Huima hanke Helsingissä: Valtaisa linna muutetaan asunnoiksi – katso kuvasarja

MUNKKINIEMI Merkkirakennus toimi hotellina vain pari vuotta. Tähän asti se on ollut koulutuskeskus.

Munkkiniemen merkittävimpiin rakennuksiin kuuluva Eliel Saarisen piirtämä Koulutustalo muuntuu lähivuosina asuintaloksi.

Alun perin pensionaatiksi suunnitellun rakennuksen valtiolta ostanut Aalto Ympäristökehitys aikoo rakentaa siihen 44 asuntoa.

Linnamainen aula tulee asukkaiden yhteiskäyttöön.”

Vuonna 1919 valmistuneen rakennuksen historia on surullinen, sillä siitä ei ehtinyt koskaan tulla ulkomaisten esikuvien mukaista ”ensiluokkaista hotellia”, jollaista siitä haaveiltiin.

Täysihoitolan 72 ”aistikkaasti sisustettua huonetta”, joissa jokaisessa oli kylpyhuone ja wc, jäivät 1920-luvun lamakautena vähälle käytölle.

Hotelli kärsi etäisestä sijainnistaan, ja sen löysivät varakkaiden englantilaisten lisäksi vain Venäjän vallankumousta paenneet emigrantit.

Valtio lunasti konkurssiin ajautuneet hotellin vuonna 1922 ja muutti sen Kadettikouluksi.

Kadettikoulunakin rakennus toimi huonosti, sillä hotellihuoneissa asuneilla nuorilla herroilla katsottiin olevan liian hyvät oltavat, mikä sopi huonosti kurinalaiseen koulutukseen.

Kadettikoulu muutti Santahaminaan 1940, ja rakennus siirtyi ilmavoimien esikunnan käyttöön aina vuoteen 1973.

1970-luvulla rakennus remontoitiin toimistoiksi vanhaa juuri kunnioittamatta. Säilyneitä ovat ulkokuori, ravintolasalit, tornisali ja linnamainen aula.

Tornin juuressa sijaitseva aula on kahden kerroksen korkuinen, ja sitä hallitsee kookas takka. Katossa roikkuu alkuperäinen raskas jugendlyhty.

–Tämä tila säilyy asukkaiden yhteiskäytössä niin sanottuina kerhotiloina, Aalto ympäristökehityksen hankekehitysjohtaja Teemu Oksanen visioi.

Tavoitteena on Oksasen mukaan ennallistaa vanhaa siltä osin kuin se on mahdollista ja järkevää.

–Aulasta on säilynyt paljon valokuvia, joita voimme hyödyntää. Tarkoituksemme on ennallistaa porraskäytävät ja palauttaa asuntoihin vanhan mallin mukaiset ovet.

Munkassa on käynnissä sukupolvenvaihdos. Alakouluikäisiä skidejä näkee paljon.”

Koulutustalo kuuluu niihin rakennuksiin, joista valtio-omistaja pyrkii eroon. Tullin koulutuskeskus on jo siirtynyt Pasilaan ja Haus kehittämiskeskus muuttaa tammikuussa keskustaan.

Senaattikiinteistöt on tehnyt jugendlinnan myynnistä esisopimuksen Aalto Ympäristökehityksen kanssa. Kauppahinta on 8,1 miljoonaa euroa. Summa oli paras saaduista viidestä tarjouksesta.

Ostaja hakee tontille asumisen mahdollistavaa kaavamuutosta, jota toivotaan ensi vuoden aikana. Jos aikataulu pitää, asunnot voisivat olla valmiina 2020.

Aalto Ympäristökehityksen pääomistaja Ilari Schouwvlieger on pitkän linjan kiinteistösijoittaja, joka on ollut mukana monissa rakennushankkeissa.

–Tiedustelin tätä rakennusta Senaattikiinteistöiltä jo toistakymmentä vuotta sitten, hän kertoo.

Schouwvlieger arvioi, että Saarisen piirtämän talon asunnoille on kysyntää ympäri Helsinkiä.

–Munkassa on sukupolvenvaihdos käynnissä. Alakouluikäisiä skidejä näkee paljon.

Entiseen hotelliin tulee kaikenkokoisia asuntoja 28 neliömetristä 220 neliöön. Huoneluku vaihtelee yhdestä kuuteen.

Saarisen suurellinen suunnitelma

Eliel Saarinen laati vuonna 1915 kunnianhimoisen Munkkiniemi–Haaga-suunnitelmansa, josta toteutui vain pieniä osia.

Saarisen piirtämiä rakennuksiakin Munkkiniemessä toteutettiin vain kaksi: pensionaatti (tunnettiin sittemmin Kadettikouluna ja myöhemmin Koulutustalona) sekä Hollantilaisentien rivitalot.

Rakennus edustaa keskieurooppalaista jugendklassismia.

Tyylisuunnan piirteitä ovat räystäiltään pyöristetty mansardikatto, erkkerit ja rakennuksen yläpuolelle kohoava torni.

Saarinen suunnitteli myös rakennuksen sisustuksen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut