Sisäilmaongelmaisesta Kätilöopistosta siirretty kalusteita Naistenklinikalle – "Satojen tuhansien eurojen edestä omaisuutta jää silti hyödyntämättä"

TERVEYS Naistenklinikan viereen lokakuussa avattuun potilashotelliin ehti päätyä joitakin kalusteita puhdistamattomina. Rakennuksessa olevat henkilöt saivat kalusteista oireita ja ne poistettiin.

Kärtilöopiston sairalaa suljettiin pahojen sisäilmaongelmien vuoksi lokakuussa. Kalusteita on siirretty Naistenklinikalle. Husin mukaan ne on puhdistettu huolellisesti. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Sisäilmaongelmien vuoksi lokakuussa suljetulta Kätilönopistolta on siirretty kalusteita Naistenklinikalle.

Helsingin Uutisten saamien tietojen mukaan kalusteita siirrettiin sen jälkeen, kun Kätilöopiston sairaala suljettiin lokakuussa

Hus-Tilakeskuksen erikoissuunnittelija Krista Kopola vahvistaa tiedon, mutta kehottaa soittamaan Husin viestintäpäällikkö Paavo Holille

– Kätilöopiston kalusteita on huolellisen suunnitelman mukaan otettu puhdistettuina käyttöön Naistenklinikalla.

Holin mukaan kyseessä on murto-osa Kätilöopiston kalusteista, joita on siirretty Naistenklinikalle. Kaikki kalusteet on ennen siirtoa puhdistettu erityisellä menetelmällä.

Kätilöopistolta siirtyi ainoastaan "kovia kalusteita" eli sähkökäyttöisiä pöytiä ja sänkyjä, lääkintäkaappeja, tietokoneita sekä muun muassa seurantalaitteita.

– Ja jonkin verran myös kovapintaisia kalusteita, ettei mitään pehmeäpintaisia tuoleja tai vastaavia. Kalusteet on puhdistettu suunnitelman mukaisesti, jolloin voimme varmistaa, ettei niiden mukana siirry mitään haitallista.

Kätilöopiston kalusteet käsiteltiin ennen siirtämistään vetyperoksidiin perustuvalla kuivahöyrytyksellä. Suunnitelman puhdistamisesta teki Husin sisäilmatyöryhmä.

Osa Kätilöopiston henkilökunnasta herkistyi vuosien aikana huonolle sisäilmalle ja sai pahoja oireita. Kätilöopistolla oireillutta henkilökuntaa siirrettiin muun muassa Naistenklinikalle.

Miten voitte olla varmoja, ettei Naistenklinikan henkilökunta saa oireita puhdistetuista kalusteista?

– Juuri tämän huolen takia sisätyöryhmä on tehnyt tarkan suunnitelman ja kalusteille on tehty erityisiä toimenpiteitä, joilla on haluttu varmistaa, ettei mitään haitallisia aineita siirry mukana, Holi vakuuttaa.

Erilaisia lääkintäteknisiä kalusteita, kuten tietokoneita, Hus on puhdistanut itse erityisellä vastaavanlaisia laitteita puhdistavalla menetelmällä.

Husin toimialajohtaja Seppo Heinonen sanoo, että Kätilöopiston sairaalaan jäi rakennuksen sulkemisen jälkeen valtava määrä kalusteita, joita ei pystytty hyödyntämään millään tavalla.

– Kätilöopistolle on jäänyt omaisuutta ehkä satojen tuhansien eurojen arvosta. Tarkkaa summaa ei ole, mutta kyse on kuitenkin isoista summista.

Heinonen on vakuuttunut siitä, että siirretyistä kalusteista ei ole terveydellistä haittaa henkilökunnalle kuin muillekaan rakennuksessa oleville.

– Minun saamieni tietojen mukaan puhdistaminen on ollut suorastaan ylimitoitettua. Se on tehty viimeisen päälle ohjeiden mukaan.

Naistenklinikan viereen lokakuussa avattuun potilashotelliin, Cumulus Meilahteen, ehti jo päätyä joitakin kalusteita puhdistamattomina. Rakennuksessa olevat henkilöt saivat kalusteista oireita ja ne poistettiin.

Vuonna 1960 valmistuneesta Kätilöopiston sairaalasta löytyi alkuvuodesta tehdyissä tutkimuksia laajoja laho- ja mikrobivaurioita. Hus sulki sairaalan vaiheittain niin, että lopullisesti se suljettiin lokakuussa.

Ennen sulkemista sairaalan henkilökunta oireili rakennuksessa paljon ja pitkään. Osa altistuneesta henkilökunnasta ei pystynyt työskentelemään lopulta enää millään osastolla ja henkilökuntaa jouduttiin siirtämään työskentelemään Husin muihin yksiköihin, kuten Naistenklinikalle.

Henkilökunta on saanut oireita myös Naistenklinikalla.

Helsingin Uutiset on kertonut erityisesti kätilöiden saamista oireista. Henkilökunta on muun muassa kokenut, ettei Hus suhtautunut riittävällä vakavuudella henkilökunnan kertomiin oireisiin. Osa sairastuneista ei ole pystynyt työskentelemään enää kummassakaan rakennuksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 7. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.