Kiinnostaisiko ostaa liki 140-vuotias teatteri hyvältä paikalta?

Senaatti-kiinteistöt selvittää mahdollisuutta myydä omistamansa, Helsingin Bulevardilla sijaitseva Aleksanterin teatteri eli entinen oopperatalo.

Kiinteistön myynti on vaihtoehto valtion rahoittamalle korjaukselle, teatterirakennus vaatii laajan korjauksen lähivuosina.

Valtion nykyisessä taloustilanteessa opetus- ja kulttuuriministeriöllä ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia rahoittaa laajaa peruskorjausta.

Helsingin kaupungin kulttuuriasiankeskus toimi aikanaan talossa ja ministeriö on tiedustellut myös kaupungin kiinnostusta ryhtyä jälleen toimimaan talossa.

Kaupunki on kuitenkin todennut, ettei sillä ole tarpeita eikä mahdollisuuksia teatterin käyttöön eikä sen korjauksiin.

Teatterirakennuksen edellinen laajempi peruskorjaus on valmistunut vuonna 1980. Senaatti-kiinteistöt on tämän jälkeen ylläpitänyt rakennusta ja tehnyt jatkuvasti korjaustöitä kiinteistön kunnon ylläpitämiseksi.

Nyt ollaan Senaatti-kiinteistöjen mukaan siinä tilanteessa, että ylläpitokorjaukset eivät enää riitä. Muun muassa teatterirakennuksen vanhentunut talotekniikka ja näyttämötekniikka pitää uudistaa nykyajan vaatimusten tasolle, jotta toiminta teatterissa voi tulevaisuudessa jatkua.

Aleksanterin teatterissa tapahtuva toiminta ei kuulu valtion ydintehtäviin eikä valtion tarvitse tehtäviensä puolesta omistaa rakennusta.

Kiinteistön myynti uudelle omistajalle, joka pystyisi toteuttamaan laajan korjauksen, tarjoaisi kestävän ratkaisun talon pitämiseksi arvonsa mukaisessa kulttuurikäytössä.

Senaatti-kiinteistöjen selvitys käynnistyy tarvittavien lausuntojen pyytämisellä muun muassa ympäristöministeriöltä.

Myynti voidaan aloittaa, kun tarvittavat lausunnot ja luvat on saatu.

Selvitystyö ei vaikuta Aleksanterin teatterin kiinteistön käyttöön vaan toiminta jatkuu talossa normaaliin tapaan.

Aleksanterin teatteri

Helsingin Bulevardilla sijaitseva Aleksanterin teatteri on rakennettu vuonna 1879 alun perin venäläiseksi varuskuntateatteriksi.

Vuonna 1919 teatterirakennus luovutettiin Suomalaisen oopperan (sittemmin Suomen Kansallisooppera) käyttöön, ja se toimi oopperatalona vuoteen 1993 saakka, jolloin Töölönlahden kupeeseen valmistui Helsingin uusi oopperatalo.

Teatteria laajennettiin 1950-luvulla ja se on peruskorjattu 1980-luvulla.

Nykyään Aleksanterin teatterin ohjelmisto perustuu pääosin vierailuteatterinäytöksiin, toiminnasta ja tilavuokrauksesta vastaa Bulevardin Teatteriyhdistys.

Talon uudemmassa osassa toimii useita harrastusryhmiä ja pieniä yrityksiä.

Bulevardin Teatteriyhdistys kerää Aleksanterin teatterin olemassaolon turvaamiseksi nimiä. Pro Aleksanteri -hankkeen ideana ja tahtotilana on, että talo on teatteri vielä ainakin seuraavat 140 vuotta.

Aleksanterin teatteri on suojeltu.

Lähteet: Wikipedia, www.aleksanterinteatteri.fi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut