Yli 7 tunnin maratonkokous hyväksyi luvattomasti maassa olevien terveydenhuollon laajennuksen

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi yli seitsemän tuntia kestäneessä kokouksessaan 29. marraskuutaVeronika Honkasalon(vas.) aloitteen niin kutsuttujen paperittomien henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluiden laajentamisesta äänestysten jälkeen.

Valtuusto kävi sitä ennen vilkkaan noin 100 puheenvuoroa sisältäneen keskustelun aloitteesta.

Lopullinen äänestys päättyi luvuin 45–39.

Päätös tarkoittaa, että paperittomillaon jatkossa oikeus Helsingissä muun muassa kroonisten sairauksien hoitoon ja rokotuksiin, suun terveyden hoitoonja hätä- ja kriisimajoitukseen, oikeudelliseen neuvontaan ja psykososiaaliseen tukeen.

Apulaispormestari Sanna Vesikansa(vihr.) sanoi Ylelle, että palvelujen laajuus tulee olemaan samaa tasoa kuin turvapaikanhakijoille.

Heille taataan valtion puolesta muun muassa asuminen,päivittäinen ruoka, käyttörahaasekä alaikäisille koulunkäynti.

Vesikansan mukaan myös mielenterveyspalvelut ovat mukana. Hänen arvionsa mukaan terveydenhuollon laajentaminen tulee maksamaan200 000–400 000 euroa.

Vesikansan mukaan Helsingissä ei ole kuitenkaan tietoa, kuinka paljon kaupungissa on paperittomia. Tutkijat ovat esittäneet varsin erilaisia arvioita heidän määrästään. Vuoden 2015 turvapaikkakriisin seurauksena paperittomien määrän on arveltu kasvavan jopa tuhansilla.Kuitenkin esimerkiksi Porissa paperittomia ei ole juurikaan hakeutunut heille perustettuun asuntolaan.

Tällä hetkellä paperittomilla on oikeus kiireellisiin terveyspalveluihin kuten ensiapuun.

Lue myös: Näin valtuutetut äänestivät paperittomien terveyspalveluista

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut