Kissojen superviikonloppuun yli 1000 kissaa – "Tullilla on normaali miehitys"

Suomeen saapuu tällä viikolla suuri määrä kissoja, kun ensi viikonlopulle osuu peräti kolme kansainvälistä kissanäyttelyä. Kaksi näyttelyistä järjestetään Helsingissä ja yksi Tuusulassa.

Helsingin messukeskus kerää valtaosan näyttelypisteitä saalistavista kissoista, sillä sinne on ilmoittautunut mukaan yli 1 000 kissaa.

Kissoja saapuu tuomareiden arvioitavaksi muun muassa Venäjältä, Virosta ja Latviasta.

Kissojen superviikonloppu ei aiheuta erityisjärjestelyitä Tullissa.

–Tullilla on normaali miehitys rajanylityspaikoilla, kertoo tulliylitarkastaja Heli Lampela Suomen Tullista.

Tulli tarkastaa kaikki EU:n ulkopuolelta Suomeen omistajan mukana tulevat lemmikit ulkorajalla. Lampela muistuttaa, että tuojan velvollisuus on tuoda lemmikki tullin tarkastettavaksi.

–Kissojen osalta tarkastetaan, että kissa on tunnistusmerkitty, yleensä mikrosirulla, ja että sillä on vaadittava raivotautirokotus voimassa. Tietyistä maista tuotaessa vaaditaan myös raivotaudin vasta-aineiden määrityksen hyväksyttävä tulos, Lampela selvittää.

Tulli siis katsoo näyttelyyn saapuvilta kissoilta, että niillä on virkaeläinlääkärin myöntämä terveystodistus kunnossa. Mikrosirulla todennetaan, että eläin ja paperit täsmäävät.

– Käytännössä mitään muuta ei eläimeltä tarvitse lain mukaan tarkastaa kun se saapuu näyttelyyn. Toivottavaa on, että näyttelyjärjestäjät itse järjestävät eläinlääkärintarkastuksia, sanoo rajaeläinlääkäri Elina Viitasaari Evirasta.

Viitasaaren mukaan ei ole mahdotonta, että kissojen mukana leviää myös flunssaviruksia, sienitauteja ja loisia.

Uudenmaan Rotukissayhdistyksen (URK) näyttelypäällikkö Katerina Leinon mukaan Helsingin messukeskukseen saapuvat yli tuhat kissaa käyvät jokainen eläinlääkärintarkastuksessa.

–Eläinlääkäri tarkastaa muun muassa kissan silmät ja korvat sekä rokotukset. Jos huomataan puutteita rokotuksissa tai kissa on sairas, käännytämme heti pois, Leino selvittää.

Tuusulassa pidettävään Cat Fanciers of Finland ry:n (CFF) kansainväliseen näyttelyyn on tulossa enintään sata kissaa. Yhdistyksen puheenjohtaja Tuija Aaltosen mukaan yksipäiväisessä näyttelyssä ei ole eläinlääkärintarkastusta.

– Teemme satunnaisia tarkastuksia, mutta kaikkia kissoja ei tarkasteta. Meillä on oikeus poistaa näyttelystä kissa, jossa näkyy merkkejä sairaudesta, taudista tai loisista suojellakseen muita näyttelyyn osallistuvia kissoja, Aaltonen kertoo.

Helsingissä pidetään myös toinen kaksipäiväinen kansainvälinen rotukissanäyttely. 4Stars-yhdistyksen järjestämä WCF eli World Cat Federation näyttely on Lauttasaaressa. Yhdistyksen puheenjohtaja Olli Grönin mukaan kaikki näyttelyyn saapuvat noin sata kissaa käyvät eläinlääkärin tarkastuksessa.

– Eläinlääkäri katsoo esimerkiksi sen, ettei kissa ole raskaana. Myös rokotusten päivämäärät tarkastetaan, koska rokotuksesta täytyy olla kulunut hieman aikaa, Grön selvittää.

Lähes 500 lemmikkiä käännytettiin

Vuonna 2016 Tulli tarkasti yhteensä 18 383 lemmikin tuonnin edellytykset. Tarkastus johti toimenpiteeseen 483 tapauksessa eli yleensä palautukseen lähtömaahan.

Kissojen ja muiden lemmikkien tuontiedellytyksissä säädetään EU:n lemmikkiasetuksessa eli vaatimukset ovat samat kaikissa EU-maissa.

Koirien osalta Suomeen tuotaessa vaaditaan lisäksi ekinokokkilääkitys.

EU-lemmikkipassiin saa tehdä merkinnän raivotautirokotuksesta vain EU:ssa hyväksytty eläinlääkäri, ei esimerkiksi venäläinen eläinlääkäri, jonka merkintä passissa käytännössä mitätöi sen.

Lähde: Tulliylitarkastaja Heli Lampela Tullista.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut