"Johtajan palkka jopa alle 2300 e/kk" – yksityistäminen toi palkka-alen alalle, jota poliitikot hehkuttavat tärkeäksi Suomelle

TYÖ Yksityiset päiväkodit eivät kilpaile palkalla. Myös päiväkotien työntekijämitoitus herättää huolta, sanoo OAJ:n työmarkkina-asiamies.

Yksityisissä päiväkodeissa työskentelevät ovat ottaneet OAJ:n edunvalvontaan yhteyttä erityisesti mitoitukseen liittyvissä huolissa, kertoo työmarkkina-asiamies. Kuva on arkistokuva. Anton Soinne

Tiina Örn

Mitä enemmän alalla on yrityksiä, sitä kovempi on kilpailu ammattilaisista. Se ei kuitenkaan päde ainakaan varhaiskasvatuksessa, joka poliitikkojen juhlapuheissa on ratkaisevan tärkeää Suomen menestymiselle.

Tilannetta kummastellaan lastentarhanopettajien edunvalvontajärjestö OAJ:ssä.

–Yksityisten päiväkotien lisääntyminen ei ole tuonut palkkakilpailua. Päinvastoin, palkkoja on halpuutettu, toteaa OAJ:n varhaiskasvatuksesta vastaava työmarkkina-asiamies Timo Mäki

Helsingin Uutiset kertoi tämän viikon maanantaina lastentarhanopettajien palkkaeroista eri kunnissa.

Tuusulassa samasta työstä maksetaan yli 200 euroa enemmän kuukaudessa kuin Vantaalla.

–Vantaan maksama palkka on silti parisataa enemmän kuin yksityisten päiväkotien maksama keskimääräinen palkka pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudulla jopa päiväkodin johtajaksi voi rekrytoida ja on rekrytoitu alle 2300 euron peruspalkalla suoraan ammattikorkeakoulusta valmistunut sosionomi. Tuohan on aivan kohtuutonta, toteaa Mäki.

Yli 150 päiväkodin ketjua pyörittävän Touhula oy:n toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kommentoi, että heillä palkka määräytyy yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksen mukaan. Akateemisen koulutuksen saaneen lastentarhanopettajan kuukausipalkka on silloin alimmillaan 2146,13 euroa.

–Palkoissa on huomioitava, että tes-palkan päälle tulee henkilö- ja tehtäväkohtaisia lisiä.

Kunnallisissa ja yksityisissä päiväkodeissa on eroa myös työehdoissa, kuten lomaoikeudessa. Yksityisissä päiväkodeissa työskentelevät ovat ottaneet OAJ:n edunvalvontaan yhteyttä erityisesti mitoitukseen liittyvissä huolissa.

–Jos kunnallisissa päiväkodeissa on kolme tai neljä siivous- ja keittiötöistä vastaavaa, niin samankokoisessa yksityisessä päiväkodeissa heitä on enintään kaksi, jopa vain yksi. Jos siivoustyötä tekevä sairastuu, muun henkilökunnan työaikaa kuluu kyseisiin töihin. Se on poissa kasvatus-, opetus- ja hoivatyöstä, kommentoi Mäki.

Holmqvist ei ymmärrä kritiikkiä siitä, että kasvatushenkilöstö joutuisi tekemään puhtaanapitotöitä.

–Meillä puhtaanapidon ja välipalatarjoilun hoitavat päiväkotiapulaiset. Muu henkilökunta voi joutua tekemään niitä töitä vain, jos päiväkotiapulainen on poissa eikä sijaista saada.

Mäki harmittelee, etteivät mahdolliset epäkohdat henkilökunnan työehdoissa ja -oloissa välttämättä tule palvelusta maksavien vanhempien tietoon. Myös se, mihin henkilökunnan aikaa kuluu, jää usein vanhemmille epäselväksi.

–Työntekijöitä ärsyttää se, ettei päiväkodin markkinointi vastaa todellisuutta. Työntekijät eivät tunnista työpaikkaansa lukiessaan päiväkodin esittelyä. He kokevat sen huijaukseksi, toteaa OAJ:n Mäki.

Hän uskoo, että yksityisellä sektorilla moni lastentarhanopettajaksi tai päiväkodinjohtajaksi palkattu on suorittanut ammattikorkeakoulututkinnon, ei yliopistotutkintoa.

Toimitusjohtaja Holmqvist vastaa:

–Meillä on sekä että. Emme tilastoi sitä, kumman väylän kautta koulutus on hankittu.

Aiheeseen liittyvää

  1. Sama työ ja sama koulutus – mutta naapurikunta maksaa palkkaa 2500 euroa enemmän 27.11.2017 6:20
  2. Pula pätevistä lastentarhanopettajista kasvaa – Helsingissä yksi vakituinen 17 lasta kohti 15.11.2017 9:57

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut