Puiden pätkiminen pännii kreikkalaista Helsingissä – "Osataanko Suomessa arvostaa mitä täällä on"

VIHREYS Helsingissä asuva Jannis Sidiropoulos pitää puiden puolta. Kreikassa vihreä on vähissä.

Jannis Sidiropoulos hämmästyi sitä, että kerrostalon takapihalle vehreätä tunnelmaa ja myös omaa rauhaa luoneet korkeat vaahterat typistettiin. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Kreikkalaistaustainen Jannis Sidiropoulos hämmästelee puiden kaatoja Helsingin ydinkeskustassa.

–Asuinkerrostaloni sisäpihan laidalla sijaitsi isoja puita, jotka loivat vehreän tunnelman, kun ikkunasta katsoi ulos. Hämmästyin todella paljon, kun puut yhtäkkiä katkottiin muutaman metrin mittaisiksi, Sidiropoulos kertoo.

Korkeista vaahteroista ainakin yksi oli saanut siipeensä viime vuonna ja oksa nojasi viereisen rakennuksen seinään.

–Kun työmiehet viime kesän lopulla tulivat pihalle, ajattelin, että he katkovat vain vahingoittuneen oksan ja kenties jotain muuta. Mutta kaikki puut katkaistiin vain muutamien metrien mittaisiksi.

Jäljelle jätetyistä rungoista tullee vuosien saatossa jälleen korkeita ja vehreitä, mutta nyt maisema on hyvin erilainen entiseen verrattuna.

Seuraavaksi Sidiropoulos sai hämmästeltäväkseen Mechelininkadun, jonka pitkän puukujanteen lehmukset pistettiin maan tasalle tämä vuoden alkupuolella.

Mechelininkadun lehmusten kohtalo kosketti monia muitakin kaupunkilaisia, joista jotkut veivät kantojen luokse jopa kynttilöitä puiden muistoa kunnioittaakseen.

Sidiropouloksen hämmästelyä selittää se, että Kreikassa ja Suomessa viheralueiden määrä on hyvin eri luokkaa.

–Kreikassa omalla pihallakaan olevaa puuta ei niin vain kaadeta. Esimerkiksi Ateenassa viheralueet ovat todella vähäisiä, siellä on vihreätä Akropolis-kukkulalla ja muutamalla muulla kukkulalla, Sidiropoulos jatkaa.

Kun hän saapui Suomeen, teki häneen vaikutuksen juuri vihreän määrä maisemassa.

–Näistä puiden katkomisista on jotenkin tullut mieleen, että osataanko Suomessa arvostaa sitä mitä täällä on, eli paljon vihreätä luontoa. Ettei vain ole niin, että vasta kun joku on jo menetetty, tajutaan, kuinka arvokasta se oli.

Helsingissä seitsemän vuotta asunut Sidiropoulos koki ensimmäisinä vuosinaan jopa pimeän kaamosajan jotenkin eksoottisena.

–Sittemmin olen huomannut, että auringon puute näkyy ihmisissä ja katukuvassa. Ihmiset kääntyvät tavallaan sisäänpäin. Joskus tuli mieleen, että joku voisi kävellä kadulla vaikka alasti, mutta kukaan ei sitä huomaisi, Sidiropoulos naurahtaa.

Hän on kuitenkin tottunut suomalaiseen elämänmenoon ja vuodenaikojen rytmiin.

–Kun vierailen Kreikassa, niin pari viikon jälkeen huomaan taas maan ongelmat. Ei töitä eikä rahaa. Kun Kreikasta aikanaan lähdin, ajattelin, että tilanne paranee. Mutta jotenkin vaikuttaa siltä, että valoa ei vain näy tunnelissa.

Sidiropuolos sanoo, että ongelmien vaikutuksen ihmisiin ymmärtää kunnolla vasta sitten, kun Kreikassa asuu.

Aiheeseen liittyvää

 1. Mäkelänkadulle luvassa iso remontti – joukkoliikennettä halutaan nopeuttaa, pyöräilijöille omat kaistat
  31.10.2017 10:50
 2. Ruuhka uhkaa Mechelininkatua – "Käyttäkää mitä tahansa toista reittiä"
  18.2.2017 10:15
 3. Kuvat: Eläviä puita töhrittiin maalilla – "Komeita vanhoja puita on pilattu"
  15.7.2017 7:15
 4. Viherkattoja kokeillaan Jätkäsaaressa – "Katolla kasvaa omenapuita ja marjapensaita"
  22.1.2017 8:35
 5. Bussikuskien ja matkustajien välillä jo kärhämiä, kun liikenne ei toimi – "Kaikki yritetään hoitaa mahdollisimman halvalla"
  27.9.2017 6:30

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut