Onpas vilkasta! Tältä näyttää Itämeren 12 tunnin liikenne – katso lumoava kartta-animaatio

Turismi tuo tuloja. Risteilyliikenne on selvässä kasvussa Suomenlahden alueella. Kuva: Risteilyvarustamo

Anne Koski

Twitterissä on viime päivinä jaettu vilkkaasti lumoavaa karttaa. Topi Tjukanov on vanginnut gif-animaatioon Itämeren liikenteen 12 tunnin ajalta. Kartalla liikkuvien pienten pallojen värit kertovat, mistä maasta alukset ovat.

Kartat ovat Tjukanoville mieluisia, sillä hän on koulutukseltaan maantieteilijä. Myös hänen päivätyönsä Ympäristöministeriössä projektiasiantuntijana liittyy paikkatietoon, mutta hänen Twitter-tililtään löytyvät kartat ovat syntyneet vapaa-ajalla.

Aiemmin hän on työskennellyt it-firmassa konsulttina.

–Jo opiskeluaikana pääsin vähän syvemmälle koodauksen perusteisiin ja digitaaliseen kartoitukseen. Varsinkin edellisessä työssä pääsi vielä vähän pidemmälle, Tjukanov kertoo.

–Tuollaisen visualisoinnin tekeminen on sen verran hauskaa, että se on valunut siitä harrastuksen puolelle, hän lisää.

Usein ideat alkavat syntymään, kun Tjukanov törmää mielenkiintoiseen avoimeen aineistoon.

–Teknisestä näkökulmasta näissä visualisoinneissa ei ole mitään kovin ihmeellistä. Jos verrataan muihin maihin, avointa dataa löytyy Suomesta aika hyvin, mutta vielä voisi löytyä enemmänkin, hän sanoo.

Vaikka dataa on saatavissa, sen hyödyntämistä näkee aika vähän. Se on varmasti yksi syy siihen, miksi Tjukanovin animaatiot ovat saaneet paljon jakoja Twitterissä.

Baltic Sea traffic visualized. Version 3.0. - 24 hours of data - Ships are colored based on their home country ⛴️ pic.twitter.com/4rnnHMkHTb — Topi Tjukanov (@tjukanov) 20. marraskuuta 2017

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut