Näin Miina Äkkijyrkän ex-tila tulee muuttumaan – "Uutelan alueen käyttö lisääntyy koko ajan"

RAKENTAMINEN Uutelan alueen toimintoja tullaan lähivuosina kehittämään 2,6 miljoonalla eurolla. Tapahtumien keskukseksi nousee Skatantila. Rantaraitti kulkee läpi niemen.

Uutelan alueelle on lähivuosina tulossa muun muassa rantaraitti ja uusi tie. Petri Niskanen

Sanna Jompero

Uutelan aluetta aiotaan kehittää lähivuosina niin, että alueen palvelut lisääntyvät nykyisestä ja ne tulevat keskittymään Skatan tilan ympärille. Samaan aikaan halutaan turvata alueen luontoarvot.

–Uutelassa on arvokasta kasvillisuutta ja metsäkohteita. Alueen käyttöaste nousee koko ajan, joten samalla täytyy pyrkiä turvaamaan alueen luontoarvot, mutta mahdollistaa sen toiminnallinen kehitys, tiivistää yksikön päällikkö Tero Santaoja kaupunkiympäristöstä tulevia suunnitelmia.

Kaupunki on parhaillaan laatimassa Uutelan hoito- ja kehittämissuunnitelmaa vuosille 2017‒2026. Edellinen suunnitelma valmistui vuonna 2006.

Skatan tilasta on tulossa alueen toiminnallinen keskus, jonka ympärille rakennetaan tilaa tukevia toimintoja. Tilan uusi vuokralainen, Sininauhaliitto, järjestää luontoon ja maatilaympäristöön liittyvää kuntouttavaa toimintaa.

Tilan yhteyteen rakennetaan yleinen vessa. Vieressä olevaa valaistua ratsukenttää voidaan jatkossa käyttää tapahtumakenttänä. Kentän laitaan on mahdollista sijoittaa pieni tapahtumasähkökeskus, josta voi tapahtumien aikaan ottaa sähköä. Tilan maille on tuotu jo kota.

Yksi suurimmasta muutoksista on Uutelantien sulkeminen autoliikenteeltä ja muuttaminen kevyen liikenteen väyläksi. Autot siirtyvät Skatan tilalle johtavalle uudelle Skatanniementielle, joka tulee kulkemaan osan matkaa uuden rantaraitin kyljessä. Raitti on osa Helsingin rantaraittien verkostoa.

Uutelan nykyinen koirapuisto jaetaan. Toinen puoli on vuokrattavissa koirien koulutusharrastukseen ja toinen jää koirapuiston käyttöön. Käyttäjät ovat vastustaneet kiihkeästi jakoa ja vedonneet siihen, että suositusta koirapuistosta tulee jakamisen jälkeen liian ahdas.

–Myös koulutuspaikkojen tarve on Helsingissä merkittävä. Suunnittelun yhteydessä on arvioitu, miten näitä tarpeita sovitetaan yhteen, Santaoja kertoo.

Helsingin Uutiset kertoi koirapuiston käyttäjien ajatuksista viime heinäkuussa (HU 19.7.).

Myös Skatan viljelypalstojen yhteyteen tehdään piknik-sekä oleskelupaikat. Palstojen nykyistä pysäköintipaikkaa laajennetaan.

Uutelassa on kaksi grillipaikkaa, joiden laatutasoa tullaan parantamaan.

Kaupungin tavoitteena on kehittää Uutelan virkistysaluetta ympäristön ehdoilla niin, että se tulee kestämään lisääntyvän virkistyskäytön paineet. Hankkeiden kustannusarvio on noin 2,6 miljoonaa euroa. Muutokset on tarkoitus toteuttaa lähivuosina.

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli hoito- ja kehittämissuunnitelmaa kokouksessaan tällä viikolla.

Esittelijän ehdotuksesta poiketen Silvia Modig teki kokouksessa palautusehdotuksen, jossa asia olisi palautettu takaisin valmisteluun siten, että uutta katu-yhteyttä ei olisi toteutettu.

Jatkosuunnittelussa olisi ehdotuksen mukaan selvitetty mahdollisuuksia parantaa nykyisen tien liikenneturvallisuutta muun muassa kulku- ja nopeusrajoituksilla. Äänestyksen jälkeen asian käsittelyä päätettiin kuitenkin jatkaa.

Anni Sinnemäen vastaehdotus sai sen sijaan kannatusta. Ehdotuksessa todettiin muun muassa, että Skatanniementien osalta kiinnitettäisiin erityistä huomiota Rudsträskin alueen luontoarvoihin ja ekologisen yhteyden säilymiseen. Stansvikinniementien valmistuttua kulkua Uutelantiellä rajoitettaisiin puomeilla ja tietä kaventamalla.

Lautakunta piti kokouksessa tärkeänä, että alueen hoidossa riittävät resurssit kohdennettaisiin vieraslajien torjuntaan ja että valaistuksen suunnittelussa sekä toteutuksessa otettaisiin huomioon alueen lepakot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 2. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 3. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 6. USU: Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita
 7. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 8. T24: Lue, mitä kaikkea Tallinnassa tapahtuu tänä syksynä
 9. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 10. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 11. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 12. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 13. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 14. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 15. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 5. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 6. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 7. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 8. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 11. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 14. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 15. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.