Kuva: 50-metrinen valorakennelma kääntää pian päät Kehä III:lla – "Erikoinen paikka tarvitsee maamerkin"

KAUPUNKI Vaaralan maisemaportaali nousee pian lähes 50:een metriin.

Länsisalmen sähköaseman maisemaportaali kohoaa lähes 50:een metriin. Bratislav Toskovic, Parviainen Arkkitehdit Oy

Armi Suojanen

Kehä kolmosen ja Porvoonväylän kulmaukseen nousee lähiviikkoina melkoinen maamerkki. Se on kantaverkkoyhtiö Fingridin laajennettava sähköasema, jonka voimajohtojen pääteportaalista tulee tavallista näyttävämpi. Uusi sähköasema tehdään vanhan tilalle.

Pääteportaali, johon voimajohdot yhdistyvät, muodostaa valtavan kaaren. Se korkein kohta ulottuu 47:ään metriin. Se kiinnittää taatusti niiden tuhansien ohiajavien autoilijoiden huomion, jotka porhaltavat Kehä III:sta ja Porvoonväylää Länsisalmen liittymän solmukohdassa.

– Erikoinen paikka tarvitsee maamerkin, sanoo maisemaportaalin pääsuunnittelija, arkkitehti Bratislav Toskovic Parviainen Arkkitehdit Oy:stä.

Hän kehuu, että Fingrid on suhtautunut uuden sähköaseman suunnitteluun ennakkoluulottomasti, kun se on päätynyt tavallisesta poikkeavaan vaihtoehtoon.

Fingridin projektipäällikkö Jarmo Henttinen sanookin, että yhtiössä haluttiin panostaa uuteen sähköasemaan, koska se on niin näkyvällä paikalla.

– Yleensähän pääteportaalit ovat tylsän näköisiä metallikehikkoja, hän toteaa.

Toskovic paljastaa, että paikka alkoi heti suunnittelun alussa "puhua" hänelle, että se tarvitsee "jotakin". Hänen ensimmäinen ajatuksensa oli klassinen kaaren muoto.

Voimajohdot yhdistyvät kaaren sillalla. Itse kaari on alle vuodessa ruostuvaa, 70-prosenttisesti kierrätysmateriaalista tehtyä Cor-Ten-terästä. Monen muun arkkitehdin tavoin Toskovic on hurmaantunut materiaaliin.

– Ruosteen väri on luonnollinen. Sen väri on auringossa oranssi ja märkänä tummempi, Toskovic ihastelee.

Lisäksi Cor-Ten on huoltovapaa, mikä säästää rahaa.

– Portaalin maalaaminen olisi iso kustannus.

Toskovic ei ole suunnitellut vain portaalia vaan koko sähköaseman, johon kuuluvat myös muuntajarakennus sekä kytkinlaitos. Koska sähköön liittyy valo, Toskovic ajatteli isoja, betonisia rakennuksia lyhtyinä. Hän sijoitti betonin ja ulkopinnan lasiseinän väliin valaisimet. Kaari valaistaan alhaalta.

Kaupunkikuva-arkkitehtiMatti Kärki tervehtii Vantaan Vaaralaan nousevaa komeutta ilolla. Hän on asiantuntijajäsen Vantaan kaupunkikuvaneuvottelukunnassa, joka antaa lausuntoja kaupunkikuvallisesti merkittävistä kohteista.

– Länsisalmen sähköasemaa puollettiin kaupunkikuvaneuvottelukunnassa yksimielisesti ja sitä pidettiin hienona.

Neuvottelukunnan lausunnot ovat yleensä lyhyitä ja asiallisia.

– Mutta kyllä joskus tekisi mieli kehuakin, Kärki naurahtaa.

Niinpä hän nyt kiittelee Länsisalmen sähköaseman arkkitehtiä ja Fingridiä.

– Heillä on ollut selvä halu panostaa kaupunkikuvaan ja visuaalisuuteen.

– Ei ole sellaista rakennusta tai syytä, ettei voisi tehdä hienoa arkkitehtuuria. Se on asenteesta kiinni, Toskovic korostaa.

Länsisalmen sähköasema

Kantaverkkoyhtiö Fingrid aloitti Vaaralan kaupunginosassa sijaitsevan Länsisalmen sähköaseman uusimisen huhtikuussa 2016.

Asemalle rakennetaan toinen 400/110 kilovoltin muuntaja, 400 kilovoltin kytkinlaitos ja vanha muuntaja siirretään uudelle asemalle.

Sähköaseman kautta siirretään sähköä Fingridin kantaverkosta vantaalaisille ja helsinkiläisille.

Kun uusi asema otetaan tämän vuoden lopulla käyttöön, muuntokapasiteetti kaksinkertaistuu ja se varmistaa sähkönsyöttöä sekä parantaa käytettävyyttä.

Hankkeen kustannusarvio on noin 18,5 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut