Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Piispat suorasanaisia eutanasiasta: "Lääkäreille säädettäisiin velvollisuus surmata"

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat eivät kannata eutanasian laillistamista.

Piispat ovat laatineet kannanoton, jossa todetaan, että eutanasialaissa lääkäreille säädettäisiin velvollisuus surmata toinen ihminen. Tällaisen ammatillisen tehtävän antaminen on piispojen mukaan erittäin kyseenalaista.

Ehdotettu laki sisältää piispojen mukaan monia huolenaiheita, kuten kuka ja miten määrittelee rajan, jonka jälkeen ihmisen elämän lopettaminen on laillista.

Piispat kehottavat eutanasian laillistamisen sijaan arvioimaan, miten laadukas saattohoito saataisiin koko maassa jokaiselle tarvitsevalle.

Eutanasian laillistamista esitettiin vuosi sitten kansalaisaloitteessa, joka keräsi yli 63000 kannatusilmoitusta.

Aloitteen tekivät Esko Seppänen ja Iiro Viinanen Sen laatimisessa olivat mukana myös Henrik Lax, Osmo Soininvaara ja Ilkka Taipale

Eduskunnassa järjestettiin torstaina kansalaisaloitteen kuulemistilaisuus.

Aloitteen tekijöiden mukaan eutanasialaki tarvitaan lisäämään elämän loppuajan vaihtoehto niille ihmisille, jotka eivät saa sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään hoidosta.

Aloitteessa huomautetaan myös, että lain säätämisen ohella on tärkeää huolehtia siitä, että kunnat ja sairaanhoitopiirit velvoitetaan järjestämään hyvää saattohoitoa koko maassa.