Joulun jälkeinen ale jo niskassa – Naisista 30 % seuraa aletarjouksia, joka toinen mies ei koskaan

Joulun jälkeiset alennusmyynnit alkavat heti joulunpyhien jälkeen. Naiset seuraavat aletarjouksia huomattavasti miehiä tarkemmin. Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Alennuskampanjat lisääntyvät, mutta joulun jälkeisillä kausialennusmyynneillä on edelleen olevan suomalaisille kuluttajille tärkeä merkitys. Tiukka kansainvälinen kilpailutilanne on tosin saanut jotkut kaupparyhmittymät käynnistämään alennusmyyntinsä jo ennen joulua.

Kaupan liiton tuoreen selvityksen mukaan valtaosa suomalaisista kuluttajista seuraa edelleen innokkaasti joulusesongin alennusmyyntejä. Naisista lähes 30 prosenttia aloittaa alennusmyyntien seuraamisen joulun välipäivinä.

Vielä tätäkin aikaisemmin alennusmyyntejä alkaa seurata joka kuudes nainen. Miehistä lähes puolet ei seuraa alennusmyyntejä ollenkaan tai ei osaa sanoa, milloin niitä seuraa.

Syksyn leutojen säiden perusteella voisi ennakoida, että talvivaatteita ja talviurheiluvälineitä löytyy alelaareista tavallistakin enemmän.

Nuoret aloittavat aleshoppailun jo silloin, kun vanhempi ikäpolvi keskittyy vielä joulunviettoon. Yhdeksän prosenttia alle 25-vuotiaista aloittaa alennusmyyntien seuraamisen jo jouluaattona tai -päivänä. Nuoret ovat muutenkin hyvin aktiivinen sesongin alennusmyyntejä seuraava ryhmä.

Suomalaiset kaupat käyvät jatkuvasti kovenevaa kilpailua kansainvälisen verkkokaupan kanssa. Tästä huolimatta suurin osa suomalaisista naisista ja miehistä tekee alennusmyyntiostoksensa edelleen kotimaisesta kivijalkakaupasta.

Ulkomaiset verkkokaupat houkuttelevat muita useammin miehiä sekä alle 35-vuotiaita kuluttajia.

Lapsiperheet hyödyntävät alennusmyyntejä muuta väestöä ahkerammin. Nuoret alle 35-vuotiaat ostavat aletuotteita sekä verkko- että kivijalkakaupoista selvästi vanhempia kuluttajia enemmän.

Vain 28 prosenttia alle 35-vuotiaista ei ostanut viime vuonna joulun jälkeisestä alennusmyynnistä mitään. Puolet kuluttajista ilmoitti, että he eivät ostaneet viime vuoden alennusmyynneistä mitään.

Venäläisten matkailusta odotetaan myös pientä lisäpiristystä alennusmyynti- ja uudenvuoden sesonkiin.

– Mitään takavuosien kaltaista venäläisten ostosryntäystä ei odoteta, mutta parin prosentin kasvu voi hyvinkin toteutua. Se kohdistuu varsinkin pääkaupunkiseudulle ja itärajan tuntumaan, ennakoi Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja

– Suhteellisesti suurempaa vaikutusta odotetaan Pohjois-Suomen palvelusektorille kiinalaisturistien matkailusta.

Kantar TNS toteutti Kaupan liiton selvitystä varten kuluttajakyselyn, jossa haastateltiin 2 160:tä 15−79-vuotiasta suomalaiskuluttajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 2. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 3. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 6. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 7. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 8. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 9. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 14. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 15. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 10. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 11. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.