Hämeentien remontti bussikaduksi alkaa reilun vuoden kuluttua – autojen häätäminen nopeuttaa busseja noin minuutilla

LIIKENNE Hämeentie kielletään yksityisautoilta. Muutoksen bussit nopeutuvat noin minuutilla ja ratikkaliikenne puolellatoista–kahdella minuutilla.

Hämeentie muuttuu vuonna 2020 pyörä- ja bussibaanaksi. Helsinki on jo vuosia pyrkinyt lisäämään pyöräilyn osuutta parantamalla pyöräkaistoja ja rakentamalla uusia. Helsingin kaupunki

Sanna Jompero

Suunnitelma muuttaa Hämeentie joukkoliikenne- ja pyöräilykaduksi on enää toteuttamista vailla.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi alkuviikosta Hämeentien, Hakaniemen torikadun, Helsinginkadun, Viidennen linjan ja Haapaniemenkadun katuja koskevat suunnitelmat.

Hämeentien muutostyöt alkavat keväällä 2019. Valmista pitäisi olla syksyllä 2020. Sen jälkeen henkilöautoliikenne on kielletty Hakaniemen torin ja Helsinginkadun välillä. Kiinteistöihin ajo on edelleen mahdollista.

Kuinka Hämeentien kapeat sivukadun kestävät jatkossa kasvavaa autoliikennettä, kun vilkasliikenteisen Hämeentien liikenne tullaan siirtämään Sörnäisten rantatielle ja osa se valuu todennäköisesti myös Hämeentien sivukaduille.

–Ennusteet ovat näyttäneet, että liikenteen ei pitäisi ruuhkautua eikä sen pitäisi merkittävästi siirtyä tonttikaduille. Se liikenne, joka tulee tonttikaduille on alueelle jo muutenkin päättyvää tai sieltä alkavaa liikennettä. Suurimman osan liikennemääristä ottaa Sörnäisten rantatie, sanoo projektinjohtaja Jarkko Karttunen

Hämeentiellä kulkee nykyisin noin 10 000 ajoneuvoa, joista 3 000 on busseja. Muun muassa Itäväylää pitkin kulkee päivittäin 49 000 autoa.

Kuulostaa ehkä pieneltä, mutta pienistä puroista syntyy merkittävä aikasäästö."

Hämeentien bussiliikenteen on arvioitu nopeutuvan muutoksen jälkeen noin minuutilla ja ratikkaliikenteen puolellatoista minuutilla pohjoiseen suuntaan ja etelän eli keskustan suuntaan kahdella minuutilla. Onko minuutti tai kaksi lainkaan merkittävä aikasäästö?

–No jos laskee, että kadulla kulkee 3 000 bussia vuorokaudessa, niin se on siten myös säästöä 3 000 minuuttia vuorokaudessa. Kuulostaa ehkä pieneltä, mutta pienistä puroista syntyy merkittävä aikasäästö. Näin se on ajateltu, Karttunen jatkaa.

Liikennevaloja uudelle bussi- sekä kevyen liikenteen baanalle on tulossa viidet. Ajokaistojen määrä vaihtelee yhdestä kahteen suuntaansa. Pyöräilijät ohjataan ajotien sivussa kulkeville yksikaistaisille pyöräteille. Pyörätiet erotetaan jalkakäytävistä korotuksella.

Intohimoiseksi pyöräilijäksi tunnettu valtuutettu Osmo Soininvaara (vihr.) totesi tuoreeltaan blogissaan, että baanan onnistuminen vaatii autoilijoilta liikennekuria.

–Tämän suunnitelman toimivuus edellyttää, että autoilijat noudattavat liikennesääntöjä. Siihen on tarkoitus motivoida valvontakameroilla, Soininvaara kertoi.

Muutosten taustalla on tavoite sujuvoittaa joukkoliikennettä sekä parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden olosuhteita Hämeentiellä.

Katujen osalta hankkeen kustannusarvio on noin 8,5 miljoonaa euroa ja ratikoiden osalta toiset kahdeksan miljoonaa päälle. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 17 miljoonaa.

Henkilöautot pois Hämeentieltä

Hämeentie aiotaan muuttaa joukkoliikenne- ja pyöräilykaduksi Hakaniemen torin ja Helsinginkadun välillä.

Bussikaistojen lisäksi pyöräilijät saavat kävelijöiden tapaan omat kaistansa.

Remontin on tarkoitus alkaa keväällä 2019 ja valmistua aikaisintaan syksyllä 2020.

Kadun sulkemisesta henkilöautoliikenteeltä on käyty keskustelua Helsingissä pitkään, sillä tie on koettu erityisesti pyöräilijöille vaaralliseksi.

Tähän asti pyöräilijät ovat kulkeneet Hämeentiellä autoliikenteen seassa.

Helsinki on viime vuosina pyrkinyt lisäämään pyöräilyn osuutta parantamalla pyöräilyverkostoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 2. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 3. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 4. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 5. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 8. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 9. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 10. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 13. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 14. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 2. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 3. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 8. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 9. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 10. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.