Miksi Katajanokan Allasta ympäröi aita, vaikka ulkoalueen piti olla vapaassa käytössä? – "On mahdoton sanoa, onko vuokrasopimuksen ehtoa rikottu"

PALVELUT Katajanokan Allas on vuokrannut ison alueen. Uima-altaita lukuun ottamatta ulkotilojen pitäisi olla maksuttomassa käytössä talvikaudella.

Katajanokan merikylpylän Altaan ulkoalueet eivät ole kesäsesongin ulkopuolella olleet kaupunkilaisten vapaassa käytössä, kuten vuokrasopimuksen mukaan kuuluisi. Näin sanoo Helsingin Uutisiin kuvia lähettänyt lukija.

Allas Sea Poolin kaupungin kanssa solmimassa vuokrasopimuksessa on ehto, että allasaluetta lukuun ottamatta alueen ulkotilojen tulee olla pääsääntöisesti kaikille avoimia ja maksuttomia talvikaudella eli 1. lokakuuta–30. huhtikuuta.

–Talvikaudella ulkotilat eivät silti ole olleet yhtenäkään päivänä kaikille avoimessa maksuttomassa käytössä. Altaan piha on maailmanpyörän suunnalta aidattu koko matkalta, kertoo lukija.

–Pääsisäänkäynnistä taas ei pääse pihalle ilman uimaranneketta. Näin ollen altaan ulkotilat ovat olleet vain pääsymaksun maksaneiden käytössä. Myös Altaan ulkoportaikko on pääsääntöisesti ollut suljettuna talvella, hän jatkaa.

Mies huomauttaa, että Helsingin kaupunki perii Allas Sea Poolilta talvikaudelta vuokraa vain 50 prosenttia normaalista kesäkauden vuokrasta.

Tonttipäällikkö Sami Haapanen kaupunkiympäristön toimialalta myöntää, että Altaan maanvuokrasopimuksen on sisällytetty lukijan mainitsema ehto.

–Emme ole tietoisia, että alue olisi jatkuvasti suljettuna. Esitettyjen tietojen perusteella on mahdotonta sanoa, onko ehtoa rikottu vai ei, koska ehdot eivät edellytä, että alue olisi jatkuvasti avoinna yleisölle, Haapanen tähdentää ja viittaa sopimuksen sanaan "pääsääntöisesti".

–Joka tapauksessa tarkastajamme tulee olemaan vuokralaiseen yhteydessä ja asia selvitetään yhteistyössä vuokralaisen ja tarvittaessa rakennusvalvonnan kanssa. Yleensä tällaiset asiat selviävät hyvässä hengessä keskustellen, Haapanen jatkaa.

Lukija kummastelee Helsingin Uutisille myös keskeisellä paikalla sijaitsevan Altaan vuokratasoa.

–Mielestäni on ylipäätään hyvin poikkeuksellista, että kaupunki on vuokrannut liki hehtaarin kokoisen alueen kaupallisen toimijan käyttöön. Lisäksi vuokrasopimus vaikuttaa hyvin edulliselta: 3 535 €/kk kesäkuukausilta ja 1767,5 €/kk talvikuukausilta. Varsinkin kun anniskeluravintolatoiminta on keskeisessä osassa liiketoimintaa. Allas Sea Pool mainosti itse keväällä olevansa kaupungin suurin terassi 1500 asiakaspaikalla. Monet pienemmät ravintolat maksavat huomattavasti suurempaa vuokraa liikehuoneistoista. Vertailun vuoksi: 9 neliön toripaikka kauppatorilla maksaa 225 euroa kuukaudessa, lukija pohtii.

–Alueen maanvuokra on käyvällä tasolla, joka on varmistettu ulkopuolisella asiantuntijalla, tonttipäällikkö Haapanen kuittaa.

–Allas-hankeen maanvuokraa ja esimerkiksi torikauppapaikoista perittäviä maksuja ei oikein voida rinnastaa toisiinsa, koska kyse on hyvin erilaisesta toiminnasta. Allas-hankkeen toteutus on edellyttänyt todella isoja investointeja ja lisäksi vuokra-aika on verrattain lyhyt. Tätä myötä myös riskit kasvavat, Haapanen toteaa.

Haapanen muistuttaa, että kaupungin keskeisenä tavoitteena on jo pidempään ollut muun muassa keskusta-alueen elävöittäminen sekä Helsingin merellisen imagon parantaminen.

–Kaupunki on katsonut, että Allas Sea Poolin hanke edistäisi näitä tavoitteita. Oman näkemykseni mukaan se on myös käytännön tasolla näitä tavoitteita toteuttanut, Sami Haapanen kiteyttää.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut