Työtön Tiina sanoo suorat sanat: Hallitus jakaa meidät kahteen kastiin ­– tällaisessa viidakossa työtön joutuu selviytymään

Työttömän naisen mukaan TE-toimistoissa on liian vähän tarjolla työllistämistä edistäviä palveluita, kuten työkokeilumahdollisuuksia. Kuvituskuva. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Tuomas Massinen

Työtön nainen arvostelee eduskunnassa vireillä olevaa työttömien aktivointimallia.

Eduskunta hyväksyi lain sisällön maanantaina hallitusryhmien äänin, ja sen on määrä päättää lakiesityksestä lopullisesti ennen joulua.

– Uusi laki on hyvin haastava työttömien kannalta, kiteyttää Tiina (haastateltava esiintyy jutussa aiheen vuoksi poikkeuksellisesti ilman sukunimeään).

Jos laki astuu voimaan, työtön joutuu ensi vuoden alusta alkaen osoittamaan, että hän on tehnyt 18 tuntia töitä tai ollut viisi päivää koulutuksessa kolmen kuukauden aikana.

Jos hän ei pysty tätä todistamaan, hänelle maksettava kuukausittainen työttömyysetuus pienenee yhden karenssipäivän verran.

Tiinan mielestä lakiesitys on epäoikeudenmukainen aluepoliittisesta näkökulmasta. Muualla kuin pääkaupunkiseudulla voi olla hyvin vaikeaa löytää töitä.

– Esimerkiksi vanhassa kotikaupungissani Hämeenlinnassa on työpaikkoja vähän tarjolla ja työnhakijoita on paljon. Työttömiä on Suomessa yli 300 000 ja jokaista työpaikkaa kohden on seitsemän hakijaa, Tiina huomauttaa.

Toinen ongelma on se, että avoimet työpaikat ja töiden osaajat kohtaavat kehnosti eri puolilla Suomea: oman alan töitä voi olla vaikea löytää omalta kotiseudulta.

– Eihän esimerkiksi lähihoitaja voi tehdä lääkärin sijaisuutta.

Lähihoitajataustainen Tiina arvioi, että yksi lakiesitykseen liittyvä epäkohta on myös työ- ja elinkeinotoimistojen puutteellinen tarjonta.

– TE-toimistosta on myös tosi vaikea saada nykyään palvelua, kun kaikki on netissä.

Tiinan mukaan TE-toimistoissa on liian vähän tarjolla työllistämistä edistäviä palveluita, kuten työkokeilumahdollisuuksia. Hän huomasi asian hakiessaan kaupan alan työkokeilupaikkaa.

– En saanut paikkaa TE-toimiston kautta, vaan soittamalla suoraan firmaan.

Tiina havahtui myös siihen, että osassa avoimista työpaikoista on ikävaatimus, vaikka tämä on vastoin lakia.

– Esimerkiksi eräs työpaikka haki 35-vuotiasta vammaisten avustajaa. Itse olin 45-vuotias, joten en voinut paikkaa hakea. Onneksi TE-keskus puuttui tähän epäkohtaan.

Tiina on ollut pitkään pois työelämästä vakavan sairauden takia. Pian alkava puolen vuoden työkokeilu antaa tilapäisesti turvaa, mutta sen jälkeen tilanne on taas vaikea.

– Sitten joudun taas pätkätöiden varaan.

Tiina on elättänyt itsensä viime vuosina hoitoalan pätkätöillä. Hän on myös myynyt puhelimitse lehtiä provisiopalkalla, mutta tällä on ollut vaikea kattaa elämiskulut pääkaupunkiseudulla.

Tiina suomii myös työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindströmin (sin.) eduskunnassa esittämää näkemystä, että työttömien pitäisi työllistyä työehtosopimuksella säädeltyyn työhön.

Ainakaan provisiopalkkaan perustuvalla lehtimyyntialalla ei Tiinan mukaan noudateta yleissitovaa työehtosopimusta.

– Jos työtön pakotetaan ottamaan vastaan karenssipäivän uhalla tällainen myyntityö, hän voi joutua pulaan ainakin pääkaupunkiseudulla. Täällä asuminen ja eläminen on kallista, ja jos ei saa mitään myytyä, tulee vain itselle kuluja. Alan vaatimukset ovat myös kiristyneet: linjana on tulos tai ulos, Tiina huomauttaa.

– Itse olen tehnyt viisi vuotta lehtimyyntityötä, ja olen nyt ansioiden suhteen plus miinus nolla -tilanteessa.

Tiinan mielestä eduskunnan tulisikin hylätä nykyinen lakiesitys ja vaatia, että kaikkien toimialojen tulee kuulua yleissitovien työehtosopimusten piiriin.

– Jos näin ei tehdä, vaarana on, että ihmisten perusturva murenee.

Tiina toivoo myös, että TE-hallinto kannustaisi espoolaisyrityksiä tarjoamaan nykyistä enemmän työttömille työkokeilumahdollisuuksia.

Aktivointimalli

Työttömien työttömyysetuutta pienennetään 4,65 prosenttia, jos he eivät pysty todistamaan olleensa työnhaussa aktiivisia. Leikkaus koskee ansiosidonnaista työttömyysturvaa sekä pelkkää työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavia.

Käytännössä 4,65 prosenttia vastaa yhtä karenssi- eli omavastuupäivää kuukaudessa.

Etuutta ei leikata, jos työtön tekee 65 arkipäivän tarkastelukauden aikana vähintään 18 tuntia palkkatyötä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kolmea työpäivää kolmen kuukauden aikana.

Työtön välttyy leikkaukselta myös osallistumalla vähintään viitenä päivänä työllistämistä edistäviin palveluihin, kuten työkokeiluun tai työvoimakoulutukseen.

Työttömyystukea leikataan kolmeksi kuukaudeksi, jos työtön ei tee vaadittuja työtunteja tai osallistu palveluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.