Sisäilmaongelmaisesta Kätilöopistosta siirretty kalusteita Naistenklinikalle – "Satojen tuhansien eurojen edestä omaisuutta jää silti hyödyntämättä"

TERVEYS Naistenklinikan viereen lokakuussa avattuun potilashotelliin ehti päätyä joitakin kalusteita puhdistamattomina. Rakennuksessa olevat henkilöt saivat kalusteista oireita ja ne poistettiin.

Sisäilmaongelmien vuoksi lokakuussa suljetulta Kätilönopistolta on siirretty kalusteita Naistenklinikalle.

Helsingin Uutisten saamien tietojen mukaan kalusteita siirrettiin sen jälkeen, kun Kätilöopiston sairaala suljettiin lokakuussa

Hus-Tilakeskuksen erikoissuunnittelija Krista Kopola vahvistaa tiedon, mutta kehottaa soittamaan Husin viestintäpäällikkö Paavo Holille

– Kätilöopiston kalusteita on huolellisen suunnitelman mukaan otettu puhdistettuina käyttöön Naistenklinikalla.

Holin mukaan kyseessä on murto-osa Kätilöopiston kalusteista, joita on siirretty Naistenklinikalle. Kaikki kalusteet on ennen siirtoa puhdistettu erityisellä menetelmällä.

Kätilöopistolta siirtyi ainoastaan "kovia kalusteita" eli sähkökäyttöisiä pöytiä ja sänkyjä, lääkintäkaappeja, tietokoneita sekä muun muassa seurantalaitteita.

– Ja jonkin verran myös kovapintaisia kalusteita, ettei mitään pehmeäpintaisia tuoleja tai vastaavia. Kalusteet on puhdistettu suunnitelman mukaisesti, jolloin voimme varmistaa, ettei niiden mukana siirry mitään haitallista.

Kätilöopiston kalusteet käsiteltiin ennen siirtämistään vetyperoksidiin perustuvalla kuivahöyrytyksellä. Suunnitelman puhdistamisesta teki Husin sisäilmatyöryhmä.

Osa Kätilöopiston henkilökunnasta herkistyi vuosien aikana huonolle sisäilmalle ja sai pahoja oireita. Kätilöopistolla oireillutta henkilökuntaa siirrettiin muun muassa Naistenklinikalle.

Miten voitte olla varmoja, ettei Naistenklinikan henkilökunta saa oireita puhdistetuista kalusteista?

– Juuri tämän huolen takia sisätyöryhmä on tehnyt tarkan suunnitelman ja kalusteille on tehty erityisiä toimenpiteitä, joilla on haluttu varmistaa, ettei mitään haitallisia aineita siirry mukana, Holi vakuuttaa.

Erilaisia lääkintäteknisiä kalusteita, kuten tietokoneita, Hus on puhdistanut itse erityisellä vastaavanlaisia laitteita puhdistavalla menetelmällä.

Husin toimialajohtaja Seppo Heinonen sanoo, että Kätilöopiston sairaalaan jäi rakennuksen sulkemisen jälkeen valtava määrä kalusteita, joita ei pystytty hyödyntämään millään tavalla.

– Kätilöopistolle on jäänyt omaisuutta ehkä satojen tuhansien eurojen arvosta. Tarkkaa summaa ei ole, mutta kyse on kuitenkin isoista summista.

Heinonen on vakuuttunut siitä, että siirretyistä kalusteista ei ole terveydellistä haittaa henkilökunnalle kuin muillekaan rakennuksessa oleville.

– Minun saamieni tietojen mukaan puhdistaminen on ollut suorastaan ylimitoitettua. Se on tehty viimeisen päälle ohjeiden mukaan.

Naistenklinikan viereen lokakuussa avattuun potilashotelliin, Cumulus Meilahteen, ehti jo päätyä joitakin kalusteita puhdistamattomina. Rakennuksessa olevat henkilöt saivat kalusteista oireita ja ne poistettiin.

Vuonna 1960 valmistuneesta Kätilöopiston sairaalasta löytyi alkuvuodesta tehdyissä tutkimuksia laajoja laho- ja mikrobivaurioita. Hus sulki sairaalan vaiheittain niin, että lopullisesti se suljettiin lokakuussa.

Ennen sulkemista sairaalan henkilökunta oireili rakennuksessa paljon ja pitkään. Osa altistuneesta henkilökunnasta ei pystynyt työskentelemään lopulta enää millään osastolla ja henkilökuntaa jouduttiin siirtämään työskentelemään Husin muihin yksiköihin, kuten Naistenklinikalle.

Henkilökunta on saanut oireita myös Naistenklinikalla.

Helsingin Uutiset on kertonut erityisesti kätilöiden saamista oireista. Henkilökunta on muun muassa kokenut, ettei Hus suhtautunut riittävällä vakavuudella henkilökunnan kertomiin oireisiin. Osa sairastuneista ei ole pystynyt työskentelemään enää kummassakaan rakennuksessa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut