Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poliisi tarkentaa: Tämän takia 612-kulkue jää Töölöntorille ja lapsitapahtuma menee muualle

Helsingin poliisi tiedottaa, että viranomaiset eivät siirrä kovaa arvostelua osakseen saanutta 612-soihtukulkuetta pois Helsingin Töölöntorilta, sillä kulkueen järjestäjät ovat ilmoittaneet tapahtumasta jo liki vuosi sitten.

Sen sijaan omaalupaavasta marraskuun loppupuolella hakenut lastentapahtuma siirretään jonnekin muualle.

Helsingin poliisi kertoi Twitterissä tiistaina, että useat ihmiset ovat kysyneet poliisilta, mitä Töölöntorilla tapahtuu itsenäisyyspäivänä.

– Poliisi ei siirrä 612-kokoontumista pois Töölöntorilta. Tapahtumasta on tehty ilmoitus lähes vuosi sitten ja siihen osallistujat ovat täyttäneet edellisvuosina Töölöntorin. Muiden samanaikaisten tapahtumien järjestäminen Töölöntorilla ei ole turvallisuussyistä mahdollista.

– Helsingin kaupunki on tarjonnut lastentapahtumalle vaihtoehtoisia paikkoja iloisen ja turvallisen tapahtuman järjestämiseksi, poliisi twiittasi.

Ylen Uutiset kertoimaanantai-iltana, että lastentapahtuman järjestäjiin kuuluu Töölössä asuvia vanhempia, joista yksi on Helsingissä kaksi suurta rasisminvastaista tapahtumaa aiemmin järjestänyt Aleksi Pahkala

Pahkala oli organisoimassa Meillä on unelma -konserttia heinäkuussa 2015 ja Peli poikki! -mielenosoitusta syyskuussa 2016.

Pahkala kiisti Ylelle, että lastentapahtumaa olisi organisoitupikavauhdilla Töölöön, jotta se olisi estänyt612-marssin.

– Ei pidä muuten ollenkaan paikkansa. Ei tässä väitteessä ole mitään perää, Pahkala sanoi Ylelle.

612-marssi herättäävastustusta Töölössä, sillä se on aiempina vuosinavetänytpuoleensa myösuusnatseja. Uusnatseilla on omamarssinsa Helsingissä aiemmin itsenäisyyspäivänä, mutta heidän riveistään on liitytty myös illalla järjestettävään soihtumarssiin.

Moni töölöläinen, mukaan lukien edesmennyt Niklas Herlin, on ärsyyntynyt 612-marssista.

612-marssin järjestäjien mukaan kyse on poliittisesti sitoutumattomasta tapahtumasta, johon kuka tahansa saa osallistua.

Järjestäjät korostavat, että mukana on ollut kaikenlaista väkeäkommunisteista lähtien.

Töölössä asuva Leena Rantanen kysyi poliisilta Twitterissä tiistaina, aikooko virkavalta turvata myös asukkaiden turvallisuudentunteen.

– Turvallisuussyistä meidän lähialueen asukkaiden ei ole mahdollista liikkua ulkona, kun tämä uusnatseja mukaan houkutteleva marssi järjestäytyy. Teitä ei siis edelleenkään kiinnosta meidän töölöläisten turvallisuuden tunne, kuten aikaisempinakaan vuosina? Rantanen twiittasi.

Lastentapahtuma järjestetään keskiviikkona Töölön jalkapallostadionilla. Jalkapallojoukkue HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti tarjosi stadionia kuultuaan, ettei tapahtuma pääse Töölöntorille.

LUE MYÖS: Pormestari Vapaavuori: Kulkue ei edustaja arvojani, mutta oikeusvaltiota on kunnioitettava