Tyhjänä jo kaksi vuotta olleen Gardenian myynti junnaa – "Yhdisteltävä useita toimintoja, jotta saadaan taloudellisesti mielekäs ratkaisu"

SISÄPUUTARHA Viikissä sijaitsevan Gardenian myyntineuvottelut eivät etene.

Viikissä sijaitseva trooppinen puutarha Gardenia seisoo edelleen tyhjillään ja ilman omistajaa, vaikka kaupungin mukaan kauppoja on hierottu jo yli vuoden päivät.

Kaupungin Tontit-yksikön kiinteistölakimies Tuukka Toropainen on kauppojen edistymisestä niukkasanainen.

– Emme lähde neuvotteluiden kesken avaamaan asioita. Asiasta tiedotetaan, kun ne on saatu päätökseen.

Kaupungin myyntineuvottelija Heidi Autiosuo kertoi Helsingin Uutisille jo viime vuoden lokakuussa, että puutarhalle on löytynyt ostaja, mutta myyntineuvottelut ovat vielä kesken. Ostaja on Autiosuon mukaan merkittävä yritys, joka tarjoaa kaupan myötä Gardenialle luontevan jatkumon.

– Jos puhutaan talvipuutarharakennuksesta, niin kyllä, Autiosuo kommentoi ostajaehdokasta vuosi sitten HU:lle.

Toiminta tulee Autiosuon mukaan olemaan kaikille avointa, kuten aikanaan Gardeniassa.

Kauppa saattaa Autiosuon mukaan ratketa milloin tahansa.

– Jos saamme ratkaisun vielä tämän vuoden puolella, niin sitten se etenee varmasti aika nopeasti.

Myös kauppahinta pysyy arvoituksena niin pitkään, kunnes kauppa on sinetöity. Autiosuo uskoo, että rakennuksen uusi toiminta miellyttää myös sen lähiympäristöä. Kauppaan kuuluvat tyhjillään ollut lasirakennus sekä kaksi muuta rakennusta, joissa on ollut vuokralaiset.

Kaupunki on myymässä toiminnan taustalla ollutta ja kaupungin omistamaa Kiinteistö Oy Viikin viher- ja ympäristötietokeskus Fastighets Ab:tä ja laatimassa tontin myymisestä esisopimusta.

Vuonna 2001 avatun Gardenian rakennuskustannukset olivat aikanaan yli yhdeksän miljoonaa euroa. Rakennus suljettiin vuoden 2015 lopussa.

Viimeisinä vuosina toiminta oli tappiollista. Viimeinen naula tropiikin arkkuun lyötiin jo vuosia sitten, kun kaupunki lopetti ostamasta luontokoulupalveluita, sillä Gardenian pyöriminen oli osaltaan laskettu koulujen ostojen varaan.

Nyt kuitenkin kauppojen hieromiseen kuluva aika uhkaa käydä kaupungille kalliiksi. Yksistään rakennusten hoitokulujen tyhjillään on kerrottu maksavan 100 000 euroa vuodessa.

Helsingin Uutiset pyysi muun muassa kiinteistöjen uudelleenkäyttöön erikoistunutta rakennusliike SRV:tä arvioimaan, mihin käyttöön rakennus voisi jatkossa taipua.

– Gardenian osalta mieleen tulee esimerkiksi vapaa-aikaan, liikkumiseen tai lasten liikkumiseen liittyvät ratkaisut sekä ravintola-kahvila- tai juhlatilakäyttö. Kokonaisuuteen pitää yhdistellä varmasti useita eri toimintoja, sillä hankkeen toteutuminen vaatii, että se on kaikille osapuolille mielekäs myös taloudellisesti, sanoo asiakkuusjohtaja Toni Kankare

– Kaupunki pystyisi edesauttamaan hanketta mahdollistamalla asemakaavan avulla useampia käyttötarkoituksia kiinteistöllä. Nykyinen asemakaavamerkintä on Y eli yleisten rakennusten korttelialue, Kankare jatkaa.

Gardenian ostamista on tarjottu myös SRV:lle, joka ei ainakaan tällä haavaa ole kiinnostunut ostoajatuksesta.

– Emme ole kiinnostuneita yksin, mutta osana hankeryhmää voimme toimia kehittäjän ja rakentajan rooleissa.

Gardenia suljettiin jo vuonna 2015

Viikissä sijaitseva trooppinen puutarha Gardenia suljettiin vuoden 2015 lopussa.

Puutarha on ollut siitä alkaen tyhjillään.

Kaupunki on löytänyt rakennukselle uuden omistaja, mutta kauppojen hierominen on vielä kesken.

Kaupunki omistaa Gardeniasta 90 prosenttia ja yliopisto loput.

Gardenia on ollut kaikille avoin puutarha. Myös kaupunki on ostanut sieltä palveluita muun muassa kouluille.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut