Miljoonasakot vihapuheen levittäjille Suomessakin? – US: Presidentti Niinistö haluaa keskustelua

Presidentti Sauli Niinistö virittää keskustelua sosiaalisten medioiden laittamisesta vastuuteen vihapuheiden levittämisestä. Kuvituskuva. Kari Pekonen

toimitus

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö viritteli alkuviikolla Turun yliopistolla luennoidessaan keskustelua siitä, pitäisikö erilaiset sosiaalisen median alustat asettaa vastuuseen vihapuheen levittämisestä. Alustoilla Niinistö viittaa muun muassa Facebookiin, Twitteriin ja Googleen.

Niinistön puheista uutisoi Uusi Suomi

– Tätähän me varmasti kaikki olemme kokeneet. Erityisesti somessa se näkyy. Joka sanaan lähes tartutaan. Halutaan ymmärtää väärin, jotta pääsee iskemään, Niinistö kuvaili.

Sosiaalisessa media on presidentin mielestä vallalla asioiden tahallinen väärinymmärtäminen ja valeuutisten tai "monien totuuksien" levittäminen. Nämä voivat aiheuttaa totuuden hämärtymistä.

Niinistö ehdottaa US:n mukaan, että Suomessa alettaisiin pohtia sosiaalisen median alustojen omaa kontrollia mahdollisten valeuutisten levittämisestä. Määrittely voi olla hyvinkin hankalaa, mutta ainakin keskustelu pitäisi hänen mukaansa aloittaa.

Niinistö viittasi puheessaan muun muassa Saksaan, jossa vihapuheiden levittäjiä voi uhata miljoonien vahingonkorvaukset. Myös lainsäädäntö on Saksassa Suomea ankarampi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut