Tätä et tiennyt Fiskarsin klassikkosaksista: Koneenkäyttäjä kokeili oranssia jämäväriä sattumalta – äänestys oli muuttaa kaiken

Billnäsissä asuva Olavi Lindén meni töihin Fiskarsin hienotaetehtaan saksiosastolle osastopäälliköksi vuonna 1971 vain 24-vuotiaana insinöörinä. kai jauhiainen

Kai Jauhiainen

Fiskarsin oranssikahvaiset sakset ovat suomalaisen teollisuusmuotoilun klassikko. Ne tunnistetaan Utsjoelta Arizonaan ja Aasiaan asti. Oranssi väri ei valikoitunut kahvoihin 50 vuotta sitten minkään brändityöryhmän esityksestä, vaan lähes sattumalta.

Kun protokappaleita tehtiin, olivat vaihtoehtoina alunperin karmiininpunainen, musta ja tummanvihreä. Silloisella Tammisaaren muovitehtaalla tehtiin tuolloin muoviosia muun muassa oranssisiin hiustenkuivaimiin ja mehulinkoihin. Koneenkäyttäjällä oli koneessa jäljellä hieman oranssia väriä, joten hän käytti sen ensin loppuun.

Loppu on historiaa.

Oranssi voitti mustan äänin 9–7."

Kahvojen väristä jouduttiin äänestämään Fiskarsin myyntiryhmässä. Lopussa vastakkain olivat oranssi ja musta. Oranssi voitti äänin 9–7. Jos yksikin myyntimies olisi muuttanut mieltään olisivat äänet menneet tasan ja puheenjohtajan ääni olisi ratkaissut.

– Sokea sattuma on joskus ihan merkittävä tekijä. Oranssi oli tuolloin muotiväri ja se edusti edistystä, kertoo Billnäsissä asuva 70-vuotias Fiskarsin entinen pääsuunnittelija Olavi Lindén Länsi-Uusimaa-lehdelle.

Olavi Lindén on lähtöisin Tammisaaren läheltä Österbystä. Hän opiskeli insinööriksi Helsingissä ja pääsi vain 24-vuotiaana Fiskarsin hienotaetehtaan saksiosaston osastopäälliköksi vuonna 1971.

Oranssikahvaisen klassikon suunnitteli 50 vuotta sitten tammisaarelainen Olof Bäckström

Kun Olavi Lindén tuli saksiosastolle neljä vuotta myöhemmin, olivat tuotannossa ainoastaan oranssikahvaiset yleissakset. Vuonna 1971 niitä valmistui 300000 ja vuonna 1972 jo miljoona.

–Hyvin pian ilmeni, että Fiskarsin oranssikahvaiset sakset ovat menestys. Niitä meni erityisen hyvin myös esimerkiksi Ruotsiin ja Tanskaan, kertoo Lindén.

Fiskarsin oranssien saksien hinta oli vuonna 1968 12 markkaa. Asentajan tuntipalkka oli tuolloin 4,55 markkaa.

Saksien suhteellinen hinta oli siis korkeampi kuin nyt, mutta kysyntääkin oli enemmän. Saksien alkuvuosina kodeissa leikattiin vielä matonkuteita ja ommeltiin vaatteita enemmän kuin nyt, joten saksillekin löytyi käyttöä.

Saksityyppejä tuli lähes joka vuosi lisää. Vuonna 1972 tulivat vasenkätisten sakset, vuonna 1973 keittiösakset ja vuonna 1975 ompelusakset. Suunnittelutyön perusta oli kirkas.

–Saksien tärkein ominaisuus on toimivuus ja muotoilu tukee toiminnallisuutta. Lisäksi saksia pitää pystyä valmistamaan kilpailukykyisellä hinnalla, kertoo Lindén.

1970-luvulla kahvoissa käytettiin ABS-muovia, jota oli helppo ruiskuttaa, mutta se ei aina kestänyt vaihtelevia olosuhteita.

Reklamaatio johti aina uusiin saksiin.

–Kerran palautettujen saksien kahvat olivat selvästi koiran pureskelemia ja lähetimme koiralle pussillisen kahvoja, nauraa Lindén.

Kahvojen muovityyppejä testattiin lukuisia ja lopulta saksisarja uusittiin PBT-muoville sopivaksi. Testit olivat kovia. Väsytyskoneen oli joku yövuorolainen ristinyt tussilla Uri Gelleriksi.

Saksisarjoja tehtiin useampia ja Lindén suunnitteli 1980-luvulla esimerkiksi Avanti-sakset. Saksista suunniteltiin uusia versioita, joissa pyrittiin vähentämään työvaiheita ja raaka-aineiden hävikkiä. Se taas heijastui suoraan hintoihin.

Vuonna 1977 Fiskars avasi saksitehtaan Yhdysvaltoihin Wisconsiniin. Billnäsistä lähtivät tuotantoa käynnistämään Olavi Lindén, Svante Rönnholm, Sune Broman ja Lauri Koljonen

Fiskarsin oranssit sakset saivat jo alussa kopioijia, mutta laatu ei yleensä ollut hyvää.

Saksien historiasta kertoi ensin Länsi-Uusimaa.

Miljardi saksiparia

Fiskarsin rautaruukki perustettiin vuonna 1649.

Fiskars on tänä päivänä Suomen vanhin yritys.

Suomen ensimmäinen hienotaepaja perustettiin Fiskarsiin ja saksien valmistaminen alkoi siellä.

Maailman ensimmäisten muovikahvaisten saksien valmistus alkoi vuonna 1967.

Fiskars kertoo myyneensä yli miljardit sakset. Valtavaa määrää kuvastaa se, että kun maailman väkiluku on nyt 7,6 miljardia ihmistä, voisi laskennallisesti enemmän kuin joka 8. ihmisellä maailmassa olla Fiskarsin sakset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.