Helsinki päätyi laajentamaan paperittomien hoitoa – apulaispormestari: "Kenenkään ei pidä kuolla kaduille"

Mari Rantasen (ps.) mukaan Helsinki antaa väärän viestin laajentamalla paperittomien palveluita. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Kaisa Paastela

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina laajentaa paperittomille tarjottavia palveluita. Käsiteltävänä oli Veronika Honkasalon (vas.) tekemä valtuustoaloite paperittomien tilanteen edistämisestä, josta päätettiin esittelijän ehdotuksesta poiketen.

Kokouksessa Sanna Vesikansa (vihr.) ja Paavo Arhinmäki (vas). tekivät vastaehdotuksen, jonka mukaan paperittomille taataan välttämätön huolenpito ja toimeentulo, joihin kuuluvat ainakin lääkärin määräämät lääkkeet, majoitus ja ruoka.

Kiireellisen hoidon lisäksi kaupunki varmistaa paperittomille välttämättömän sairauksien hoidon, lääkityksen ja seurannan sekä rokotukset ja suun terveydenhuollon samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijoille.

–Maksukyvyttömyys ei saa muodostua esteeksi palvelujen saamiseksi, vastaehdotuksessa myös korostettiin.

Lisäksi kaupunki selvittää, kuinka hyvin paperittomille henkilöille myönnetyn toimeentulotuen määrä vastaa todellista tarvetta.

Helsinki myös varmistaa, että kaupungin verkkosivuilla kerrotaan jatkossa paperittomien oikeudesta palveluihin arabiaksi, somaliksi, bulgariaksi ja romaniaksi.

Vesikansan ja Arhinmäen vastaehdotus hyväksyttiin äänestyksessä 8–7 vihreiden ja vasemmiston äänin. Vastaan äänestivät kokoomus ja perussuomalaiset sekä demarien Tom Sevander

Päätös on herättänyt rajua kritiikkiä. Muun muassa perussuomalaisten Mari Rantanen on syyttänyt Helsinkiä turvapaikkaprosessin romuttamisesta sekä laittomasti maahan tulevien sekä tänne jäävien henkilöiden houkuttelusta.

Rantanen kirjoitti asiasta blogissaan

–Tilanne on täysin absurdi. Samaan aikaan kun valtio pohtii (tai ainakin sanoo pohtivansa) miten laittomasti maassa oleskelua vähennetään tehokkaasti, kutsuu Helsinki kaikki kylään. Ilmaiseksi, Rantanen kirjoittaa.

Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestariPia Pakarinen (kok). kommentoi päätöstä tiistaina Facebookissa

–Olen sitä mieltä, että kiireellinen hoito on tarjottava kaikille. Kansalaisuudesta riippumatta kenenkään ei pidä kuolla Helsingin kaduille. Palvelujen laajentamisen osalta seuraisin kuitenkin tarkasti muiden maiden linjauksia, ettei meillä ei ole tarjolla sellaisia etuja, joita ei muualta saa. Jotta pystymme tarjoamaan sen kiireettömän hoidon ja esimerkiksi opetuspalvelut kaikille maahan tuleville, palveluja tarvitsevien lukumäärän pitää pysyä hanskassa, Pakarinen muistutti avoimessa FB-päivityksessään.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala järjestää jo nyt paperittomille lapsille ja nuorille esi- ja perusopetuksen sekä toisen asteen koulutuksen opiskelijahuollon palvelut.

Paperittomien palvelut käsitellään vielä kaupunginvaltuustossa.

Lue myös:"Helsingistä tuli juuri koko maailman terveysasema ja sinä maksat" – ilmiriita paperittomien hoidon laajentamisesta

Päivitys 22.11. korjattu Pia Pakarisen titteli

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.