Suomessa rikkoutuu vakuutusyhtiöiden mukaan vuosittain noin 160000 tuulilasia, joista noin 60 prosenttia vaihdetaan uuteen ja loput voidaan korjata. Vahinkojen arvo on useita kymmeniä miljoonia euroja. Lasivahingot ovat lisääntyneet jopa 20 prosentin vuosivauhtia.
Porvoolainen lasialan konkari, X-Glassin toimitusjohtajaHenry Elonensanoo, että tuulilasi tai siihen kuuluva laminointikalvo eivät ole materiaaleina muuttuneet mitenkään, mutta tuulilasit ovat aiempaa kaarevampia, ohuempia ja keveämpiä, joten lasi halkeaa todennäköisemmin jo pienemmästä iskemästä.
Monien autojen laseihin on tullut akustiikkakalvoa, jolla parannetaan äänieristystä ja akustiikkaa auton sisällä.
Elosen mukaan yksi syy lasivahinkoihin on nykyinen teräväksi murskattu hiekoitussepeli, joka tekee pahaa jälkeä iskeytyessään tuulilasiin. Myös renkaista irtoavat nastat rikkovat laseja. Tuulilasin rikkoutumisen riskiä lisäävät talvirenkaiden kuvioiden lisääntyminen ja roiskeläppien poistuminen.
Uusissa automalleissa taka-akseli ja takapyörät on sijoitettu mahdollisimman taakse, jolloin irtokivet kimpoavat vapaammin perässä ajavan päälle.
Riittävän turvavälin pitäminen on kaikkina vuodenaikoina paras keino suojautua irtokiviltä ja renkaista irronneilta nastoilta.
Vaurioitunuttuulilasi on rikki, eikä sitä saada millään korjaustoimilla jäljettömäksi, mutta lasin lisärikkoutuminen voidaan estää ja sen elinkaarta jatkaa. Lasi ei koskaan hajoa itsestään, vaan säröjen syntyminen vaatii aina jokin ulkoisen iskun.
Henry Elosen mukaan lasin rikkoutumisen jälkeen on tärkeää tarkastuttaa lasi mahdollisimman nopeasti asiantuntijalla ja korjauttaa se viiveettömästi.
–Iskemän päälle liimataan siihen tarkoitukseen käytettävä teippi. Mikä tahansa teippi ei käy. Pieni kivenisku voi laajeta nopeasti suureksi halkeamaksi. Esimerkiksi meiltä teippejä saa veloituksetta.
–Veden poistaminen iskemästä on mahdollista, mutta likaa ei saada poistetuksi, jolloin korjauksessa käytettävä hartsi ei tartu parhaalla mahdollisella tavalla. Sen vuoksi korjaus ei välttämättä kestä.
Rikkoutuneeseen lasiin kohdistuva auton lämminilmapuhallus tulisi ehkäistä ja suunnata se jalkatilaan sekä välttää auringon ja varjon lämpimän ja viileän rajan osumista vaurion alueelle.
Nykyistenautojen tuulilasit ovat paljon muutakin kuin pelkkiä laseja. Niihin on integroitu erilaisia erikoisvarusteita, kuten radioantenni, sadetunnistin sekä valonvaihtoautomatiikkaan, kaistavahtiin ja törmäysvaroittimeen liittyviä toimintoja.
Tuulilasit ovat usein alareunastaan tai kokonaan lämmitettäviä. Ne voidaan varustaa metallipinnoitetulla kalvolla, jotka heijastavat pois auringon lämpösäteilyä. Tuulilasiin voidaan heijastaa niin sanottu HUD-näyttö eli auton mittariston tietoa.
Elonen kaivaa tietokoneestaan esimerkiksi neljännen sukupolven Ford Mondeon, jonka valmistajalla on malliin 26 erilaista tuulilasivaihtoehtoa. Jos autoon vaihdetaan väärä lasi, auton tietokone ei tunnista sitä ja apujärjestelmät eivät toimi.
–Kalleimmat henkilöautojen tuulilasit maksavat toista tuhatta euroa. Lasien lisäksi saatetaan tarvita listojen kaltaisia osia, jotka voivat joissakin automalleissa olla kalliita, Henry Elonen sanoo.
Suomessa on myyty harmailla markkinoilla Venäjällä valmistettuja tuulilaseja, jotka eivät täytä eurooppalaisia standardeja eivätkä ole yhteensopivia autoihin.
X-Glassissakin on vaihdettu sellaisia uusiin.