Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjailija Eeva Kilpi sai Aleksis Kiven rahaston palkinnon

Kirjailija Eeva Kilvelle (s. 1928) on myönnetty Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aleksis Kiven rahaston palkinto 2017 monipuolisesta ja yhteiskunnallisesti merkittävästä elämäntyöstään. Palkintosumma on 25000 euroa.

Eeva Kilven tuotantoon kuuluu romaaneja, novelli- ja runokokoelmia, esseekokoelma ja kuunnelma. Jatkosodan jälkeen Neuvostoliitolle jääneessä Laatokan Karjalan Hiitolassa syntynyt Kilpi debytoi novellikokoelmalla Noidanlukko vuonna 1959.

Yhteiskunnallinen ja filosofinen pohdinta ovat Kilven tuotannossa solmiutuneet luontevasti yhteen intiimien, omaelämäkerrallisten ainesten kanssa.

Hän on nostanut keskusteluun muun muassa karjalaisuuden ja evakkouden sekä naiseus- ja äitiyskäsitykset ja äitiyden ja taiteilijuuden yhteensovittamisen hankaluuden.

Eeva Kilpi tarkasteli jo vuonna 1964 ilmestyneessä romaanissaan Elämä edestakaisin karjalaisuutta ja evakkoutta aikana, jolloin aihe oli poliittisesti arkaluontoinen.

Omaelämäkerrallisessa trilogiassaan Talvisodan aika (1989), Välirauha, ikävöinnin aika (1990) ja Jatkosodan aika (1993) Kilpi kirjoittaa auki evakkouden kipeän ja vaietun historian. Trilogia toimi pioneerina myös karjalaisuuden ja karjalaisen kulttuurin esille tuomisessa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kilven teokset ovat tänäänkin hyvin ajankohtaisia, koska hän on antanut äänen sodan jaloista pakoon lähteneille, kotinsa ja läheisensä menettäneille sekä oman kielen ja kulttuurin kadottaneille.

Filosofinen runotutkielma Kuolinsiivous (2012) puolestaan perkaa koskettavalla tavalla vanhenemista ja luopumista, mutta myös elämisen riemua.