Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hus varoittaa: liikkeellä poikkeuksellisen ärhäkkää silmätulehdusta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on liikkeellä ärhäkkää adenoviruksen aiheuttamaa silmän sidekalvotulehdusta.

Husin mukaan tauti rauhoittuu yleensä itsekseen muutamassa viikossa.Oireenmukaiseksi hoidoksi suositellaan silmien päivittäistä puhdistusta ja kostutustippojen käyttöä.

–Joskus tarvitaan bakteeritulehduksilta suojaavaa paikallista antibioottihoitoa ja vaikeammissa tapauksissa silmälääkärin seurantaa ja hoitoa, sairaanhoitopiiristä tiedotetaan.Virus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana.

Adenovirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja välttämällä silmien hieromista ja koskettelua. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua. Myös desinfioivan käsihuuhteen käyttö ehkäisee käsien välityksellä tapahtuvaa tarttumista.

Hus muistuttaa olemaan erityisen huolellinen käsihygienian kanssa, mikäli itsellä tai perheessä esiintyy voimakasta silmien punoitusta ja ärsytystä.

– Mikäli vaivat ovat vaikeat, käy näyttämässä lääkärille, joka antaa hoito-ohjeet ja tekee tarvittaessa lähetteen Hyksin silmätautien klinikalle.