Perheenyhdistämisen hakemuksissa ennätys – irakilaisten määrä yli tuplaantui

Myös syyrialaisten määrä kaksinkertaistui, venäläiset putosivat kärkipaikalta.

Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenten hakemusmäärien kasvussa näkyy vuonna 2015 Suomeen tullut suuri määrä turvapaikanhakijoita. Johanna Erjonsalo

Kari Sallinen

Irakilaiset ovat nykyään selkeästi suurin oleskelulupaa Suomesta perhesiteen perusteella hakeva ryhmä. Kärkipaikkaa aiemmin pitäneet venäläiset putosivat tilastoissa kakkoseksi.

Tämän vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana irakilaiset jättivät Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan yhteensä 1359 oleskelulupahakemusta perhesiteen perusteella, kun viime vuonna vastaavaan aikaan määrä oli 665.

Perhesidehakemusten kokonaismäärä nousi ennätyslukemiin 8872:een, joka on reilu tuhat enemmän kuin viime vuonna yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana.

Venäläiset jättivät hakemuksia viime vuonna vastaavana aikaan 1288 ja tänä vuonna vain 826, mutta he ovat silti toiseksi suurin hakijaryhmä. Myös muut venäläisten jättämät oleskelulupahakemukset ovat vähentyneet, oleskelulupia haettiin yhteensä 2063, kun viime vuonna vastaavaan aikaan hakemuksia jätettiin 3057.

Syyrialaisten hakijoiden määrä on kasvanut myös merkittävästi. He ovat nyt viidenneksi suurin ryhmä perhesideperusteisten oleskelulupien hakijoina. Syyskuun loppuun mennessä he ovat jättäneet 405 hakemusta, joka on 249 enemmän kuin viime vuonna.

Kolmanneksi suurin ryhmä ovat intialaiset ja neljänneksi somalit. Syyrian jälkeen kymmenen kärjessä ovat Thaimaa, Afganistan, Turkki, Kiina ja Saudi-Arabia.

Hakemukset jaetaan kolmeen ryhmään: Suomen kansalaisen perheenjäsen, Suomessa muulla oleskeluluvalla asuvien perheenjäsen ja kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäsen.

Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenten hakemusmäärien kasvussa näkyy vuonna 2015 Suomeen tullut suuri määrä turvapaikanhakijoita. Oleskelulupaa perhesiteen perusteella hakeneista 24 prosenttia on kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäseniä.

Suurin osa perheenyhdistämistä hakeneista on edelleen muun kuin kansainvälistä suojelua saaneen ulkomaalaisen perheenjäseniä. He ovat jättäneet yhteensä 49 prosenttia kaikista perhesideperusteisista hakemuksista, ja 27 prosenttia on Suomen kansalaisen perheenjäsenten jättämiä hakemuksia.

Kaikkia oleskelulupia, työ-, opiskelu- ja perheperusteiset sekä muut luvat yhteen laskettuna, on haettu 20062. Kasvua on viime vuodesta noin 500 hakemusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 2. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 3. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 4. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 5. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 6. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 7. Kansainvälisistä tähtivieraistaan tunnettu ravintolayrittäjä Juha Vuorio aikoo tuoda Suomeen seuraavaksi Mike Tysonin : "Heti, kun koronatilanne helpottuu, kutsu lähtee"
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 10. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 11. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 12. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. T24: Asiakkaat palasivat Viron ostoskeskuksiin toukokuussa – Vähittäiskaupan liikevaihto laski vain prosentin viime vuoteen verrattuna
 15. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 4. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 5. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 6. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 7. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 8. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 9. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 10. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 11. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi
 12. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 13. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 14. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 15. Legendaarinen DTM-yökerho suljetaan Mannerheimintiellä – Puumabaarin melu kantautui kolmeen hotellihuoneeseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.