Kolme terveysasemaa sulkee ovensa – palvelut löytyvät jatkossa jättikeskuksesta

PALVELUT Herttoniemen, Vallilan ja Kallion asemien ovet suljetaan reilun kahden kuukauden kuluttua.

Roihuvuorelainen Lotta Lindroos tuli poikansa Eelis Malinin kanssa Herttoniemen terveysasemalle tutkituttamaan terveydenhoitaja Nura Hassanilla punoittavaa silmää ja haavaa sormessa. – Meille sillä ei ole niin väliä matkan kannalta. Matka on melkein sama, toteaa Lindroos terveyspalveluiden muuttamisesta Kalasatamaan. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Herttoniemen terveysaseman lähtölaskenta on jo alkanut, vaikka arki asemalla pyörii täyttä häkää vielä kaksi kokonaista kuukautta.

Helmikuun ensimmäisenä perjantaina ovet suljetaan lopullisesti ja koko aseman toiminta siirtyy 5. helmikuuta avattavaan Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen, jonne siirtyvät myös Kallion ja Vallilan asemien toiminnot.

–Uuden aseman suunnittelua on ollut jo pitkään. Tällä hetkellä se on numeroita, pöytiä, tuoleja, puhelimia, työvuoroja. Hyvin konkreettista, luettelee Kalasatamaan siirtyvä Herttoniemen aseman ylilääkäri Olli-Matti Valkonen

–Tuleva muutto täällä Herttoniemessä näkyy tällä hetkellä jatkuvana pienenä vajauksena, kun henkilökunta ravaa erilaisissa kokouksissa. Muuten arki pyörii täysin normaalisti viimeiseen viikkoon asti.

Koko aseman henkilökunta siirtyy Kalasatamaan neuvolaa lukuun ottamatta. Neuvolapalvelut siirtyvät joulukuussa alussa Itäkeskuksessa sijaitsevaan Itäkadun perhekeskukseen.

Olen luvannut näille ihmisille, että pidän heistä huolen loppuun asti."

Terveysasemien sulautuminen Kalasataman kuusikerroksiseen jättiasemaan on vuosien ponnistus. Työntekijöitä uudella asemalla on yhteensä noin 500, sillä kolmen terveysaseman terveys- ja sosiaalipalvelut ovat tämän jälkeen saman katon alla.

–Me olemme viikoittain yhteistyössä lähiesimiesten kanssa ja teemme koko ajan jo tulevaisuutta. Itse näen vahvasti tulevan rakennuksen jo edessäni, sanoo Valkonen, joka on toiminut Herttoniemen terveysaseman ylilääkärinä vasta kolme ja puoli vuotta, eikä muutto Herttoniemestä tunnu hänestä haikealta.

–Itse olen tiennyt jo tullessani, että asema lopetetaan. Minulle tämä on alusta alkaen ollut katoava paikka, mutta olen luvannut näille ihmisille, että pidän heistä huolen loppuun asti.

Herttoniemen terveysasemalla muutto ei vielä konkreettisesti näy, sillä aseman yli 40 lääkäriä ja hoitajaa ottavat mukaansa vain henkilökohtaiset tavaransa ja hoitovälineet, jotka pakataan vasta viimeisellä aukioloviikolla. Terveysasema, vieressä sijaitseva sairaala sekä kirjasto puretaan ja tilalle rakennetaan asuntoja noin 600 asukkaalle. Terveysasema ja sairaala ovat valmistuneet 70- ja 80-luvuilla.

Terveyspalveluiden siirtyminen Herttoniemestä Kalasatamaan jakaa potilaiden mielipiteitä.

–Pidän sitä erittäin huonona. On ihmisiä, joiden on vaikea liikkua. Ei se kuskaaminenkaan ilmaista ole, toteaa Harry Eerikäinen Herttoniemen terveysasemalla.

–Ikävää, että palvelut läheltä katoavat. Nytkin tuli äkkilähtö tänne, sanoo terveysaseman päivystykseen saapunut Kalevi Häkkinen

Diabeteshoitajan luokse tullut Eira Paavolainen näkee muutossa paljon hyvää.

–Kaikki palvelut ovat Kalasatamassa samassa. Se on hyvä asia. Asun Herttoniemenrannassa, joten pääsen sinne nopeasti metrolla ja matkakin on melkein sama kuin tällä hetkellä.

Muutto on edessä myös Kallion ja Vallilan asemilla. Muuttoviikon perjantaina terveysasemilla hoidetaan vain päivystyspotilaita.

–Yritämme tietenkin välttää kaaosta Kalasatamassa, joten hoidamme kiireelliset potilaat perjantaina, joka on suunniteltu muuttopäiväksi. Tarkoitus on, että muutto näkyisi potilaillemme mahdollisimman vähän, sanoo terveysasemien ylilääkäri ja Kalasataman uuden aseman vastaava ylilääkäri Anne Kaijasilta

Kalliosta ja Vallilasta Kalasatamaan siirtyy lähinnä lääkintälaitteita ja tutkimuspöytiä.

Kalasataman jättikeskus aukeaa helmikuussa

Herttoniemen, Vallila ja Kallion terveysasemien toiminnat siirtyvät helmikuussa Kalasatamaan, kun uusi terveys- ja hyvinvointikeskus avataan.

Muuton myötä toiminta terveysasemilla lakkautetaan.

Terveysasemien henkilökunta siirtyy Kalasatamaan neuvoloita lukuun ottamatta.

Neuvolapalvelut sijoitetaan perhekeskuksiin.

Kalasataman uudessa palvelumallissa asiakas saa terveys- ja sosiaalipalvelut saman katon alta.

Tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä Helsingissä olisi kuusi terveys- ja hyvinvointikeskusta eli Kalasatama ja keskusta sekä kaksi idässä, yksi lännessä ja yksi pohjoisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.