Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläispoikaa palloteltiin laitoksesta toiseen – nyt Denis, 17, kertoo kuinka hän muutti elämänsä suunnan

AIKUISTUMINEN Denis Lippert, 17, on viettänyt ison osan elämästään eri lastenkodeissa.

Denis Lippert, 17, asuu yksin vuokra-asunnossa Kontulassa. Varhaisen omilleen muuton selittää Lippertin tausta. Viime kevääseen saakka hän asui Malmilla lastenkodissa.

Denis vietti Malmin pienyksikössä seitsemisen vuotta. Hänet sijoitettiin kiireellisesti ensimmäisen kerran jo 4 viikon ikäisenä.

– Äidillä oli alkoholiongelma, Denis kertoo.

– Olin välillä ihan jossain pellolla, kun äiti oli humalassa kotona, nuori mies muistelee lapsuuttaan Meri-Rastilassa.

– Kerran pidin kadulla kirpputoria ja myin suunnilleen jotain kattiloita. Ohi kulki mies oman päiväkoti-ikäisen lapsensa kanssa, ja kysyi, että mitä teen ja missä mun äiti on. Kerroin, että äiti on kännissä kotona.

Lapsena sitä vain ajatteli, että nyt taas muutetaan."

Perheenisä vei pikku-Deniksen kotiin, tarjosi välipalaa ja soitti sosiaaliviranomaisille. Denis lähti suoraan lastenkotiin.

– Olin alle 10-vuotiaana yhteensä 3–4 eri laitoksessa ja aina välillä kotona. Tietysti sitä miettii, että miksi kesti niin kauan löytää se sopiva paikka minulle. Lapsena sitä vain ajatteli, että nyt taas muutetaan.

Denis kertoo, että huoltajuus pysyi alkoholi- ja mielenterveysongelmaisella äidillä, vaikka isä yritti oikeusteitse hakea poikansa huoltajuutta itselleen.

Denis itse uskoo, että isän turkkilaistaustaisuudella saattoi olla vaikutusta oikeuden päätökseen.

– Huoltajuutta annettu, vaikka isä oli yksityisyrittäjä, eikä hänellä ollut ongelmia alkoholin kanssa tai muutenkaan.

Lopulta Denis päätyi Oulunkylän perhekuntoutuskodin kautta Malmille lastenkotiin.

– Se on kodinomainen paikka, vain kahdeksan lasta, hän kertoo.

Henkilökunta kuitenkin vaihtui usein. Silti Denis puhuu lastenkotiajastaan arvostavasti.

– Ei sitä työtä rahasta tehdä. Kyllä työntekijän täytyy olla empaattinen luonne. He oikeasti välittävät lapsista. Minullekin on kerrottu, että monta unetonta yötä olen aiheuttanut.

Unettomia öitä Denis aiheutti etenkin silloin, kun hänelle 13-vuotiaana iski kapinavaihde päälle.

Kuvioihin tuli kannabis ja epämääräiset kaveriporukat. Denis kertoo menettäneensä kiinnostuksensa kouluun ja uskon siihen, että "sossut" haluavat hänen parastaan.

– Oli tosi paljon ongelmia. Hyvä, että (lastenkodissa) jaksoivat katsella mua. Jos heitetään hanskat tiskiin ja nuori siirretään muualle, se vain pahentaa ongelmia ja nuoren pahaa oloa.

15-vuotiaana Denis siirrettiin erityisen huolenpidon (eho) jaksolle rauhoittumaan. Turun Lausteella oli aikaa piirrellä omassa huoneessa ja ajatella. Hän päätti muuttaa elämänsä suunnan.

Denis lopetti keväällä 2016 kokonaan päihteiden käytön.

– Rauhoittumisjakso sinänsä ei tee mitään, eikä se taika tapahdu jossain sossupalaverissa. Eholla annettiin kipinä ja loppu tapahtui omassa päässä, Denis kuvailee.

Hän tietää, ettei eho-jaksokaan auta kuin pientä osaa nuorista. Osa Deniksen vanhoista tutuista on huonossa jamassa.

Menen jouluksi isäni ja sisarusten luo."

Nykyisin Denis opiskelee Stadin ammattiopistossa sisustusalaa ja videobloggaa vapaa-ajallaan YouTubeen. Haaveissa siintää ura kuosien tai huonekalujen suunnittelijana.

Äidin kanssa välit ovat ok, mutta äidin ollessa humalassa Denis ei halua puheluita. Isänsä kanssa hän on hyvissä väleissä.

– Menen jouluksi isäni ja sisarusten luo.

Denis tietää, että hänen tarinansa on myös poikkeuksellinen.

– Olen herkkä ja tunteellinen, mutta myös hyvin optimistinen persoona. En kasaa asioita sisälleni, ja osaan sanoa, jos vaikka ahdistaa ja tarvitsen apua, luonnehtii Denis ja lisää, että ystäville voi myös aina soittaa.

Ensi vuoden alkupuolella on edessä täysi-ikäisyys ja muutto uuteen kotiin väliaikaisesta itsenäistymisasunnosta. Denis voi olla sosiaalipalveluiden jälkihuollon asiakas 21-vuotiaaksi.

– Aion ilman muuta allekirjoittaa jälkihuoltosopimuksen. Ajattelen, että oma sosiaalityöntekijä on minulle vähän kuin tulevaisuuden manageri, joka voi auttaa vaikka paperiasioissa. Kaikessa mitä nyt aikuisena tulee eteen.