Yle: Avioerosta kovin lasku helsinkiläisille – miehelle jopa -445 e/kk

Avioeroissa omaisuus menee jakoon ja asunnot usein vaihtuvat. Kuvituskuva. Susanna Manu

toimitus

Avioerot voivat olla henkisesti haastavia, mutta myös talous on usein koetuksella. Asumisjärjestelyjen mennessä uusiksi on tavanomaista, että lisälaskua tulee. Pariskunnan omaisuuden jaon lisäksi joudutaan miettimään mahdollisesti uusia asuntolainoja eroaville tai pohditaan vuokra-asuntoon muuttoa.

Yle selvitti, kuinka kalliiksi uuden omistusasunnon hankkiminen tulee molemmille Helsingissä ja Kuopiossa, kun bruttotulo molemmilla on Helsingissä 3 246 euroa/kk ja molemmat hankkivat samanlaiset asunnot. Kyseessä on mediaanitulo eli puolet palkansaajista tienaa vähemmän ja puolet enemmän kuin 3 246 euroa/ kk.

Kuluja tulee reippaasti yli 400 euroa netto lisää molemmille. Kuopiossa mediaanitulo on pienempi ja eroaminen halvempaa kuin Helsingissä, silti eroamisen aiheuttamat lisäkulut Kuopiossakin ovat yli 200 euroa kuukaudessa. Erot johtuvat lainanhoitokuluista.

Vuokra-asumisen vaihtoehdossa kokonaiskulut kasvavat vähemmän verrattuna aikaan ennen eroa, sillä lainanhoitokulut jäävät pois.

– Ehkä jonkunlainen tyypillinen tapaus on, etenkin lapsiperheissä, että toivetila olisi, että toinen jäisi asumaan siihen vanhaan asuntoon jolloin sitten lunastetaan se toinen ulos. Yleensä jäljelle jäävän velkataakka kasvaa, ja usein se lähteväkin joutuu miettimään asumisratkaisut uusiksi, joten kyllä siinä velkataakka kasvaa, sanoo OP-ryhmän ekonomisti Henna Mikkonen.

Avioerosta seuraa monenlaisia muitakin kustannuksia.

Avioerohakemuksen jättäminen käräjäoikeuteen maksaa 200 euroa. Jos haluaa asianajajalta neuvoja ja sopimuksia, jotka täyttävät lainkirjaimen vaatimukset, hintaa tulee huomattavasti enemmän. Asianajajaliiton mukaan asiakas maksaa keskimäärin noin 250 euroa/tunti asianajajan käytöstä. Yksinkertaisen osituksen tekemiseen riittää tamperelaisen asianajajan Hanna Räihä-Mäntyharjun mukaan muutaman tunnin työ.

Omaisuuden jakoja hankaloittavia tavanomaisia seikkoja puolestaan ovat avioehto sekä toisen osapuolen yritysvarallisuuden arvioiminen.

Pankin ekonomisti kannustaa naimisiin meneviä tai yhteiseen asuntoon muuttavia miettimään taloudelliset asiat hyvissä ajoin, ennen kuin muutetaan yhteen.

– Itse kannustaisin käymään jonkinlaisen rahakeskustelun siinä vaiheessa kun hynttyyt lyödään yhteen, ennen kuin ongelmia tuleekaan. Vähän mietitään minkälaisia kuluttajia ja minkälaisia säästäjiä me ollaan. Me tiedetään kuitenkin, että raha on ehkä se suurin riidanaihe parisuhteissa. Keskustelulla ja ennakoinnilla voidaan välttää riitoja ja hyvässä säkässä niitä avioerojakin tulevaisuudessa, Henna Mikkonen sanoo.

Avioeroon päätyi Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna noin 13 500 avioliittoa, mikä on noin 400 vähemmän kuin edellisvuonna. Viimeisen viiden vuoden aikana avioerojen määrä on vuorovuosina vähentynyt tai lisääntynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 2. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 3. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 4. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 5. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 6. T24: Viron koronavirustilanne: 1 870 tartuntaa, 26 sairaalahoidossa ja 68 kuolemantapausta
 7. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"
 8. T24: Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan
 9. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 10. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 11. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
 12. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 13. T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa
 14. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 15. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 11. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 12. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 13. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 14. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 15. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.