Oletko huomannut? Tällainen pikku laite on Citymarketin uusi myyntikikka – "leivänpaahdin" pölläyttää tuoksua ilmaan

Tuoksulaite ja sen kaverina nököttävä tuuletin luovat myymälään freesiä ja miellyttävää tunnelmaa. Juha Perämäki

Sanna Puisto

Hento glögintuoksu on tervehtinyt Citymarketiin sisään astuvia asiakkaita joulua edeltävillä viikoilla. Tuoksu tuntuu viipyilevän ilmassa etenkin rullaportaiden alkupäässä. Välillä nenä on erottanut kylmäkaappien tienoilla myös vastaleivotun leivän lämmintä huumaa.

–Muutaman asiakkaan kanssa olemme tuoksusta keskustelleet sen jälkeen, kun yksi tuoksua levittävistä laitteista siirrettiin näkyvälle paikalle myymälässä, kauppias Taina Jansen toteaa.

Etäisesti leivänpaahdinta ulkomuodoltaan muistuttava laite pölläyttää tasaisin väliajoin pienen tuoksukiehkuran ilmaan. Vieressä nököttävä tuuletin hajottaa ja levittää tuoksupartikkelit laajemmalle alueelle myymälässä.

–Nämä ovat Sevende Aromasin laitteita. Niissä käytetään tuoksu-uutetta, joka höyrystyy ilmaan, Jansen selvittää toimintaperiaatetta.

Tuoksut ovat testattuja, eikä niiden ole todettu allergisoivan tai aiheuttavan reaktioita tuoksuyliherkille henkilöille.

–Tästä huolimatta tuoksun tilaa on jatkuvasti seurattava. Tuoksut eivät saa olla liian voimakkaita tai muulla tavoin häiritseviä, niiden on tarkoitus olla vain taustalla ruokaosastolla luomassa positiivista tunnelmaa, Jansen muistuttaa.

Laite on Porvoon Citymarketissa, joka on käyttänyt tuoksumarkkinointia jo kolmen vuoden ajan. Välillä hedelmä- ja vihannesosastolla on leijunut vieno basilikan, muiden yrttien tai vihreän omenan tuoksu, välillä on kokeiltu myös valkoisen suklaan tai appelsiinin tenhoa.

Jansenin mukaan tuoksumarkkinointia on tutkittu paljon ja se on koko ajan yleistymään päin. Tutkimuksissa on todettu, että ihminen ei helposti rekisteröi miellyttäviä tuoksuja, ainakaan tietoisella tasolla. Eikä se ole aina tarkoituskaan.

–Meillä tuoksut luovat myymälään miellyttävää, freesiä tunnelmaa. Se on sellaista hienovaraista ympäristön parantamista, kun myymäläkiinteistömme itsessään on aika vanha. Tuoksulaitteet eivät siis ole mitään suoranaisia tuoksuttimia tai ilmanraikastimia, vaan niiden on tarkoitus lisätä viihtyvyyttä.

Viihtyisän ilmapiirin luomisen lisäksi ei sovi unohtaa myöskään myynnin edistämisen näkökulmaa. Taina Jansen myöntää auliisti, että tuoksuja voidaan käyttää jopa jonkin yksittäisen tuotteen houkuttelevuuden parantamiseen.

–Voisin pelkästään maalaisjärjellä kuvitella, että esimerkiksi herkullinen mansikan tuoksu mansikkalaatikoiden ympärillä varmasti herättää ostohaluja. Sitä, kuinka paljon tuoksut todella lisäävät myyntiä, on kuitenkin hyvin vaikea arvioida, kauppias pohtii.

Aistimarkkinointi

Aistimarkkinoinnin päätehtävänä on luoda mielikuvia.

Se on noussut merkittäväksi markkinointimuodoksi visuaalisen markkinointiviestinnän rinnalle.

Tuoksumarkkinointi on yksi aistimarkkinoinnin muoto.

Tuoksumarkkinoinnin tarkoituksena on lisätä myyntiä ja parantaa yrityksen ilmettä.

Joidenkin tutkimusten mukaan asiakas viihtyy miellyttävästi tuoksuvassa tilassa jopa 40 % kauemmin kuin neutraalissa tilassa.

Lähde: Sevende Aromas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 2. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 3. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 4. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 5. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 6. Sompasaari saa päiväkodin
 7. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 8. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 9. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 10. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 11. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 12. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 13. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 5. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 8. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 9. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 12. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 13. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.