Professori: Vihreiden Diarra ja kokoomuksen Vapaavuori ovat ääripäitä – "Tolkun kaupunkilaiset kyllä ymmärtävät maaseutua"

Suurten kaupunkien asukkaat eivät ole niin vieraantuneita maaseudun elämänmenosta kuin yleisesti luullaan. Hyvin monella cityasukkaalla on maaseudun rauhassa niin juuret kuin kesämökkikin.

Tätä mieltä on aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki Vaasan yliopistosta. Hänen mukaansa epäsopu ja väärinkäsitykset syntyvät usein yliyöntien kautta.

– Tuorein esimerkki tästä on Fatim Diarran kommentit maaseudulle muuttamisesta. Eivät ne kovin rakentavia olleet, Katajamäki muistuttaa.

Helsingin kaupunginvaltuutettuna toimiva Diarra kertoi viime perjantaina blogissaan suhteestaan maaseutuun. Hänen mukaansa "ainoa syy muuttaa sinne metsään on insesti ja se että kukaan ei kuule kun vaimo huutaa apua".

– Tällaiset heitot aiheuttavat melko varmasti vastareaktion maaseutuväen keskuudessa. Samoin pormestari Jan Vapaavuoren Helsinki-keskeiset näkemykset tuottavat monille maalla asuville sen mielikuvan, että Vapaavuori näkee vain kaupungit merkityksellisinä paikkoina, Katajamäki pohtii.

Katajamäki on vakuuttunut siitä, että tavallisten suomalaisten keskuudessa kaupunkien ja maaseudun välinen juopa on hyvin kapea.

– Keskustelua herättävät juuri nämä ääripäät, kun taas tavalliset tolkun ihmiset ovat hiljaa.

– Kyllä kaupunkilainen ymmärtää maaseudun elämäntapaa varsin hyvin. On sitten kokonaan toinen asia, millaista jälkeä esimerkiksi koululaitos saa lapsissa aikaan, Katajamäki arvioi.

Jos kouluissa ei tuoda selkeästi esille sitä, miten ruoka syntyy, eivät lapsetkaan voi sitä Katajamäen mielestä ymmärtää.

Varsinaista maaseutua kohtaan suunnattua vihamielisyyttä ei Katajamäki kaupungeissa ole pitkän tutkijanuransa aikana tavannut.

– Suomalaisilla on yhä puolisen miljoonaa kesämökkiä maaseudulla, joten pakostikin yhteyksiä sinne on ylläpidettävä.

– Toisaalta maaseudulla ymmärretään melko selkeästi se, että Suomi tarvitsee elääkseen vahvaa pääkaupunkiseutua, Katajamäki muistuttaa.

Hänen mielestään esimerkiksi ensi viikonloppuna Helsingin Messukeskuksessa pidettävät Elma-maaseutumessut ja niiden suosio on hyvä mittari suomalaisten asenteista.

– Jos maaseutu ei suomalaisia kiinnostaisi, eivät Elma-messutkaan olisi niin vetovoimaisia kuin ne ovat, Katajamäki vakuuttaa.

Elma-messut Helsingin Messukeskuksessa 10.–12.11.2017.

Kuuntele alta Juicen ja Mikko Alatalon musiikkisanailu kaupunkien ja maaseudun eroista.