Maija Vilkkumaan anti-isänmaallisuus ei iske – USU: Yli 60 prosenttia kansasta haluaa muistaa sotaveteraaneja

Reilusti yli puolet suomalaisista, 61 prosenttia, on sitä mieltä, etteivät sotavuodet korostu itsenäisyyden juhlinnassa liikaa.

Kuitenkin joka neljäs suomalainen kokee itsenäisyyden juhlinnan liian sota- ja kriisipainotteisena, kertoo Uutissuomalainen (USU).

Tietoykkösen tekemän USU-gallupin virhemarginaali on 3,1 prosenttia.

Tulokset kulkevat eri linjoilla kuin esimerkiksi muusikko Maija Vilkkumaan kannanotot, joita hän esitti Helsingin Uutisten haastattelussa

Vilkkumaa kertoi, että hänen teiniaikoina oli olemassa tiettyä anti-isänmaallisuutta, joka vastusti jatkuvaa Suomen lipun salkoon nostamista.

–Sellaista olen viime vuosina kaipaillut kun meininki on ollut pitkälti sellaista kritiikitöntä Talvisodan ihannointia. Olen kuitenkin itse jo niin vanha, että en enää menisi mielenosoituksiin huutamaan, että pyyhin perseeni Suomen lipulla, Vilkkumaa naureskeli haastattelussa.

Puoluekanta vaikuttaa siihen, miten itsenäisyyspäivän juhlinnan kokee.

Vasemmistoliiton kannattajista yli puolet kokee juhlan liian sota- ja kriisikeskeisenä, ja SDP:n kannattajistakin joka kolmas, ilmenee USU-gallupista.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajista samalla tavalla kokee vain joka viides eli keskimääräistä hieman harvempi.

Vihreiden kannattajista juhlahumun kokee liian sotaisena reilu neljännes.

Nuoret aikuiset ja vähiten ansaitsevat kokevat itsenäisyyden juhlinnan muita useammin liian sota- ja kriisikeskeisenä. Opiskelijoista näin ajattelee 37 prosenttia.

Tulojen lisääntyessä suhtautuminen itsenäisyyden juhlintaan muuttuu. Yli 100000 euroa vuodessa ansaitsevissa talouksissa asuvista vain 15 prosenttia kokee itsenäisyyden juhlinnan liian sotahenkisenä.

Näin ajattelevat muita useammin myös lapsiperheissä elävät sekä johtavassa asemassa tai yrittäjänä työskentelevät.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut