Onko sähköauto oikeasti päästötön? – Moottori selvitti

LIIKENNE Vain aurinko-, tuuli- ja vesivoimalla tuotettu sähkö on päästötöntä. Fossiilisesti tuotetulla sähköllä kulkeva auto häviää päästöissä biopolttoaineilla kulkevalle.

Uuteen WLTP -päästö- ja kulutusmittaukseen on laboratoriotestien lisäksi otettu käyttöön liikenteessä tehtävä RDE-mittaus (Real Driving Emissions). PEMS-mittauslaitteet (Portable Emissions Measurement Systems) mittaavat auton pakoputkesta tulevat päästöt ajon aikana. WLTP-normin käyttöönoton alkuvaiheessa RDE-mittauksesta hyödynnetään vain typenoksidipäästöjen (NOx) mittaustulokset. Jari Saarentaus, Moottori.fi

toimitus

Kun auton käyttövoiman aiheuttamat päästöt lasketaan enrgian tuotannosta sen käyttöön asti, bensiini- ja dieselautot putoavat päästötilastojen kärjestä.

Kisa puhtaimmasta käyttövoimasta ratkotaan sähkön ja biopolttoaineiden kesken. Yksiselitteistä voittajaa tässä kisassa ei ole. Energiantuotanto ratkaisee käyttövoiman koko elinkaaren mittaisen puhtauden.

Sähköauto tarvitsee runsaasti akkuja, joiden tuotanto aiheuttaa päästöjä.

Sähkömoottorin hyötysuhde on parempi kuin polttomoottorin, mutta kun lasketaan auton koko elinkaaren päästöt, ei sähköauto ole ihan niin ylivoimaisen päästötön muihin käyttövoimiin verrattuna.

Sähköauton ajonaikaiset lähipäästöt jäävät toki nollaan, mutta päästöjä syntyy sähkön tuotannossa – eri määriä sähkön tuotantotavasta riippuen.

Sähköautoilun haasteita ovat myös talviset olosuhteet ja latausmahdollisuudet.

Autojen hiilidioksidipäästöjä ja polttoaineen kulutusta mittaava uusi kulutusnormi WLTP olettaa edellisen NEDC-normin tapaan sähkön olevan nollapäästöistä.

Täyssähköautot ja ladattavat hybridiautot saavat näin merkittävän veroedun, koska autoveron ja ajoneuvoveron määrä lasketaan autolle ilmoitettujen hiilidioksidipäästöjen mukaan.

Täyssähköautoille ilmoitetut hiilidioksidin nollapäästöt ja ladattavien hybridien minimaaliset päästöt harhauttavat. Kuva muuttuu, kun otetaan huomioon päästöt energian lähteestä käyttöön, ns. well-to-wheel -laskentatapa.

Euroopan suurin autonkäyttäjien etujärjestö ja Autoliiton sisarjärjestö ADAC on vertaillut Saksassa 45 automallin hiilidioksidipäästöjä. Tässä vertailussa ADAC oli laskenut hiilidioksidipäästöt energian lähteestä käyttöön (well-to-wheel).

Lisäksi ADAC on tässä vertailussa mitannut säännellyt päästöt (CO, HC, NOx, PM, PN).

CO on hiilimonoksidi eli häkä, HC palamattomat hiilivedyt, NOx typen oksidit, PM hiukkasmassa ja PN hiukkasten lukumäärä.

ADACin laskelmassa otetaan huomioon sähkön tuotannosta aiheutuvat keskimääräiset päästöt Saksassa, samoin eri polttonesteiden valmistuksen ja kuljetuksen päästöt.

Vertailussa kaksi alemman keskiluokan täyssähköautoa ovat kärkitiloilla sijoilla 1 ja 3. Hybridit nappasivat sijat 2 ja 5.

Maakaasuauto oli neljäs, Tesla-sähköauto kuudes ja seitsemäntenä ”pahiksena” pidetty dieselauto (Mercedes-Benz E 220 D). Vertailun paras bensiinikäyttöinen auto (Mitsubishi Space Star) oli kahdeksas.

Sähköautojen ylivoima päästöjen vähäisyydessä ei ollut vertailussa mitenkään ylivoimainen, kun mukaan lasketaan polttoaineiden tuotannon päästöt.

Lue myös: VTT:n tutkija sähköautohypestä: Polttomoottorit ovat jo varsin pihejä

Myös VTT on tarkastellut pienemmän keskiluokan autojen päästöjä kokonaisvaltaisesti (well-to-wheel) aina energian lähteen ja kuljetuksen päästöistä auton käytön päästöihin saakka.

Kotimaisista jätteistä jalostettua biodieseliä käyttävän auton hiilidioksidipäästö on VTT:n laskelmien mukaan 17 g/km, puupohjaisella biodieselillä 5 g/km, biokaasuautolla 32 g/km, oljesta valmistetulla korkeaseosetanolilla 49 g/km.

Sähköauton hiilidioksidipäästö on 28 g/km Suomen keskimääräisellä sähkön tuotantotavalla. Niin sanotulla marginaalisähköllä täyssähköauto päästelee 80 g/km. Marginaalisähköllä tarkoitetaan kulutushuippujen aikaan tuotettua sähköä.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että lataushybridi päästää 67 g/km Suomen keskimääräisellä sähköntuotantotavalla.

Keskikokoisen tavallisen bensiiniauton well-to-wheel-hiilidioksidipäästö on 139 g/km, tavallisen dieselauton 102 g/km ja maakaasuauton 119 g/km. Näihin verrattuna biopolttoaineet tarjoavat edellä kerrottujen VTT:n laskelmien mukaan todella merkittävän päästövähennyksen.

Sähköauton päästö voi olla jopa 0 g/km, jos kaikki sähkö tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä (aurinko-, tuuli- ja vesivoima).

Käytännössä esimerkiksi Helsingissä Helen Oy:n myymästä sähköstä kuitenkin vain noin neljännes (25 prosenttia) tuli vuonna 2016 uusiutuvista energianlähteistä.

Ympäristötietoisen sähköautoilijan itsensä päätettävissä ei läheskään aina ole, lataako hän autonsa mahdollisimman ekologisesti tuotetulla sähköllä.

Isoissa taloyhtiöissä päätöksenteko on monimutkaista, eikä yhdellä tai muutamallakaan asukkaalla ole välttämättä mahdollisuutta saada taloyhtiötä valitsemaan hieman kalliimpaa, mutta mahdollisimman vihreää sähköä.

Päätökset tehdään yhtiökokouksessa.

Asiasta on helpompi sopia, kun asutaan omakotitalossa, paritalossa tai pienessä rivitaloyhtiössä.

Esimerkiksi Helsingissä Helen Oy:n kanssa on mahdollista tehdä Ympäristösähkö-sopimus, jolloin asiakas ostaa aurinko-, tuuli ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Vuonna 2016 Helenin asiakkaille toimitetusta sähköstä 19 prosenttia myytiin uusiutuvina erillistuotteina.

Teksti: Timo Turkula, Moottori.fi

Talvi onhaaste sähköautoille

Talvella sähköauton matkustamoa joudutaan usein lämmittämään.

Kun autoa lämmitetään ajon aikana sähköllä, se lisää merkittävästi auton sähkön kulutusta ja lyhentää toimintamatkaa.

Pakkasessa sähköauton matkustamon lämmitys rohmuaa kilowatteja jopa yhtä paljon kuin auton liikuttaminen.

Auton matkustamon lämmittämiseen vaadittavaa sähkönkulutusta ei ole mukana vertailulaskelmissa, joten sähköauto saa vertailuissa sellaisen edun, joka ei talviaikaan toteudukaan vaadittavan lämmitystehon vuoksi.

Polttomoottoriautoihin saadaan tehokas lämmitys ilman lisäkulutusta, koska moottori kehittää runsaasti lämpöä ja osa moottorin jäähdytyksestä voidaan käyttää tarvittaessa matkustamon lämmittämiseen.

Lähteet: ADAC, VTT, ympäristöministeriö, Motiva, Helen Oy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
 2. Helsinkiläisiä kosiskellaan nyt kausitöihin perunamaille – työntekijöille saattaa järjestyä myös kuljetus
 3. Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta
 4. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 5. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 8. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 9. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 10. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 11. Jouko Kokkonen HU:ssa: "Urheiluseurat ovat yhteiskunnan koossapitäjiä"
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 7. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 8. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 9. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 10. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 11. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 12. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
 14. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 15. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.