset eduskuntavaalit.

Ilmoittaa eduskunnalle pääministeriehdokkaan eduskuntaryhmien neuvottelujen perusteella ja eduskunnan puhemiestä kuultuaan.

Nimittää muun muassa oikeuskanslerin, vakinaiset tuomarit, valtakunnansyyttäjän, Suomen Pankin pääjohtajan ja Kansaneläkelaitoksen pääjohtajan ja johtajat.

Vahvistaa lait, ja jollei vahvista, eduskunta voi saattaa lait voimaan.

Päättää sodasta ja rauhasta eduskunnan suostumuksella.

On Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö.

Voi yksittäisessä tapauksessa saatuaan lausunnon korkeimmalta oikeudelta armahtaa tuomioistuimen määräämästä rangaistuksesta.

Päättää arvonimien myöntämisestä ja jakaa kunniamerkkejä ja mitaleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 2. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 3. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 8. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 9. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 10. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 11. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 12. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 15. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.