Helsinki laskee veroprosenttia – verotuloja kertyy jo tänä vuonna satoja miljoonia ennakoitua enemmän

Kaupungintalolta kerrottiin vaihteeksi iloisia talousuutisia. Ella Kajaste

Jukka Hämäläinen

Helsinki aikoo keventää veroprosenttia asumiskustannusten nousun vastapainoksi. Pormestari Jan Vapaavuori esittää, että kunnallisveroprosentti laskisi nykyisestä 18,5:stä tasan 18:aan.

Vapaavuoren mukaan on luontevaa, että kun taloudellisesti haastavina aikoina veroprosenttia korotetaan, vakaampina aikoina sitä voidaan myös maltillisesti alentaa.

Kaupunki luopuu myös investointikatosta ja pienentää prosentin vuotuista tuottavuustavoitettaan puoleen prosentiin. Pormestarin ehdotus sisältää myös koiraverosta luopumisen.

Kaupungin taloudellinen tilanne näyttää edellisiä vuosia vakaammalta, mikä johtuu koko maan taloustilanteen elpymisestä ja Helsinkiin sijoittuneiden yritysten kasvusta.

Lisäksi investointikatosta luovuttiin."

Verotuloja arvioidaan kuluvana vuonna kertyvän yhteensä 222 miljoonaa euroa talousarviossa 2017 ennakoitua enemmän. Erityisesti yhteisöveron vahva kasvu nostaa verotuloennustetta.

Helsinki panostaa ensi vuonnainvestointienlisäksi kasvatuksen ja koulutuksen määrärahoihin, jonne pormestari esittää 40 miljoonan euron lisämäärärahaa.

–Talouden kasvu yhdistettynä kaupungin vastuullisen taloudenpidon perinteeseen mahdollistaauusia panostuksia niin investointeihin kuin käyttötalouspuolelle.

–Erityisesti lisäykset näkyvät kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla kaupunkistrategiassa linjatun mukaisesti.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla aloitetaan muun muassa englanninkielisen varhaiskasvatuksen ja peruskoulun paikkamäärien lisääminen, vahvistetaan kiinan kielen opetusta sekä muuta kielikylpy- ja kielirikasteista opetusta. Lisäksi aloitetaan maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelman laadinta.

Investoinnit ja strategian mukaiset panostukset käyttötalouteen pystytään veroalennuksen jälkeenkin kattamaan tulorahoituksella ilman merkittävää lisävelkaantumista.

Kuluvan vuoden rahavirtojen ennakoidaan muodostuvan tuoreimman ennusteen mukaan noin 60 miljoonaa euroa positiiviseksi. Tämä mahdollistaa lainakannan alentamisen vastaavasti.

Väestönkasvu ja kaupunkistrategiassa määritelty tuottavuustavoite huomioiden kaupungin strategiatarkastelun mukaiset käyttötalousmenot voivat kasvaa tulevana vuonna 1,35 prosenttia vuoden 2017 talousarvioon verrattuna.

Talousarvioehdotuksen laadintaa ohjaa vahvasti hiljattain valtuuston hyväksymä uusi kaupunkistrategia. Strategiassa keskeisiksi talouden suunnittelun ankkureiksi on kirjattu nykyisen prosentin tuottavuustavoitteen sijaan puolen prosentin vuotuinen tuottavuustavoite.

–Talouden lisääntynyt liikkumavara näkyy erityisesti tuottavuustavoitteen pienenemisenä vuotuisesta prosentin tuottavuustavoitteesta puoleen prosenttiin, Vapaavuori sanoo.

–Lisäksi investointikatosta luovuttiin strategian laadinnan yhteydessä.

Kaupunki panostaa tulevina vuosina korjausrakentamiseen. Erityisesti varmistetaan koulujen ja päiväkotien turvallisuutta, terveellisyyttä ja käyttökelpoisuutta.

Kaupungin investointitaso on jatkossa ennätyksellisen korkea, mikä johtuu siitä että Helsingin väestön ennustetaan kasvavan 2017–2020 keskimäärin 7720 asukkaalla vuosittain.

Kaupungin investointimenot ovat 774 miljoonaa euroa, josta liikelaitosten investoinnit ovat 182 miljoonaa euroa. Kaupungin investointimenot kasvavat yhteen laskien vuoden 2017 talousarvioon verrattuna 111 miljoonaa euroa eli 16,8 prosenttia.

Budjetista päättää lopullisesti valtuusto myöhemmin syksyllä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut