Puiden pätkiminen pännii kreikkalaista Helsingissä – "Osataanko Suomessa arvostaa mitä täällä on"

VIHREYS Helsingissä asuva Jannis Sidiropoulos pitää puiden puolta. Kreikassa vihreä on vähissä.

Jannis Sidiropoulos hämmästyi sitä, että kerrostalon takapihalle vehreätä tunnelmaa ja myös omaa rauhaa luoneet korkeat vaahterat typistettiin. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Kreikkalaistaustainen Jannis Sidiropoulos hämmästelee puiden kaatoja Helsingin ydinkeskustassa.

–Asuinkerrostaloni sisäpihan laidalla sijaitsi isoja puita, jotka loivat vehreän tunnelman, kun ikkunasta katsoi ulos. Hämmästyin todella paljon, kun puut yhtäkkiä katkottiin muutaman metrin mittaisiksi, Sidiropoulos kertoo.

Korkeista vaahteroista ainakin yksi oli saanut siipeensä viime vuonna ja oksa nojasi viereisen rakennuksen seinään.

–Kun työmiehet viime kesän lopulla tulivat pihalle, ajattelin, että he katkovat vain vahingoittuneen oksan ja kenties jotain muuta. Mutta kaikki puut katkaistiin vain muutamien metrien mittaisiksi.

Jäljelle jätetyistä rungoista tullee vuosien saatossa jälleen korkeita ja vehreitä, mutta nyt maisema on hyvin erilainen entiseen verrattuna.

Seuraavaksi Sidiropoulos sai hämmästeltäväkseen Mechelininkadun, jonka pitkän puukujanteen lehmukset pistettiin maan tasalle tämä vuoden alkupuolella.

Mechelininkadun lehmusten kohtalo kosketti monia muitakin kaupunkilaisia, joista jotkut veivät kantojen luokse jopa kynttilöitä puiden muistoa kunnioittaakseen.

Sidiropouloksen hämmästelyä selittää se, että Kreikassa ja Suomessa viheralueiden määrä on hyvin eri luokkaa.

–Kreikassa omalla pihallakaan olevaa puuta ei niin vain kaadeta. Esimerkiksi Ateenassa viheralueet ovat todella vähäisiä, siellä on vihreätä Akropolis-kukkulalla ja muutamalla muulla kukkulalla, Sidiropoulos jatkaa.

Kun hän saapui Suomeen, teki häneen vaikutuksen juuri vihreän määrä maisemassa.

–Näistä puiden katkomisista on jotenkin tullut mieleen, että osataanko Suomessa arvostaa sitä mitä täällä on, eli paljon vihreätä luontoa. Ettei vain ole niin, että vasta kun joku on jo menetetty, tajutaan, kuinka arvokasta se oli.

Helsingissä seitsemän vuotta asunut Sidiropoulos koki ensimmäisinä vuosinaan jopa pimeän kaamosajan jotenkin eksoottisena.

–Sittemmin olen huomannut, että auringon puute näkyy ihmisissä ja katukuvassa. Ihmiset kääntyvät tavallaan sisäänpäin. Joskus tuli mieleen, että joku voisi kävellä kadulla vaikka alasti, mutta kukaan ei sitä huomaisi, Sidiropoulos naurahtaa.

Hän on kuitenkin tottunut suomalaiseen elämänmenoon ja vuodenaikojen rytmiin.

–Kun vierailen Kreikassa, niin pari viikon jälkeen huomaan taas maan ongelmat. Ei töitä eikä rahaa. Kun Kreikasta aikanaan lähdin, ajattelin, että tilanne paranee. Mutta jotenkin vaikuttaa siltä, että valoa ei vain näy tunnelissa.

Sidiropuolos sanoo, että ongelmien vaikutuksen ihmisiin ymmärtää kunnolla vasta sitten, kun Kreikassa asuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.