Revontulia voi jahdata pk-seudullakin – "Jos tämä olisi liian helppoa, tekemisestä katoaisi mielekkyys"

HARRASTUS Kun ilta tummuu, lähtee Marko Linturi jahtaamaan revontulia.

Yksi Marko Linturin (kuvassa) lempipaikoista on Bodominjärvi, jossa revontulet heijastavat kauniita värejään veteen. Marko Linturi

Mia Lindström

Moni manaa marraskuun pimeyttä, mutta revontulikuvaajalle pimeys on juhlaa.

–Paras aika kuvata on loppusyksy, ennen kuin lumi sataa maahan, valokuvausta harrastava Marko Linturi sanoo.

Jos kuvaaminen olisi liian helppoa, katoaisi tekemisestä mielekkyys."

Revontulia nähdäkseen ei tarvitse matkata Lappiin asti, vaan väriloistoa on mahdollista ihailla Vantaalla. Tämän tietää Linturikin, jonka taidokkaat valokuvat revontulista ovat ilahduttaneet monia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Kannistossa asuva Linturi kuvaa mieluiten luontoa ja eritoten maisemia sekä revontulia. Mieluisia paikkoja revontulien kuvaamiseen löytyy esimerkiksi Pohjois-Vantaan pelloilta ja Bodominjärven ympäristöstä Espoosta. Sopivan kuvauspaikan löytäminen pääkaupunkiseudulla on haastavaa, sillä valosaastetta ei saisi olla.

–Revontulien kuvaamista varten täytyy löytää paikka, josta näkee pitkälle pohjoiseen horisonttiin. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei ole, hän naurahtaa.

Suositut paikat ovat monen tiedossa. Bodominjärven murhaniemeen kannattaa otollisena iltana saapua hyvissä ajoin, jos mielii mahtua mukaan.

Linturi kuuluu Facebookin Revontulikyttääjät-ryhmään. Sieltä löytyy analysoitua tietoa siitä, milloin väri-ilottelua olisi mahdollista nähdä taivaalla. Olennaista on, että aurinkotuulen arvot ovat suotuisat. Toisin kuin usein luullaan, pakkasilla ei ole merkitystä revontulien syntymiseen.

Kun oikea hetki on käsillä, nappaa Linturi kameran mukaan ja ajaa kuvauspaikalle. Tämän jälkeen alkaa innostunut odotus.

–Revontulien värejä ei pysty etukäteen mistään päättelemään. Pinkki on kuitenkin superharvinainen väri, eikä punaisiakaan usein näe. Vihreä ja violetti ovat väreistä yleisimmät.

Joskus käy niin, että lupaava kuvauskeikka menee ennakkosuunnittelusta huolimatta myttyyn. Vaikka revontulien ennustaminen avaruussään avulla on mahdollista, sään ennustaminen on vaikeaa. Keskiyöllä pimeässä kyttäävä kuvaaja turhautuu, kun pilvet tai sumu peittävät taivaan.

–Silloin harmittaa, kun tietää, että oikeastaan pitäisi olla jo nukkumassa ja taas on mennyt tunteja hukkaan, Linturi manaa.

–Mutta jos tämä olisi liian helppoa, katoaisi tekemisestä mielekkyys. Huonot fiilikset unohtuvat, kun saa onnistuneen kuvausreissun alle, hän muistuttaa.

Lapissa revontulia näkee usein, eikä niitä tarvitse kytätä. Linturikin haaveilee kuvausmatkasta Lappiin. Muuten hän suunnittelee jatkavansa kuvaamista omaksi ilokseen. Vuonna 2011 valokuvaamisen aloittanut Linturi aikoo julkaista luontokuvia jatkossakin omilla Facebook-sivuillaan.

–En tavoittele ammattimaisuutta. Luulen, että jos tekisin valokuvaamista työkseni, tekemisestä lähtisi hauskuus.

Revontulet

Parhaiten revontulia näkee kirkkaalla, pimeällä ja pilvettömällä taivaalla, jossa kaupungin valot eivät häiritse.

Syksy ja kevät ovat hyviä vuodenaikoja revontulien bongailuun.

Parasta katseluaikaa ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan tunnit keskiyön molemmin puolin.

Vinkkejä löytyy mm. Facebookin Revontulikyttääjät-ryhmästä.

Varmimmin revontulia voi ihastella Lapin pohjoisimmissa osissa. Siellä revontulia voi nähdä kolmena yönä neljästä.

Syysillat ovat parasta aikaa linnunradan tähtiloiston ikuistamiseen.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.