Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Commodore 64 tekee pian paluun miniversiona – Antti Iiskola, 40, aikoo hankkia laitteen, vaikka kotona on jo kolme "kuusnepaa"

Jos perheessäsi oli 1980-luvun jälkipuoliskolla kouluikäisiä lapsia, kotonasi on suurella todennäköisyydellä ollut Commodore 64 -tietokone.

Tuhansilla suomalaisilla on tänäkin päivänä käytössään "kuusnelosia". Yksi harrastajista on asuva Antti Iiskola, 40, joka sai Commodore 64:n joululahjaksi 9-vuotiaana.

Alkuperäinen laite, niin sanottu leipälaatikko, on edelleen Iiskolalla käytössä.

– Minulla on kolme kuusnelosta. Ostin niitä lisää 2000-luvun alussa, jolloin niillä ei juuri ollut arvoa. Laitteet toimivat yhä moitteettomasti.

Commodore 64 -koneita on käytetty aina ennen kaikkea pelaamiseen.

1980-luvulla pelit piti ladata hitaasti jurnuttavalta kasettiasemalta tai isoja levykkeitä eli lerppuja pyörittävältä levyasemalta. Nyt pelit voidaan avata nopeasti muistikortinlukijalta.

– Tämä on koulukuntajuttu. Osa harrastajista haluaa ehdottomasti ladata pelit vanhoilla vehkeillä. Itse suosin muistikortinlukijaa.

Ensimmäiset pelit, jotka Antti Iiskola sai laitteen mukana, olivat Summer Games, Impossible Mission sekä tasohyppelypeli Pyjamarama

– Voisin nimetä satoja hyviä peleja, jotka ovat tehneet vaikutuksen ja joita tulee vieläkin pelattua.

– Suurin osa harrastuksen viehätyksestä on nostalgiaa: se mistä olet tykännyt lapsena, seuraa sinua lopun elämää, Iiskola selittää.

Kotonaan Iiskolalla on muitakin takavuosien pelikoneita: Atareja, Commodore Amiga -laitteita, Nintendoja sekä vanhempia Playstation-konsoleita. Commodore 64 -pelit nousevat silti yli muiden.

– Niiden vahvuus on, että yksi ihminen saattoi tehdä pelin alusta loppuun. Kun ei tarvinnut tehdä kompromisseja, peleissä oli outojakin ideoita. Pelit on silti suunniteltu pelattavaksi ja niitä on hauska pelata. Grafiikka on karkeaa, mutta sekin antoi mahdollisuuden kuvitella itse, miltä asiat voisivat näyttää, Iiskola perustelee.