”Toivon, että tulevaisuudessa ei olisi sukupuolijakoja” – Panda Eriksson, 26, antaa kasvot muunsukupuolisille

SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖT Panda Erikssonin mukaan nuoret ovat vaikeassa asemassa tiukan sukupuolitetussa yhteiskunnassa.

Panda Eriksson, 26, toivoo, että tulevaisuudessa ihmisiä ei jaoteltaisi sukupuolen mukaan. Nyt kahden sukupuolen jaottelu aiheuttaa ongelmia etenkin nuorille. THL:n kysely kertoo, että jo yli viisi prosenttia 8- ja 9-luokkalaisista nuorista kokee olevansa muunsukupuolisia.

–Nuorten tilanne on hyvin problemaattinen. Olisi hyvä, että lapset saisivat elää sosiaalista elämää siinä sukupuolessa, minkä tuntevat omakseen. Eikä valta päättää siitä olisi lääkäreillä.

Panda tietää muunsukupuolisena, mistä hän puhuu. Hän kasvoi Taalintehtaalla pienellä saarella suomenruotsalaisessa perheessä. Muunsukupuolisuudelle ei ollut edes sanoja.

–Luulin, että trans tarkoittaa sitä, kun miehet laittaa mekot päälle ja laulaa.

Turkulainen Panda kertoo, että merkit oman sukupuoli-identiteetin erilaisuudelle näkyivät jo aikaisin. Etelänmatkoilla häntä kiinnosti katsoa drag-show’ta. Miehet meikeissä ja glitterissä ei edes vastannut hänen omaa sukupuoltaan. Seurasikin hämmennystä, miksi pieni tyttö oli niin kiinnostunut naisiksi pukeutuneista miehistä.

Pandan lempielokuvan suosikkikohtauksessa taas oli haavoittunut hahmo, joka oli kiedottu harsoon ja jonka rinnat olivat sidotut.

–Minulle tuli elokuvaan ja kohtaukseen tosi vahva reaktio. Miksi niin oli, tajusin vasta monta vuotta myöhemmin.

Teininä Panda vain ajatteli, että hänellä on miehen aivot naisen kehossa, eikä hän tarvitse hoitoja. Kun kaveri meni sukupuolenkorjausprosessiin, ei sekään vielä herättänyt hänessä suuria reaktioita.

Vajaa parikymppisenä hänen silmänsä kuitenkin avautuivat.

Ajattelin, että ei tästä tule hevon helvettiä."

–Silloin tuli se viimeinen yritys olla nainen. Sitten ajattelin, että ei tästä tule hevon helvettiä. Pitää harkita jotain muuta.

Panda pääsi lääkärin lähetteellä sukupuoli-identiteetin diagnosointitutkimuksiin. Se tarkoitti käyntejä psykologin ja psykiatrin vastaanotolla. Panda sai lopulta diagnoosin, joka mahdollisti lääketieteelliset hoidot. Se oli vapauttava tunne.

–Yritin pitkään kieltää, että rinnat ovat minulle ongelmallinen alue. Kun heräsin rintojen poisto-operaation jälkeen, otin heti selfien. Olin niin euforinen. Ja olen edelleen kiitollinen, hän vahvistaa.

Pandan mukaan Suomessa muunsukupuolisten tilanne on edelleen vaikea. Hänen mukaansa transihmiset ovat samassa tilanteessa oikeuksiensa kanssa kuin homot yli kymmenen vuotta sitten.

Pandan mukaan ihmisiä tuntuu jostain syystä ärsyttävän, kun he eivät pysty päättelemään toisen sukupuolta.

–Me olemme uudet homot. Transihmisiä pidetään yhä kummajaisina. Työssäni Trasekin puheenjohtajana haluan lisätä avoimuutta, etteivät kaikki kohtaisi niitä samoja kysymyksiä.

Panda toivookin, että muutosta saataisiin aikaan. Etenkin nuoret ovat tiukan sukupuolitetussa yhteiskunnassa vaikeassa asemassa. Yläkouluiässä ollaan muutenkin haavoittuvaisia, kun keho muuttuu ja koetaan painetta näyttää tietynlaiselta.

– Sitten on vielä ryhmäpaine. Sitä on nuoren vaikea käsitellä. Se on paljon pahempaa kuin aikuisella, jolloin on muodostunut laajempi käsitys asioista, Panda muistuttaa.

Mikä transsukupuolisuus?

Sukupuolivähemmistöillä ja sukupuolen moninaisuudella tarkoitetaan ihmisiä, jotka eivät koe omakseen dikotomista sukupuolijaottelua.

Transsukupuolisten henkilöiden sukupuoli on toinen kuin heille syntymässä oletettu. Transsukupuoliset usein korjaavat kehoaan ja juridista sukupuoltaan vastaamaan paremmin itseään.

Intersukupuoliset ovat henkilöitä, joiden keho ei vastaa arvolatautuneita odotuksia sukupuolitetuista kehoista.

Intersukupuolisuuden takana on erilaisia geneettisiä tai hormonaalisia tekijöitä.

Trasek ry on valtakunnallinen yhdistys, joka ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, vastustaa syrjintää sekä osallistuu hoitojärjestelmän kehittämiseen.

Lahde: Trasek ry:n verkkosivut

Lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut