Työtön Tiina sanoo suorat sanat: Hallitus jakaa meidät kahteen kastiin ­– tällaisessa viidakossa työtön joutuu selviytymään

Työttömän naisen mukaan TE-toimistoissa on liian vähän tarjolla työllistämistä edistäviä palveluita, kuten työkokeilumahdollisuuksia. Kuvituskuva. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Tuomas Massinen

Työtön nainen arvostelee eduskunnassa vireillä olevaa työttömien aktivointimallia.

Eduskunta hyväksyi lain sisällön maanantaina hallitusryhmien äänin, ja sen on määrä päättää lakiesityksestä lopullisesti ennen joulua.

– Uusi laki on hyvin haastava työttömien kannalta, kiteyttää Tiina (haastateltava esiintyy jutussa aiheen vuoksi poikkeuksellisesti ilman sukunimeään).

Jos laki astuu voimaan, työtön joutuu ensi vuoden alusta alkaen osoittamaan, että hän on tehnyt 18 tuntia töitä tai ollut viisi päivää koulutuksessa kolmen kuukauden aikana.

Jos hän ei pysty tätä todistamaan, hänelle maksettava kuukausittainen työttömyysetuus pienenee yhden karenssipäivän verran.

Tiinan mielestä lakiesitys on epäoikeudenmukainen aluepoliittisesta näkökulmasta. Muualla kuin pääkaupunkiseudulla voi olla hyvin vaikeaa löytää töitä.

– Esimerkiksi vanhassa kotikaupungissani Hämeenlinnassa on työpaikkoja vähän tarjolla ja työnhakijoita on paljon. Työttömiä on Suomessa yli 300 000 ja jokaista työpaikkaa kohden on seitsemän hakijaa, Tiina huomauttaa.

Toinen ongelma on se, että avoimet työpaikat ja töiden osaajat kohtaavat kehnosti eri puolilla Suomea: oman alan töitä voi olla vaikea löytää omalta kotiseudulta.

– Eihän esimerkiksi lähihoitaja voi tehdä lääkärin sijaisuutta.

Lähihoitajataustainen Tiina arvioi, että yksi lakiesitykseen liittyvä epäkohta on myös työ- ja elinkeinotoimistojen puutteellinen tarjonta.

– TE-toimistosta on myös tosi vaikea saada nykyään palvelua, kun kaikki on netissä.

Tiinan mukaan TE-toimistoissa on liian vähän tarjolla työllistämistä edistäviä palveluita, kuten työkokeilumahdollisuuksia. Hän huomasi asian hakiessaan kaupan alan työkokeilupaikkaa.

– En saanut paikkaa TE-toimiston kautta, vaan soittamalla suoraan firmaan.

Tiina havahtui myös siihen, että osassa avoimista työpaikoista on ikävaatimus, vaikka tämä on vastoin lakia.

– Esimerkiksi eräs työpaikka haki 35-vuotiasta vammaisten avustajaa. Itse olin 45-vuotias, joten en voinut paikkaa hakea. Onneksi TE-keskus puuttui tähän epäkohtaan.

Tiina on ollut pitkään pois työelämästä vakavan sairauden takia. Pian alkava puolen vuoden työkokeilu antaa tilapäisesti turvaa, mutta sen jälkeen tilanne on taas vaikea.

– Sitten joudun taas pätkätöiden varaan.

Tiina on elättänyt itsensä viime vuosina hoitoalan pätkätöillä. Hän on myös myynyt puhelimitse lehtiä provisiopalkalla, mutta tällä on ollut vaikea kattaa elämiskulut pääkaupunkiseudulla.

Tiina suomii myös työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindströmin (sin.) eduskunnassa esittämää näkemystä, että työttömien pitäisi työllistyä työehtosopimuksella säädeltyyn työhön.

Ainakaan provisiopalkkaan perustuvalla lehtimyyntialalla ei Tiinan mukaan noudateta yleissitovaa työehtosopimusta.

– Jos työtön pakotetaan ottamaan vastaan karenssipäivän uhalla tällainen myyntityö, hän voi joutua pulaan ainakin pääkaupunkiseudulla. Täällä asuminen ja eläminen on kallista, ja jos ei saa mitään myytyä, tulee vain itselle kuluja. Alan vaatimukset ovat myös kiristyneet: linjana on tulos tai ulos, Tiina huomauttaa.

– Itse olen tehnyt viisi vuotta lehtimyyntityötä, ja olen nyt ansioiden suhteen plus miinus nolla -tilanteessa.

Tiinan mielestä eduskunnan tulisikin hylätä nykyinen lakiesitys ja vaatia, että kaikkien toimialojen tulee kuulua yleissitovien työehtosopimusten piiriin.

– Jos näin ei tehdä, vaarana on, että ihmisten perusturva murenee.

Tiina toivoo myös, että TE-hallinto kannustaisi espoolaisyrityksiä tarjoamaan nykyistä enemmän työttömille työkokeilumahdollisuuksia.

Aktivointimalli

Työttömien työttömyysetuutta pienennetään 4,65 prosenttia, jos he eivät pysty todistamaan olleensa työnhaussa aktiivisia. Leikkaus koskee ansiosidonnaista työttömyysturvaa sekä pelkkää työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavia.

Käytännössä 4,65 prosenttia vastaa yhtä karenssi- eli omavastuupäivää kuukaudessa.

Etuutta ei leikata, jos työtön tekee 65 arkipäivän tarkastelukauden aikana vähintään 18 tuntia palkkatyötä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kolmea työpäivää kolmen kuukauden aikana.

Työtön välttyy leikkaukselta myös osallistumalla vähintään viitenä päivänä työllistämistä edistäviin palveluihin, kuten työkokeiluun tai työvoimakoulutukseen.

Työttömyystukea leikataan kolmeksi kuukaudeksi, jos työtön ei tee vaadittuja työtunteja tai osallistu palveluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Pyöräilijät hipovat ihan hihaa" – Vilkkaalla sillalla turvaväleistä ei ole tietoakaan, arkkitehdin mukaan moni paikka pitäisi Helsingissä suunnitella uusiksi
 2. Laajasalon bulevardin rakentaminen alkaa jo tänä vuonna – tulee aikanaan jatkumaan Herttoniemeen saakka
 3. Päätoimittaja Karri Kannala: Apotti-sekoilu ja sote-uudistus ovat hautautuneet koronan alle
 4. Suomen pienimmässä ravintolassa on sisällä nyt vain 1 asiakaspaikka – kutistui entisestään koronarajoitusten vuoksi
 5. Kuntavaaleissa luvassa kiivas kamppailu suurimman puolueen paikasta – "Helsingissä on tehty aika vasemmistoliittolaista politiikkaa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, silti syytä vielä muistaa turvavälit
 7. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 8. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 9. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 10. T24: Tallinnassa pääsee tänä kesänä taas robottibussin kyytiin
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 14. Tampereen pormestari Lauri Lyly: Kuntien neuvottelukevät on ollut historiallinen – työtaisteluilta ja painostustoimilta vältyttiin
 15. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 2. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 3. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 4. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 5. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 7. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 8. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 9. Suomen pienimmässä ravintolassa on sisällä nyt vain 1 asiakaspaikka – kutistui entisestään koronarajoitusten vuoksi
 10. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 11. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 12. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 13. Kuntavaaleissa luvassa kiivas kamppailu suurimman puolueen paikasta – "Helsingissä on tehty aika vasemmistoliittolaista politiikkaa"
 14. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 15. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.