Jopa tuhannet nuoret sulkeutuvat huoneisiinsa – HS: Psykiatri varoittaa riippuvuusilmiöstä

Anne Koski

Lastenpsykiatri Janne Kurki varoittaa kasvavasta ilmiöstä. Hän arvioi Helsingin Sanomienhaastattelussa, että Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, sillä netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi.

Jos pelilaitteet takavarikoidaan, nuori voi uhata tappaa itsensä.

Maailmalla ilmiö huoneisiinsa sulkeutuvista teini-ikäisistä nuoristatunnetaan laajemmin kuin Suomessa. Japanissa sen riskeihin herättiin, kun 17-vuotias nuori teki iskun joukkoliikenteessä, ja yksi sivullinen kuoli.

Kurki kertoo Helsingin Sanomille, että osalla poliklinikoista nuorisopsykiatrian lähetteiden määrä on kasvanut jopa 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

9 prosenttia Uudenmaan nuorista on psykiatrisen erikoissairaanhoidon piirissä."

Tällä hetkellä yhdeksän prosenttia Uudellamaalla asuvista nuorista on psykiatrisen erikoissairaanhoidon piirissä, eikä kukaan osaa vielä sanoa, mistä kasvu johtuu.

Kurjen mukaan pelien maailmaan addiktoituvat ennen muuta pojat. Tyttöjen digiriippuvuus johtuu taas pääosin somesta. Riippuvuus saattaa syntyä esimerkiksi pakottavana tarpeena tykkäysten saamiselle.

Samasta ilmiöstä on aiemmin varoittanut lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. Lue Sinkkosen haastattelu täältä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut