"Luvut kertovat, ettei alalla mitään konkurssiaaltoa ole" – SuSu: Baareilla menee taas lujaa

Alkoholin anniskelu on laskusuunnassa, mutta tästä huolimatta baareilla näyttää menevän mukavasti, kertoo Sunnuntaisuomalainen. Viime vuonna perustettujen olut- ja drinkkibaarien määrä on korkein yli vuosikymmeneen. Alan konkurssit ja muista syistä johtuvat lopettamiset ovat puolestaan vähentyneet.

Tilastot kertovat, että alalla menee paremmin kuin yleisesti ajatellaan. Tutkijat ovat yllättyneitä.

– MaRa (Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry) on etujärjestö, joten heidän edukseen on esittää asia niin, että ala on vaikeuksissa. Nämä luvut kertovat, ettei alalla mitään konkurssiaaltoa ole, jos joku näin väittää, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Jarkko Harju sanoo Sunnuntaisuomalaiselle.

Harju on tutkinut muun muassa ravintoloiden arvonlisäverotusta. Hänen mukaansa on vaikea päästä selville siitä, miten olut- ja drinkkibaareilla menee – siihen tarvittaisiin yritystason tietoa myynneistä, mutta sellaista ei ole saatavilla.

Alkoholipolitiikkaan perehtynyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pia Mäkelä taas pohtii Sunnuntaisuomalaiselle, voisiko kahvin ja ruoan myynti korvata sitä, mikä alkoholin anniskelussa menetetään.

MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan yksi selitys voi olla, että suuriin kaupunkeihin tulee lisää erikoistuneita olutravintoloita.

Kuopiossa kahdeksaa ravintolaa pyörittävän Vararengasravintolat Oy:n varatoimitusjohtaja Juho Rissanen vahvistaa Sunnuntaisuomalaiselle, että alalla menee taas hyvin, mutta perinteiset yökerhot alkavat olla aikansa eläneitä. Yökerhojen sijaan avataan pubin ja yökerhon hybridejä, joissa myyntiaika on pidempi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut