Yö-yhtyeestä tekstarilla erotettu Jukka "Jay" Lewis putosi köyhyysrajalle – "Jouduimme tyhjän päälle"

KEIKALLA Pitkän linjan kansainvälinen muusikkoveteraani Jay Lewis joutui perustamaan lennosta uuden yhtyeen saatuaan potkut Yöstä.

Yön jälkeen syntynyt Jay Lewis Gang on vasemmalta Jani Kemppinen, Daffy Terävä, Jay Lewis ja Frogley. Harri Hinkka

Nalle Österman

Jukka Homi oli vasta 17-vuotias, kun hänet palkattiin 1980 laulajaksi maineikkaan Sarcofagus-yhtyeen riveihin levyttämään bändin kakkosalbumia Envoy Of Death.

Pesti jäi vain reilun vuoden mittaiseksi, kun Homin tilalle palkattiin vielä kuumempi kultakurkku Kirka Babitzin

Tässä ajassa Homi oli jo tajunnut Hanoi Rocksin innoittamana, että Suomesta voi lähteä myös maailmalle. Yhtäkkiä mies huomasi olevansa Tukholmassa nakkilalaisen Oz-yhtyeen basisti Jay C. Blade.

– Työskentelin Tukholmassa siivoojana kun sain soiton Jenkeistä. "Kitaristi lähti meneen, pääsisitkö?" Mietin 10 sekuntia ja vastasin, pääsen.

Näin mies ajautui 1987 New Yorkiin Princess Pang -yhtyeen kitaristiksi. Samassa nimi muuttui myös mediaseksikkäämmäksi Jay Lewisiksi.

Nimestä huolimatta elämä "Isossa Omenassa" ei ollut aina mitään ruusuilla tanssimista.

– Erään kerran minulla oli vain yksi dollari taskussa. Sillä sain yhden pirtelön. Imin pirtelöä tuulessa ja itkin. Sillä piti pärjätä pari päivää.

Joten kun hän sai kutsun Suomeen 1999 testaamaan sopivuuttaan Yö-yhtyeen basistina, ei pestiin tarvinnut pahemmin houkutella.

– Se (Olli Lindholm) ei sanonut mitään muuta kuin että "Olli tässä moro, sä olisit tulossa basistiksi vai? Koska sä tuut Suomeen? Soita mulle kun olet himassa. Nähdään. PS: Kaikki liksat menee keikoista sitten tasan. Morjes."

Ensimmäiset harjoitukset olivat ikimuistoiset.

– Olin opetellut laulut niin hyvin, että sain näyttää muille, miten ne menee, Lewis naurahtaa.

18 vuotta ja toistatuhatta keikkaa myöhemmin Lewisin pesti päättyy joulukuussa 2016 Espoon Metro-areenalla esiintymiseen, jonka Lindholm laskee uudessa kirjassaan Yhden miehen varietee viiden parhaan Yö-keikan joukkoon.

Kiitoksena panoksestaan Lewis saa vajaata viikkoa myöhemmin Lindholmilta potkut. Tekstiviestillä.

Uuttera musiikkityöläinen pohtii edelleen, mikä meni väärin. Hetken päästä yksi juttu tulee kuitenkin mieleen.

– Kun Yön 35-vuotisjuhlaristeilyllä minut ja Daffy (Terävä, kitaristi) siirrettiin päälavalta pubin lavalle, ilmoitin ettei esiinnytä mikäli meitä kohdellaan alentavammin kuin Ollin trioa ja Yötä. Ehkä se oli liikaa, Lewis miettii.

Olisimme voineet tehdä vaikka ensi kesän."

Yön jälkeen mies kasasi nopeasti uuden yhtyeen Jay Lewis Gangin yhdessä vanhojen kavereiden kanssa. Keikoilta on jo tullut ylistävää palautetta.

– Tulot ovat vain tippuneet radikaalisti. Tällä hetkellä elän taas köyhyysrajalla, 54-vuotias veteraani suree.

Hän ihmetteleekin, miksi potkuja ei voitu hoitaa toisin.

– Olisimme voineet tehdä vaikka ensi kesän keikat ja sitten erota. Olisin hyväksynyt sen. Nyt emme saaneet lainkaan varautua vaan jouduimme tyhjän päälle.