Helsinki uusimassa kiisteltyä omaishoidon tukea – jatkossa hoidettava voisi käydä esimerkiksi koulussa ilman tuen leikkaamista

Omaishoitoa pyritään tukemaan, sillä se säästää kaupungille selvää rahaa. Kuva Helsingissä järjestetyltä omaishoitajamiesten kokkauskurssilta. Johanna Erjonsalo

toimitus

Esitystä omaishoidon tuen uusituiksi myöntämisperusteiksi 2018 alkaen käsitellään tiistaina sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Helsingin kaupunginhallitus palautti kesällä omaishoitoasian uudelleen valmisteltaviksi.

Omaishoidon tuen uudistustyötä on kesän ja alkusyksyn aikana tehty yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa. Järjestöt ja Helsingin vammais- ja vanhusneuvostot antoivat omat lausuntonsa, jotka huomioitiin uusien myöntämisperusteiden suunnittelussa.

Uusissa myöntämisperusteissa otetaan huomioon aikaisempaa selkeämmin omaishoidon henkinen kuormittavuus. Lisäksi esitetään, että omaishoitaja voi jatkossa käydä tietyin ehdoin kokopäivätyössä. Hoidettava voi viettää päivittäin 8–9 tuntia kodin ulkopuolella, esimerkiksi koulussa, hoitopalkkion laskematta. Näitä uudistuksia myös järjestöt toivoivat.

Esitetyt uudet omaishoidon tuen palkkiot olisivat ensi vuoden alusta 1679, 775 ja 427 euroa kuukaudessa. Palkkiot ovat samansuuruiset kuin Espoossa. Palkkio määräytyy hoidon vaativuuden ja kuormittavuuden mukaan.

Omaishoidon tuen nykyisille asiakkaille ja heidän läheisilleen kerrotaan uudistuksesta hyvissä ajoin. Omaishoidon tuen sosiaaliohjaajat arvioivat jokaisen asiakkaan tilanteen uusilla myöntämisperusteilla.

Tämän jälkeen tehdään uudet päätökset ja sopimukset vuoden 2018 aikana. Uudet myöntämisperusteet astuisivat voimaan vuoden 2018 alussa. Asiakkaat saavat nykyistä tukea uuden päätöksen voimaantuloon asti.

Omaishoidon tuki muodostuu perheille tarjottavista palveluista, omaishoitajalle maksettavasta palkkiosta ja vapaapäivistä.

Tarjolla on runsaasti myös omaishoitoa tukevia palveluja kuten lyhytaikaishoitoa ja päivätoimintaa. Helsingissä toimii lisäksi neljä omaishoidon toimintakeskusta, jotka tarjoavat vertaistukea ja ammattilaisten apua perheille.

Helsingissä omaishoidon tukeen varaudutaan käyttämään vuonna 2018 jopa 34 miljoonaa euroa, mikä on noin 10 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2016. Omaishoidon tuen asiakkaita oli Helsingissä vuonna 2016 yhteenä 3958.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.