Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mustan Barbaarin sukulaisille sakkotuomiot

Räppärinä tunnetun Mustan Barbaarin eli James Nikanderin äiti ja sisko tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa sakkoihin 12. joulukuuta.

Tuomiot liittyvät paljon huomiota saaneeseen tapahtumaan Helsingin Aleksanterinkadulla heinäkuussa 2016.

Musta Barbaari kirjoitti Facebookissa, että kaksi siviiliasuista poliisia oli pysäyttänyt hänen äitinsä ja siskonsa vaatien heidän passejaan nähtäväksi. Sisko oli Mustan Barbaarin Facebook-kirjoituksen mukaan kieltäytynyt ja kysellyt miksi ihmeessä heidän pitäisi passit näyttää.

Sitten sisko ja äiti oli Facebook-kirjoituksen mukaan laitettu rautoihin ja äiti maahan. Paikalle saapui kirjoituksen mukaan kaksi poliisipartiota ja tapahtumat etenivät siitä edelleen.

Tuomion mukaan Nikanderin äiti oli tarttunut poliisia paidasta sekä heiluttanut käsiään, rimpuillut ja pyrkinyt pääsemään irti otteesta. Poliisille oli tullut pari naarmua rintakehän alueelle.

Vastaajat kertoivat, että he eivät näyttäneet henkilötodistuksiaan koska eivät tienneet, että olivat tekemisissä poliisien kanssa. Poliisit taas kertoivat näyttäneensä virkamerkkinsä.

Äidin ja tyttären mielestä on niin, että kyseessä oli kielletty etninen profilointi, joka oli perustunut vain etniseen taustaan ja vastaajan ulkonäköön.

Poliisi ei naisten mukaan ollut kertonut vastaajille, miksi heidän henkilöllisyystodistuksensa haluttiin nähdä.

Poliisit olivat olleet tekemässä ulkomaalaisvalvontaan perustuvaa partiointia Aleksanterinkadulla.

Äidille tuomittiin sakkoa virkamiehen vastustamisesta 210 euroa, tyttärelle niskoittelusta poliisia vastaan 270 euroa. Lisäksi naiset velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan todistelukuluja reilun 100 euron edestä, ja äiti korvaamaan poliisimiehelle kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 150 euroa.