Uutissuomalainen: Lentoemännän ja lakimiehen titteleistä halutaan pitää kiinni – alle viidesosa suomalaisista luopuisi sukupuolittuneista ammattinimikkeistä

Suurin osa suomalaisista ei kannata sukupuolittuneista ammatti- ja virkanimikkeistä luopumista, kertoo Uutissuomalainen. Lähes 80 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että esimerkiksi lakimiehen, virkamiehen ja lentoemännän nimikkeitä tulisi jatkossakin käyttää.

Tieto käy ilmi Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämästä USU-gallupista, johon vastasi tuhat suomalaista. Gallupissa kysyttiin, pitäisikö sukupuolittuneiden ammatti- ja virkanimikkeiden käyttämisestä luopua.

Vain 16 prosenttia suomalaisista kannattaa sukupuolittuneista nimikkeistä luopumista ja siirtymistä sukupuolineutraaleihin titteleihin. Vastaajista kuusi prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

Miehet pitävät naisia tiukemmin kiinni sukupuolittuneista nimikkeistä. Miehistä 81 prosenttia ei kannata niistä luopumista ja vain 14 prosenttia toivoo, että nimikkeiden käyttö lopetetaan.

Naisista 75 prosenttia jatkaisi nimikkeiden käyttöä. 18 prosenttia haluaisi luopua niiden käytöstä.

Kielitoimiston johtaja Salli Kankaanpää Kotimaisten kielten keskuksesta toteaa Uutissuomalaiselle, että sukupuolittuneeseen kieleen on totuttu, siksi naisen mies-päätteiseen ammattinimikkeeseen ei välttämättä enää kiinnitetä erityistä huomiota.

– Varmaan vielä siihen aikaan kun Riitta Uosukainen nimitettiin puhemieheksi, ihmeteltiin, voiko tosiaan nainenkin olla puhemies, Kankaanpää sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Kankaanpää muistuttaa, että kieli on kehittynyt sukupuolineutraalimpaan suuntaan koko ajan. Vielä sata vuotta sitten koettiin tarpeelliseksi tehdä selväksi opettajan sukupuoli kutsumalla miesopettajaa opettajaksi ja naisopettajaa opettajattareksi.

–Nykyään tar-loppuisiin nimityksiin törmää äärimmäisen harvoin, korkeintaan leikillisessä käytössä. Toki kuningatar on vakiintunut käyttöön, mutta muuten tar-johdokset ovat harvinaisia, Kankaanpää kertoo.

Uutissuomalaisen mukaan nuoret ikäluokat ovat vanhempia innokkaampia hylkäämään sukupuolittuneet ammattinimikkeet. 18–29-vuotiaista liki neljäsosa olisi valmis siirtymään sukupuolineutraaleihin nimikkeisiin. 30–44-vuotiaistakin viidesosa hylkäisi sukupuolittuneet tittelit.

Puoluekannoittain suhtautuminen vaihtelee paljon, kertoo Uutissuomalainen. Tiukimmin nimikkeistä pitävät kiinni kokoomuksen kannattajat. Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat olisivat muita valmiimpia luopumaan sukupuolta korostavista nimikkeistä – heistäkin kuitenkin reilusti yli puolet vastustaa niistä luopumista.

Keskustelu sukupuolittuneista nimikkeistä nousi pintaan, kun Aamulehti ilmoitti syyskuussa siirtyvänsä sukupuolineutraaleihin sanavalintoihin. Kela kertoi marraskuun alussa luopuvansa sukupuolittuneesta tehtävänimikkeestä lakimies ja ottavansa käyttöön sukupuolineutraalin nimikkeen juristi.

Tutkimuksen on tehnyt Väli-Suomen Media Oy:n Uutissuomalaisen toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Haastattelut tehtiin web-kyselyllä Bilendi Oy:n hallinnoimassa valtakunnallisesti edustavassa M3 Panel -kuluttajapaneelissa. Haastattelut toteutettiin 23.11.– 27.11.2017. Tutkimuksen virhemarginaali on 3.1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut