Paulan, 71, on pakko muuttaa rahapulan takia – sadat tuhannet eläkeläiset ovat ongelmissa Suomessa

AHDINKO PAula Allenilla ei ole varaa enää nykyiseen vuokraansa. Hän on esimerkki sadoistatuhansista rahapulasta kärsivistä eläkeläisistä.

Korkeat asuin- ja elinkustannukset aiheuttavat pienituloisille eläkeläisille ankaria maksuvaikeuksia. Koivukyläläinen Paula Allen, 71, kokee oman tilanteensa jo niin mahdottomaksi, että hänen on pakko muuttaa toiseen vuokra-asuntoon.

– Mieheni kuoli vuosi sitten. Enää minulla ei ole varaa asua tässä: vuokra on niin kova, Allen harmittelee.

Koivukylässä eläkeläisrouva on asunut jo vuodesta 1972 lähtien ja VVO:n 74,5 neliön asunnossa 37 vuotta. Nykyinen koti on lähellä sydäntä, mutta talouskurimus pakottaa Allenin hakeutumaan pienempään ja halvempaan asuntoon Korsoon.

– Kymmenen viime vuoden ajan vuokrani on noussut joka vuosi: nyt se on 985 euroa kuukaudessa. Korsosta löytyi VAV:n 48 neliön kaksio, jossa vuokra on alle 600 euroa.

Allen on esimerkki sadoistatuhansista eläkeläisistä, jotka eivät ole selvitä pakollisista menoistaan. Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan lähes joka viides maamme eläkeläinen on kokenut talousvaikeuksia.

Kun Allenin aviomies oli elossa, he saivat eläkettä yhteensä yli 1 800 euroa. Se ja muut tuet riittivät vielä hyvin vuokraan ja muihin menoihin.

Nyt tilanne on muuttunut.

Viime kuukausina aikoinaan siivoojana ja kotipalvelussa työskennellyt Allen on saanut leskeneläkettä noin 1230 euroa. Tämän päälle on kertynyt 340 euroa asumistukea ja 153 euroa lisäeläkettä.

Summa on ollut riittämätön, sillä vuokran lisäksi Allenin taloutta koettelevat korkeat päivittäiset sairaanhoitokulut. Liikuntarajoitteinen rouva sairastaa munuaistautia, jonka hoito maksaa useita satoja euroja kuukaudessa.

Elämiseen on jäänyt vain 100 euroa kuukaudessa."

– Elämiseen on jäänyt vain 100 euroa kuukaudessa, Allen sanoo.

Hän onkin joutunut turvautumaan sukulaisten ja kirkon apuun, sillä varaa ei ole ollut ajoittain edes ruokaan.

– Onneksi veljeni maksoi yhden ulosottoon menneen 300 euron hoitomaksun.

Rouvan on myös pitänyt käyttää luottokorttejaan siten, että nyt hänellä on tuhansien eurojen luottokorttivelat maksettavana.

Kelalta Allen saa marraskuussa perustoimeentulotukea vain 15 euroa. Rouva ihmettelee Kelan laskelmaa hänen menoistaan, sillä pakollisiin hoito- ja muihin kuluihin hän tarvitsisi nykytilanteessa noin 400–500 euroa tukea.

Allen toivoo, että muutto helpottaa hänen arkeaan, sillä nykytilanne käy sietämättömäksi.

– Laskin, että Korsossa minulle jää alle 400 euroa elämiseen.

Korsossa rouvalla on myös enemmän seuraa, sillä siellä asuvat hänen tyttärensä ja entinen työkaverinsa.

Koivukylä jää muistoihin.

– Kivoja kotisairaanhoitajia tulee ikävä: heidät voisin ottaa mukaan Korsoon, Allen naurahtaa.

Yksinasuvien köyhyys ylittää EU-keskitason

Suomen eläkeläisistä yksinasuvien, naisten ja yli 74-vuotiaiden köyhyysriski on EU-keskitasoa korkeampi. Kaikkien eläikäisten köyhyys on kuitenkin EU-keskitasoa.

16 % Suomen eläkeikäisistä eli köyhyysrajan alla 2013. Raja on nettotuloina noin 1 190 euroa kuukaudessa.

Suomen eläkeikäisten toimeentulovaikeudet ovat selvästi EU-keskitasoa vähäisempää: lähes 18 % koki vaikeuksia 2014.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut