Korkeakoulutuksen vaikutus ulottuu sukupolvien yli

Kuvituskuva. Arkisto/ Sauvo Jylhä

Klaus Nurmi

Koulutustason tiedetään periytyvän, mutta lapsi hyötyy myös suoraan vanhempansa korkeakoulutuksesta, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) erikoistutkija Tuomo Suhonen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Hannu Karhunen osoittavat, että korkeakoulutuksen saavutettavuuden paraneminen paikallisesti lisää tiettyjen yksilöiden todennäköisyyttä suorittaa korkeakoulututkinto. Sillä on vaikutusta myös heidän lastensa koulutukseen vuosikymmeniä myöhemmin.

Vielä 1950-luvulla korkeakoulutuksen saavutettavuudessa oli valtavia alueellisia eroja.

Vanhoilla yliopistoseuduilla, Helsingissä ja Turussa, oli runsaasti korkeakoulupaikkoja suhteessa lähialueiden mahdollisten opiskelijoiden määrään, mutta muualla maassa saavutettavuus oli heikkoa.

Yliopistolaitoksen laajennus 1950–1970 -luvuilla kavensi alueellisia eroja mahdollisuudessa suorittaa korkeakoulututkinto.

Paremman yliopistoon pääsyn vaikutukset ulottuivat jopa seuraavaan sukupolveen: myös lasten hakeutuminen yliopisto-opintoihin ja suoritettujen kouluvuosien määrä paranivat vuosikymmeniä myöhemmin.

Asetelma mahdollistaa ylisukupolvisten syy-seuraussuhteiden tutkimisen, jota Suomessa ei korkeakoulutuksen osalta ole aikaisemmin tehty.

–Positiivinen korrelaatio vanhempien ja lasten koulutuksen välillä ei suoraan kerro koulutuksen ylisukupolvisista hyödyistä, koska korrelaatio voi johtua esimerkiksi kyvykkyyden geneettisestä periytymisestä, erikoistutkija Suhonen sanoo.

Hänen mukaansa tutkimuksen perusteella ei voi suoraan päätellä, mikä korkeakoulun saavutettavuuden merkitys nykyhetkenä on ihmisten koulutusvalintoihin ja sitä kautta koulutustasoon.

–Tulokset joka tapauksessa viittaavat siihen, että korkeakoulutusreformien vaikutukset eivät rajoitu vain niiden kohteena oleviin nuoriin, vaan ulottuvat myöhempiinkin sukupolviin – mikä on syytä pitää mielessä päätöksenteossa, Suhonen toteaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut