Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hakaniemen kauppahallin remontissa paljastui yllätys – hallin evakosta tulossa suunniteltua pidempi

RAKENTAMINEN Kauppiaat pääsevät takaisin aikaisintaan vuoden 2020 lopussa.

Hakaniemen kauppahallin ensi vuoden alussa alkava peruskorjaus tulee todennäköisesti venähtämään. Hallin remontti uhkaa näillä näkymin kestää jopa kolme vuotta. Ensimmäisten arvioiden mukaan peruskorjauksen piti olla ohi jo puolessatoista vuodessa.

Viime kevään aikana tehdyissä laboratoriokokeissa selvisi, että yli satavuotiaan talovanhuksen perustuksia kannattelevat puupaalut ovat käyttöikänsä päässä ja perustukset tulisi vahvistaa remontin yhteydessä.

–Niitä ei tarvitsisi vielä korjata, mutta kun kaivamme remontin yhteydessä uuden kellarin ja paljastamme perustukset, on työ tässä vaiheessa järkevää toteuttaa. Työ myöhemmin toteutettuna vaatisi kellarin uusien betonirakenteiden purkamisen ja hallin sulkemisen työn ajaksi, sanoo projektinjohtaja Mika Kontkanen kaupunkiympäristön ja rakennuttamisen toimialalta.

–Kun kellari on tehty, ei sisäpuolelle pysty jälkikäteen menemään järkevin kustannuksin. Ulkopuolen perustukset voi vahvistaa joskus tulevaisuudessa hallin toiminnan siitä kärsimättä, Kontkanen tarkentaa.

Hakaniemen vuonna 1914 valmistuneen kauppahallin peruskorjaukseen piti ensimmäisten laskelmien mukaan mennä aikaa puolitoista vuotta ja hallin korjauksen alkaa jo vuosi sitten. Sittemmin remontin on laskettu kestävän lähes kaksi vuotta.

Mikäli hallin perustukset uusitaan peruskorjauksen aikana, tulee työ pitkittämään remonttia jälleen vähintään noin puolella vuodessa eli remontti valmistuisi aikaisintaan vuoden 2020 loppupuolella.

– Kun perustukset on joka tapauksessa kaivettava auki, tulemme esittämään niiden vahvistamista tässä vaiheessa. Mehän emme tietenkään tiedä, mitä muita ongelmia voi olla tulossa. Totuus selviää, kun remontti alkaa ja kellari on kaivettu auki, Kontkanen sanoo.

Kontkasen mukaan yllätyksenä ei tullut se, että satavuotiaan talon puiset perustukset alkavat olla huonossa kunnossa, vaan se, ettei sisäpuolisia vahvistuksia jälkikäteen voida suorittaa järkevin kustannuksin, joten työ tulisikin suorittaa samaan aikaan muun remontin kanssa.

Helsinki päätti muutama vuosi sitten, että halli remontoidaan 12,5 miljoonalla eurolla.

–Ajatus on, että joulumyynti vuonna 2020 olisi vanhassa hallissa, Kontkanen jatkaa.

Perustusten osalta kustannuslaskelmat ovat parhaillaan käynnissä. Remonttiaikataulu varmistuu kevään aikana.

Remontin on tarkoitus alkaa maaliskuussa. Kauppiaat siirtyvät korjauksen ajaksi hallin eteen rakennettuun lasiseinäiseen ja väliaikaiseen evakkorakennukseen, jonka kolmevuotinen rakennuslupa umpeutuu vuoden 2020 toukokuussa.