Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kioskiyrittäjä Eila, 75, uhmaa jättiketjuja Helsingin keskustassa – nyt pankki uhkaa irtisanoa yhteistyön

IKINUORI Eila Hokkanen, 75, pitää Kaisaniemessä kioskia, koska se on niin mukavaa.

Eila Hokkanen seuraa tv-uutisia. On iltapäivän hiljainen hetki, ennen kuin työstälähtijät alkavat koputella kioskin luukkuun.

Kaisaniemenkatu 4:n kioskin sisäpuoli muistuttaa viherkasveineen ja nojatuoleineen pientä salonkia.

Eikä ihme, sillä kioskiyrittäjä viettää siellä suurimman osan valveillaoloajastaan.

–Avaan arkisin ja lauantaisin kymmeneltä, ja olen täällä vähintään seitsemään illalla. Sunnuntaina avaan kello 14, koska käyn aamulla kirkossa.

Sisälle salongin tuoleille pääsevät istumaan kioskilla usein piipahtavat omat lapset ja lastenlapset, tuttavat ja Veikkauksen pelejä pelaavat kanta-asiakkaat.

Pankkitöissä olin raajarikko, kun ei ollut omaa paikkaa.”

Kaisaniemen kioskin Hokkanen hankki 25 vuotta sitten miehensä kanssa.

–Olin ollut 28 vuotta pankissa töissä Pieksämäellä. Mieheni oli juuri jäämässä eläkkeelle ja huomasimme, että täällä oli kioski myynnissä ja innostuimme siitä.

Hokkanen on aina ollut kioski-ihminen. Hän piti kioskia koulun ohessa jo 14-vuotiaana. Kun Hokkanen oli 16, veli rakensi hänelle oman kioskin.

Hokkasesta piti tulla opettaja, mutta ennen pankkiuraa hän ehti pitää pitkään kioskia ja kauppaa.

–Pankkitöissä olin kuin raajarikko, kun ei ollut omaa paikkaa.

Kaisaniemeen yrittäjäpari tuli sopivasti metroaseman työmaan alla. Työmiehistä tuli vakioasiakkaita. Metron valmistuttuakin asiakkaita riitti, sillä lähellä oli verovirasto.

–Mies oli sellainen helppoheikki, että hänellä riitti aina juttua veikkausasiakkaiden kanssa. Kantaveikkaajien ansiosta kioski pysyy edelleen pystyssä, Hokkanen kiittelee.

Hokkanen myykioskissaan loton ohella eniten tupakkaa ja kahvia.Kioski ei kuulu suuriin ketjuihin, jotka ovat vallanneet alaa etenkin Helsingin kahvilabisneksessä.

Hokkasen kahvinmyynnin pistivät alulle vastapäisen opiskelijakirjaston opiskelijat.

– He neuvoivat, että myy kuppi eurolla.

Opiskelijoista on tullut ajan mittaan muutenkin tukijoita. Kun pankki taannoin kyseli yrittäjän mielestä omituisia asioita tunnistetiedoiksi, lakia lukevat opiskelijapojat valistivat, ettei kyseisiä tietoja ole pakko antaa.

Viimeksi oma pankki lähestyi kirjeellä, jossa se sanoi irti yhteistyön ”kannattamattomana”. Kyse on tilistä, jonka kautta yrittäjä on hoitanut Veikkauksen pelien rahaliikennettä.

–Olen ajatellut, että jos tämä oikein hankalaksi menee, otan yhteyttä oikeusministeriin. Antti Häkkänen on vanha asiakkaani ja halaamme aina, kun näemme.

Pankin asenne kismittää, vaikkei Hokkanen pidäkään kioskia rahan vuoksi.

–Eläkkeellä minä toimeen tulen. Tämä vain on niin mukavaa, etten malta lopettaa, Hokkanen nauraa.

Lue myös miten pankki vastaa:Danske Bank väittää toimivansa inhimillisesti – Kioskiyrittäjä Eila, 75: "Ihan puppua"