Tutkija murtaa tabun: Työttömyyttä ei kaikissa perheissä häpeillä – "Huono-osaisuuteen kasvetaan"

Kodin olosuhteet ja asenteet vaikuttavat vahvasti lapsen ajatuksiin työelämästä sekä tulevaisuudestaan. Johanna Erjonsalo

Kari Sallinen

Tuoreen Turun yliopiston tutkimuksen mukaan matala tulotaso ja toimeentulotuella eläminen ei yksin selitä huono-osaisuuden ja työttömyyden periytymistä vanhemmilta lapsille.

–Tuloksemme tukevat näkemystä, jonka mukaan sosiaalinen huono-osaisuus ei pohjaudu taloudelliseen eikä materiaaliseen eriarvoisuuteen vaan arvojen, asenteiden, motivaation ja tottumusten periytymiseen, kertoo tutkija Teemu Vauhkonen.

Se saattaa johtua tutkimuksen mukaan siitä, että huono-osaisilta vanhemmilta puuttuu kulttuurisia resursseja. Ne estävät vanhempia tukemasta lastensa opiskelua, sekä siitä, että vanhemmilta välittyy lapsille arvoja ja asenteita sekä ajattelu- ja käytösmalleja, jotka eivät tue opiskelua.

Toimeentuloasiakkuus ennustaa tutkija Vauhkosen mukaan voimakkaimmin perheissä sitä, että lapset ajautuvat työttömiksi ja toimeentuloasiakkaiksi.

–Tutkimuksen merkittävin johtopäätös on, että työttömien lapsista tulee työssä käyvien vanhempien lapsia todennäköisemmin työttömiä, vaikka he suorittaisivat toisen asteen tutkinnon. Myöskään taloudellinen tuki ei katkaise huono-osaisuuden ylisukupolvisuutta.

Työttömyyskorvauksilla työllisyystuella elävien perheissä totutaan taloudellisesti niukkaan elämäntapaan.

–Työttömyys ei olekaan niin romahduttava asia kuin on ajateltu. Kukaan ei halua olla työttömänä, mutta ihminen sopeutuu erilaisiin olosuhteisiin.

Työttömyyden ja toimeentulotuella elämisen ei koeta heikentävän kovinkaan paljon elämänlaatua eikä sen koeta olevan niin häpeällistä, kuten työssä käyvien perheissä.

–Työ ei ole välttämättä onnellisuuden lähde. Työttömän ja duunarin ero ei ole merkittävä. Tuloeron tulisi olla vertailtaessa suurempi, toteaa Vauhkonen.

Koulutukseen ohjaaminen ja taloudellinen tuki eivät ole tutkimuksen mukaan riittäviä keinoja periytyvän huono-osaisuuden katkaisemiseksi. Lapsille tulisi tarjota jo varhain erilaisia elämisen malleja, arvoja ja asenteita.

–Myös työttömillä tulisi olla yhtäläinen mahdollisuus lastensa päivähoitoon, ja peruskoulun kasvatustehtävää haittaavia olosuhteita tulisi parantaa siten, että opettajilla ja muulla henkilöstöllä olisi riittävästi aikaa oppilaille.

Tutkittavaa aiheesta riittää edelleen. Vauhkosen mukaan olisi syytä perehtyä perherakenteiden ja eri asuinalueiden vaikutuksiin.

–Yksinhuoltajuus oli voimakkaasti yhteydessä huono-osaisuuden jatkumiseen.

Asuinalueiden ja kasvuympäristöjen erot sekä negatiiviset vaikutukset altistavat huono-osaisuudelle.

–Tutkimuksissa tulisi mennä ihan korttelitasolle, toteaa Teemu Vauhkonen.

Turun yliopisto, Sosiaalisen huono-osaisuuden ylisukupolvisuus Suomessa. Tutkija Teemu Vauhkonen, dosentti Johanna Kallio, professori Jani Erola 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hakaniemen härdelli pahenee: edellisiä kuoppia ei saatu umpeen, kun jo kaivetaan uusia – "Ei tämä tähänkään lopu"
 2. Lukiolaisen tietokone maksaa useita satasia – Helsingin peruskouluissa kannettavan saa lainata kotiin, mutta nettiyhteys on kustannettava itse
 3. Tarkkailijat syynäsivät kesällä Helsinkiä – tätä kaikkea paljastui palvelujen laadusta
 4. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 5. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 6. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 7. T24: Kotimaan matkailu auttoi Viron majoitusliikkeitä kesäkuussa, mutta matkailijoiden määrä väheni kuitenkin 60 prosenttia viime vuodesta
 8. Pian alle 30-vuotiaiden työllisyyspalvelut siirtyvät kaupungille – Työministeri Tuula Haatainen Helsingin Uutisissa: "Valtavat mahdollisuudet..."
 9. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki
 10. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 11. Helsinki vaatinut hallitukselta nopeampaa reagointia koronaan – Päätoimittaja Kannala: Silti toinen aalto yllätti kaupungin terveyspalvelut
 12. Mari Skool: Helsinki osaa sarjamokat
 13. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 14. Kolumni: Nuorille varmistettava koulutuspaikka tai työtä
 15. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 6. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 7. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 8. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 11. Päätomittaja Kannala: Koronan toinen aalto yllätti Helsingin kuin lumi autoilijan
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.