Hakaniemen kauppahallin remontissa paljastui yllätys – hallin evakosta tulossa suunniteltua pidempi

RAKENTAMINEN Kauppiaat pääsevät takaisin aikaisintaan vuoden 2020 lopussa.

Hakaniemen kauppahallin perustusten puupalkit on todettu olevan kohta tiensä päässä. Palkkien uusiminen pitkittäisi remonttia merkittävästi. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Hakaniemen kauppahallin ensi vuoden alussa alkava peruskorjaus tulee todennäköisesti venähtämään. Hallin remontti uhkaa näillä näkymin kestää jopa kolme vuotta. Ensimmäisten arvioiden mukaan peruskorjauksen piti olla ohi jo puolessatoista vuodessa.

Viime kevään aikana tehdyissä laboratoriokokeissa selvisi, että yli satavuotiaan talovanhuksen perustuksia kannattelevat puupaalut ovat käyttöikänsä päässä ja perustukset tulisi vahvistaa remontin yhteydessä.

–Niitä ei tarvitsisi vielä korjata, mutta kun kaivamme remontin yhteydessä uuden kellarin ja paljastamme perustukset, on työ tässä vaiheessa järkevää toteuttaa. Työ myöhemmin toteutettuna vaatisi kellarin uusien betonirakenteiden purkamisen ja hallin sulkemisen työn ajaksi, sanoo projektinjohtaja Mika Kontkanen kaupunkiympäristön ja rakennuttamisen toimialalta.

–Kun kellari on tehty, ei sisäpuolelle pysty jälkikäteen menemään järkevin kustannuksin. Ulkopuolen perustukset voi vahvistaa joskus tulevaisuudessa hallin toiminnan siitä kärsimättä, Kontkanen tarkentaa.

Hakaniemen vuonna 1914 valmistuneen kauppahallin peruskorjaukseen piti ensimmäisten laskelmien mukaan mennä aikaa puolitoista vuotta ja hallin korjauksen alkaa jo vuosi sitten. Sittemmin remontin on laskettu kestävän lähes kaksi vuotta.

Mikäli hallin perustukset uusitaan peruskorjauksen aikana, tulee työ pitkittämään remonttia jälleen vähintään noin puolella vuodessa eli remontti valmistuisi aikaisintaan vuoden 2020 loppupuolella.

– Kun perustukset on joka tapauksessa kaivettava auki, tulemme esittämään niiden vahvistamista tässä vaiheessa. Mehän emme tietenkään tiedä, mitä muita ongelmia voi olla tulossa. Totuus selviää, kun remontti alkaa ja kellari on kaivettu auki, Kontkanen sanoo.

Kontkasen mukaan yllätyksenä ei tullut se, että satavuotiaan talon puiset perustukset alkavat olla huonossa kunnossa, vaan se, ettei sisäpuolisia vahvistuksia jälkikäteen voida suorittaa järkevin kustannuksin, joten työ tulisikin suorittaa samaan aikaan muun remontin kanssa.

Helsinki päätti muutama vuosi sitten, että halli remontoidaan 12,5 miljoonalla eurolla.

–Ajatus on, että joulumyynti vuonna 2020 olisi vanhassa hallissa, Kontkanen jatkaa.

Perustusten osalta kustannuslaskelmat ovat parhaillaan käynnissä. Remonttiaikataulu varmistuu kevään aikana.

Remontin on tarkoitus alkaa maaliskuussa. Kauppiaat siirtyvät korjauksen ajaksi hallin eteen rakennettuun lasiseinäiseen ja väliaikaiseen evakkorakennukseen, jonka kolmevuotinen rakennuslupa umpeutuu vuoden 2020 toukokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.