Vihreän poliitikon kohuttu Fb-kirjoittelu voi johtaa rikostutkintaan – "Yleisohje on tehdä rikosilmoitus"

Helsinkiläisen vihreiden poliitikonFatim Diarran kärjekäs somekirjoittelu maaseudun asukkaista voi johtaa poliisitutkintaan.

Helsingin poliisilaitoksen nettipoliisi Teemu Hokkanen kommentoi tapausta Twitterissä maanantaina. Hokkasen mukaan poliisin yleisohje vastaavissa tilanteissa on kehottaa kansalaisia tekemään rikosilmoitus, jos epäilee rikoksen tapahtuneen.

Diarran Facebook-kirjoitus on aiheuttanut laajaa paheksuntaa.Hokkanen ei maanantaina arvioinut, ylittääkö se tutkintakynnyksen.

– Jotta jokaisen ei tarvitse enää erikseen kysyä niin kerron, että yleisohje on tehdä rikosilmoitus jos epäilee rikoksen tapahtuneen, Hokkanen tviittasi.

– Tutkinnanjohtaja ottaa sitten aikanaan asiaan kantaa, hän jatkoi.

Jotta jokaisen ei tarvitse enää erikseen kysyä niin kerron, että yleisohje on tehdä rikosilmoitus jos epäilee rikoksen tapahtuneen. — Teemu Hokkanen (@HPLnettipoliisi) 6. marraskuuta 2017

Reagointia Diarran kirjoitteluun on poliisilta vaatinut muun muassa keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä

Kohu alkoiDiarran kirjoitettua Facebook-sivullaan, että "metsässä on ankeata, ainoa syy muuttaa sinne on insesti ja se että kukaan ei kuule kun vaimo huutaa apua".

Kärnä pyysi sunnuntaina Twitterissä, että nettipoliisi Hokkanen reagoisi kirjoitteluun.

Hokkanen vastasi aluksi, että maaseudun asukkaat eivät nauti erityistä suojaa, vaan ovat osa valtaväestöä.

Kärnä ei tyytynyt tähän vaan uudisti kysymyksensä maanantaina. Kärnä katsoi, että Diarra saattoi loukatank. Sallan tautia sairastavia vammaisia.

Vammaiset mainitaan yhtenä erityissuojaa tarvitsevana ihmisryhmänä rikoslaissa sekä hallituksen lakiesityksen perusteluissa.

Diarra selitti, että huumoriksi tarkoitettu kommentti oli viittaus sallalaisten sukulaissuhteisiin ja hänen omiin juuriinsa.

Diarra pahoitteli viikonloppuna kirjoitteluaan Maaseudun Tulevaisuudelle.

– Kuvakaappauksessa on nostettu yksi kommenteista joita oli monia, ja kyseinen kommentti on ilkeä ja julma. Sen myönnän ja olen siitä tietenkin pahoillani, Diarra sanoiMT:lle

Vielämaanantaina Diarran kirjoittelusta ei ollut tullut rikosilmoituksia,kertoopoliisin vihapuhetutkintaryhmän tutkinnanjohtaja Jouni Niskanen Niskanen sanoo poliisin ottaneen aiemminkin mahdollisia vihapuherikoksia tutkintaan mediatietojen perusteella.

Tuoreeltaan hän arvioi, etteiDiarran kirjoittelu täyttäisirikoksen merkkejä kiihottamisessa kansanryhmää vastaan. Niskanen sanoo kuitenkin perehtyvänsä kansanedustaja Kärnän Twitterissä esittämiin huomioihin.

Teksti: Mikko Välimaa, Katri Porttinen

Juttua muokattu 6.11. kello 12.47: Lisätty Jouni Niskasen arviot.

Mitä sanoo @HPLnettipoliisi? Onko tämä vihapuhetta? @SuomenPoliisipic.twitter.com/gTmNy7pz8H — Mikko Kärnä (@KarnaMikko) 5. marraskuuta 2017

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut