Miina Äkkijyrkän kuuluisaksi tekemä tila on nyt uudessa käytössä – "Kolme ponia ja eläimiä tulee lisääkin"

VUOSAARI Sininauhaliitto kehittää Skatan tilalla kuntouttavaa luontotoimintaa. Grillikotaa voivat käyttää myös kaupunkilaiset.

Helsingin Uutelassa sijaitsevalla, taiteilija Miina Äkkijyrkän aikanaan emännöimällä Skatan tilalla on taas tohinaa.

Vuokralaisena on nyt Sininauhaliitto.

Talon alta hätistettiin supikoira."

Tilan päärakennuksen entisöi tilalla aiemmin vuokralaisena ollut Suomen Setlementtisäätiö.

– Setlementtisäätiö lähti täältä jo useampi vuosi sitten. Navetassa ollut ratsastusterapiayrittäjä lähti tilalta parisen vuotta sitten, Sininauhasäätiön Vihreä Veräjä -hankkeen kehittäjä Tuomo Salovuori kertoo.

Kun Sininauhaliiton väki tuli tilalle, oli päärakennuksen pihalla metrinen heinikko.

– Talon alta hätistettiin sinne pesiytynyt supikoira. Täällä tehtiin palotarkastus ja siitä tulleita korjausmääräyksiä hoidettiin kaupungin toimesta.

Tilalla on nyt käynyt esimerkiksi mielenterveyskuntoutujia.

– Heidän kanssaan on raivattu pihaa, siivottu navettaa. Lisäksi täällä on käynyt Helsingin Vieraskodin väkeä, Vieraskodin asiakkailla on esimerkiksi päihdetaustaa. Myös kehitysvammaisia ja maahanmuuttajia on vieraillut, Salovuori selostaa.

Päivävieraiden tullessa juodaan päärakennuksessa ensin yhteiset aamukahvit ja suunnitellaan, mitä päivän aikana tehdään.

– Perustyönämme on auttaa sosiaali- ja terveysjärjestöjä kehittämään luontoon liittyvää kuntouttavaa toimintaa eli green care -toimintaa. Järjestämme täällä järjestöille myös koulutusta.

Tulevalla viikolla Pienperheyhdistys järjestää tilalla kekrijuhlat.

Tilan yhteydessä on aitaus jossa on kolme ponia, ne ovat myös Sininauhasäätiön käytössä.

– Eläintoimintaa on tarkoitus laajentaa ensi kesänä.

Grillikodasta ei haluta mitään bilepaikkaa."

Skatan tilan kupeeseen on valettu perustus uudelle, Hyvä kasvaa Helsingissä -liikkeen puurakenteiselle grillikodalle. Kota tulee Sininauhasäätiön lisäksi kaupunkilaisten käyttöön.

– Kota on jo osina varastossa Helsingissä. Miehet Torniosta tulevat pystyttämään sen, toivottavasti viimeistään marraskuussa, Hyvä kasvaa Helsingin projektipäällikkö Elina Nummi kertoo.

Kodassa voi grillata, kaupunki toimittaa polttopuut kodalle. Kodan seiniä reunustavat puupenkit, lisäksi siellä voi istua pöllipenkeillä.

– Yleisölle kota on auki perjantaista sunnuntaihin. Kodan aukioloaikoina siellä tulee päivystämään kotakummeja, jotka ylläpitävät tulta katsovat, että kodassa ollaan nätisti. Kota on päihteetön, eikä siitä haluta mitään bilepaikkaa.

Kotakummi-vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Hyvä kasvaa Helsingissä -liikkeeseen.

– Kotakummeja on tulossa tässä vaiheessa tusinan verran, mutta enemmänkin heitä voisi olla. Kotakummit perehdytetään työhönsä ja he ovat vakuutettuja, Nummi jatkaa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut