Täyttömäen juurelle yli 1200 asukasta – "Uuden alueen pitää lisätä Malminkartanon vetovoimaa"

Ammattienedistämislaitossäätiön (AEL:n) omistamia korttelialueita muutetaan asumiseen Malminkartanossa täyttömäen tuntumassa. AEL:n koulutukset ovat siirtymässä yhteistyöyritysten tiloihin ja opetustilat Malminkartanossa jäävät tyhjilleen. Niiden tilalle on tulossa asuinrakentamista ja puisto.

Kaavoituksen pohjaksi maanomistaja AEL on järjestänyt alueen käytöstä suunnittelukilpailun, johon kutsuttiin mukaan neljä arkkitehtitoimistoa. Tavoitteena on löytää monipuolinen Malminkartanoa täydentävä ja vetovoimaa lisäävä kokonaissuunnitelma.

Suunnitelman tulee olla Malminkartanon henkeen sopiva, kaupunkikuvallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen, ekologisesti sekä toiminnallisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoinen ratkaisu.

Asukkaat vaikuttivat ohjelman sisältöön alkuvuonna 2017 järjestetyssä työpajassa.

Kaikissa vaihtoehdoissa tarkasteltava asuinkerrosala on 50 000 kerrosneliötä, mikä tarkoittaa asuntoja noin 1 250 asukkaalle. Pysäköinti on kaikissa ratkaisuissa sijoitettu itäisintä korttelia lukuun ottamatta kahteen vapaasti sijoitettavaan pysäköintilaitokseen. Itäisimmässä korttelissa pysäköinti ratkaistaan pihakannen alle.

Asumisen lisäksi alueelle tulee sijoittaa yhteistiloja ja liiketilaa. AEL:n päärakennus tulee säilymään. Lisäksi tontilla oleva painotalo voidaan säilyttää, mikäli sille löytyy uusi käyttötarkoitus.

Pihkapuistosta Malminkartanonhuipulle tulee suunnitella puistoyhteys, joka on pinta-alaltaan noin 5 000–6 000 neliötä.

Neljässä kilpailuehdotuksessa alueelle on suunniteltu 2–5, 3–5, 1–5 tai 2–7-kerroksisia asuintaloja. Kaikissa ehdotuksissa säilytetään painotalo, jonne sijoittuisi muun muassa asukkaiden yhteistiloja, kaupunkiviljelyä ja mahdollisesti pysäköintiä. Kilpailun tulos julkistetaan joulukuun alussa.

Kaavoitus aloitetaan vuoden 2018 aikana ja se etenee vaiheittain riippuen koulun toiminnan aikataulusta ja rakennusten purkuaikataulusta. Alue tullaan rakentamaan vaiheittain tulevan vuosikymmenen aikana.

Kilpailuehdotukset ovat esillä kommentoitavana 8. marraskuuta asti Malminkartanon kirjastossa sekä verkkosivulla https://kerrokantasi.hel.fi/ael

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut